ایران پرس: وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران تاکید کرد، سیاست خارجی دولت سیزدهم ایران بر پایه سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند است.

«حسین امیرعبداللهیان» پنجشنبه شب با بیان اینکه اولویت اساسی سیاست خارجی دولت ایران، همکاری و تعامل هر چه بیشتر با همسایگان است، اظهار داشت: "آسیا به عنوان پدیده نوظهور قرن جاری ظرفیت‌های فراوانی دارد که بخشی از آن شامل همسایگان می‌شود."

امیرعبداللهیان: سیاست خارجی دولت ایران بر پایه دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند است

دولت سیزدهم ایران از زمان آغاز به کار در 12 مرداد 1400 (3 اوت 2021) نشان داده که به توازن در سیاست خارجی معتقد است و توسعه همکاری با همسایگان، کشورهای مسلمان و همسو در اولویت برنامه های خارجی اش قرار دارد.

ایده متوازن‌ سازی سیاست خارجی در دولت سیزدهم ایران در عین توجه و تأکید بر روابط با قدرت‌های شرق و غرب، به دنبال نفی غرب‌گرایی محض در روابط خارجی است.

«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری پیشتر در آیین تحلیف ریاست جمهوری در مجلس شورای اسلامی ایران با اشاره به دگرگونی های جهان کنونی تاکید کرد: "تامین منافع ملت‌ها منوط به درک جهان جدید و تعامل راهبردی با قدرت‌های نوظهور و سیاست خارجی موفق و متوازن است."

سیاست منطقه‌گرایی، نگاه به شرق، مشارکت در سازمان‌ها و نهادهای منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای نظیر پیمان شانگهای، سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و توسعه روابط با اعضای بریکس از جمله مصادیق متوازن سازی سیاست خارجی ایران است که از سوی دولت سیزدهم دنبال می شود.

ایران دارای هفت همسایه مرزی و هشت همسایه ساحلی است که فرصت های بیشماری را برای دیپلماسی، اقتصاد و فرهنگ ایران فراهم آورده است؛ فرهنگ ایران در بسیاری از کشورهای همسایه هنوز کم و بیش دیده می شود؛ وجود ظرفیت‌های گسترده و همچنین سهولت مناسبات با این کشورها در حوزه‌های مختلف اقتصادی و تجاری، موجب شده است دولت سیزدهم ایران در چند جانبه گرایی اقتصادی، نگاه ویژه ای به کشورهای همسایه داشته باشد.

تجارت غیر نفتی ایران در بهار امسال (1401 شمسی) با 15 کشور همسایه به 12 میلیارد و 364 میلیون دلار رسید که نسبت به مدت مشابه سال قبل، شاهد رشد 18 درصدی بوده است.

تثبیت شراکت راهبردی با قدرت‌های چین و روسیه، رویکرد دیگر دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم

رویکرد دیگر دیپلماسی اقتصادی دولت سیزدهم، تثبیت شراکت راهبردی با قدرت‌های چین و روسیه است. پیگیری اجرای سند همکاری راهبردی 25 ساله با چین، از مهم‌ترین اقدامات دولت سیزدهم در آغاز دوره مسئولیت بود که با سفر 14 ژانویه «حسین امیر عبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران به پکن آغاز شد.

کمربند ترانزیتی مورد نظر چین از شاهراه ایران می‌گذرد و این موضوع غیرقابل‌انکاری در برنامه‌های راهبردی پکن است.

روابط استراتژیک جمهوری اسلامی ایران با روسیه هم در راستای شراکت‌های راهبردی قابل ارزیابی است. ایران و روسیه در خصوص تحریم‌هایی که آمریکا علیه آنها وضع کرده است، توافق هسته‌ای ایران و مخالفت با یکجانبه گرایی، دیدگاه‌های مشترک دارند که مسیر همکاری‌های دو کشور را هموار می‌کند.

رئیسان جمهوری ایران و روسیه طی 6 ماه گذشته سه نوبت در مسکو، عشق آباد و تهران دیدار کرده اند که نشان دهنده اهتمام جدی دو طرف به تحکیم روابط در همه زمینه های سیاسی ، اقتصادی و امنیتی است.

دولت سیزدهم ایران علاوه بر گسترش همکاری ها با روسیه در زمینه نفت و گاز، در نظر دارد با جذب 10 میلیون تُن بار روسیه و ترانزیت آن تا پایان امسال، ترانزیت از کشور را به 20 میلیون تن و درآمد آن را به 20 میلیارد دلار برساند.

کریدور دیگری که قرار است به‌زودی در ایران فعال شود، کریدوری است که از قزاقستان - ترکمنستان - ایران به سمت ترکیه و اروپا می‌رود. این محور که شرقی - غربی است برای انتقال بار از چین به اروپا اهمیت زیادی دارد.

بدیهی است، تاثیرات سیاست خارجی متوازن و فعال دولت سیزدهم ایران  در حوزه‌های اقتصادی، تجاری، سیاسی، بانکی و ترانزیت به تدریج در حال آشکار شدن است و به گفته «سیدرضا صدرالحسینی» کارشناس مسائل بین‌الملل، این اقدامات دولت سیزدهم علاوه بر درآمدزایی ارزی، ایران را به عنوان مرکز ترانزیت منطقه مطرح می‌کند که علاوه بر افزایش قدرت اقتصادی در افزایش توان دیپلماتیک کشور نیز تأثیرگذار است.

نویسنده: حسن عقیقی سلماسی

117