ایران پرس- «لوک دوین» (Louque deine) معاون بخش اروپا و آسیای مرکزی اتحادیه اروپا می گوید: به شرط پیشرفت جمهوری آذربایجان در عرصه حقوق بشر و مدیریت دولتی، این اتحادیه علاقمند به همکاری با دولت باکو در حوزه های انرژی و امور امنیتی است.

«لوک دوین» (Louque deine) در پانزدهمین نشست همکاری پارلمانی جمهوری آذربایجان و اتحادیه اروپا در باکو، همچنین گفت: با وجود ظرفیت های اقتصادی قابل توجه در جمهوری آذربایجان، دستاورد قابل قبولی برای پذیرش این کشور در سازمان تجارت جهانی موجود نیست.

روابط جمهوری آذربایجان و اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۱ برقرار و در سال ۱۹۹۶ میلادی میان طرفین توافق‌نامه همکاری در حوزه های سیاسی، بازرگانی، سرمایه گذاری، قانونگذاری، امور علمی و فرهنگی امضا شده است.

اظهارات لوک دوین در حالی است که  اتحادیه اروپا توافقنامه همکاری با جمهوری آذربایجان را برای امضا آماده کرده است.

در عین حال، موضوع انتقال انرژی جمهوری آذربایجان به بازارهای اروپا از جمله انتقال گاز طبیعی این کشور به اتحادیه اروپا از مسیرهای موسوم به «تاپ» و «تاناپ» با مشارکت اتحادیه اروپا در دستور کار قرار دارد و طرف آذری مترصد بهره برداری از این مسیرهای انتقال گاز طبیعی است.

اتحادیه اروپا با اصرار آمریکا در پی جایگزین سازی جمهوری آذربایجان با روسیه برای صادرات گاز طبیعی به غرب است.

در واقع، موضوع همکاری های جمهوری آذربایجان و اتحادیه اروپا موضوعی نیست که از سوی طرف آذری برای اتحادیه اروپا مطرح شده باشد. برعکس اتحادیه اروپا برای همکاری با جمهوری آذربایجان پیشدستی کرده است.

شکی نیست که جمهوری آذربایجان طی سال‌های آتی شاهد اعمال خط مشیء سیاسی محتاطانه‌تر و به لحاظ استراتژیکی عملگرایانه‌تر خواهد بود. به همین دلیل از هم اکنون قابل پیش بینی است که اجرای سیاست خارجی مستقل، روابط جمهوری آذربایجان را با کشورهای غربی با مشکلاتی مواجه خواهد کرد.

مناقشه قره‌باغ نیز تا مدت‌ها به عنوان موضوع اصلی در دستورکار جمهوری آذربایجان باقی خواهد ماند و روسیه همچنان نقش کلیدی و مهمی در حل و فصل مناقشۀ باکو و ایروان ایفا خواهد کرد.

«الهام علی‌ اف» رئیس جمهوری آذربایجان در روزهفتم اکتبر 2016 میلادی در نشست هیأت وزیران اقدامات اتحادیه اروپا را برای حل بحران پناهندگان شدیدا" مورد انتقاد قرار داد و قاطعانه امکان همگرایی سیاسی با اتحادیه اروپا را رد کرد.

برغم این وضعیت و شرایط جاری به نظر می‌رسد که اتحادیه اروپا با هدف اعمال فشار بر جمهوری آذربایجان در پی راهی برای کاستن از اذیت و آزار مردم مسلمان جمهوری آذربایجان توسط حاکمیت باکو است. با وجود این، بعید به نظر می رسد که دولت «الهام علی اف» به خواسته های غرب بویژه در امور حقوق بشر و زندانیان سیاسی تن در دهد.118/110

نویسنده: محمدعلی طالبی

بیشتر بخوانید:

اعتراض جمهوری آذربایجان به نماینده سازمان امنیت و همکاری اروپا به باکو

انتقاد جمهوری آذربایجان از قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا

واکنش جمهوری آذربایجان به قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا