در این راستا "مرکز اروپایی حمایت از حقوق قانونی و حقوق بشر" (ECCHR) گروه حمایت از حقوق بشر یمنی "مواتنا" Mwatana و چهار سازمان حقوق بشری دیگر علیه چند شرکت و سیاستمداران بلندپایه آلمان به دیوان بینالمللی کیفری مستقر در لاهه شکایت کردهاند.
اتهام وارده به این شرکتها، دستداشتن در جنایت جنگی از طریق فروش تسلیحاتی است که عربستان سعودی در جنگ یمن بهکار میبرد.
در این شکایت به طور ویژه از شرکت های "راینمتال" و "ایرباس" که به عربستان سعودی بمب و جتهای جنگنده فروخته اند، نام برده شده است.
شاکیان با اشاره به این که سازمان ملل متحد حملات ائتلاف سعودی به یمن را جنایت جنگی خوانده است، گفته اند: امروز دیگر کسی نیست که نداند با جنگافزارهای آلمانی در یمن چه فجایعی صورت میگیرد.
عربستان و امارات در قالب ائتلاف سعودی با حمایت و چراغ سبز آمریکا از مارس 2015 جنگ علیه یمن را آغاز کرده اند که این جنگ نابرابر همچنان ادامه دارد.
بنا بر آمارها در این جنگ بیش از 16 هزار یمنی کشته، دهها هزارنفر زخمی و میلیونها نفر آواره و بی خانمان شده اند.
کشورها و شرکت های اروپایی با تامین بخش بزرگی از سلاح و تجهیزات مورد نیاز ائتلاف سعودی در این جنایات نقش داشته اند.
بر اساس اعلام دفتر سازمان عفو بین الملل در پاریس، کشورهایی مانند آمریکا، بریتانیا، فرانسه و آلمان از تامین کنندگان اصلی تجهیزات نظامی برای عربستان و امارات در جنگ یمن هستند و به رغم احتمال زیاد استفاده از این سلاح ها و تجهیزات نظامی صادراتی در تسهیل کشتار مردم یمن و نقض حقوق بشر در آن، کشورهای یادشده همچنان به تامین سلاح برای عربستان و امارات ادامه می دهند.
بر اساس آمارهای منتشر شده، دولت آلمان در 10 ماه نخست سال جاری میلادی، مجوز صادرات تسلیحات به دیگر کشورها را به ارزش هفت میلیارد و 420 میلیون یورو تصویب کرده است.
رالف اشتگنر Ralf Stegner، معاون حزب سوسیال- دموکرات آلمان ضمن انتقاد شدید از سیاست های دولت این کشور، خواستار تغییر سیاست آلمان در زمینه صادرات سلاح شد و گفت: ما نباید هیچ تسلیحاتی را به مناطق جنگی و دیکتاتورها ارسال کنیم. نمی توان ارسال سلاح به مناطق بحرانی را با استدلال دولت در خصوص ایجاد فرصت های شغلی با صادرات تسلیحات توجیه کرد.
فروش سلاح از کشورهای اروپایی به ویژه آلمان به کشورهای عضو ائتلاف سعودی در حالی است که با توجه به فجایع جنگ یمن و اعتراض های مکرر افکار عمومی و سازمان های حقوق بشری، برخی دولت های اروپایی بارها اعلام کرده اند فروش سلاح به ائتلاف سعودی را متوقف می کنند اما به رغم شعارهای ضد جنگ و ژست صلح طلبانه شان حاضر به چشم پوشی از سود میلیارد دلاری فروش اسلحه و تجهیزات نیستند.
به عبارت دیگر، این کشورها در واقع تنها مدعی حمایت از حقوق بشر و دموکراسی هستند اما در عمل از رژیم های جنگ طلب و سرکوبگر حمایت و تامین تسلیحاتی می کند.
"پاپ فرانسیس" رهبر کاتولیک های جهان در این زمینه گفت: کشورهای اروپایی از صلح حرف می زنند اما در عمل تجارت تسلیحاتی می کنند و این اقدام کشورهای اروپایی را فقط می توان دورویی نامید.
احزاب ائتلافی آلمان در سالهای گذشته بارها تاکید کردهاند که مانع فروش جنگافزار به کشورهایی خواهند شد که در جنگ یمن شرکت دارند اما تاکنون موفق نشده اند.
اکنون بار دیگر نهادها و سازمان های حقوق بشری آلمان و یمن خواستار توقف فروش سلاح و تجهیزات نظامی به سعودی ها شده اند.
به نظر می رسد مقامات آلمان باید فراتر از ژست های تبلیغاتی دروغین، میان منافع اقتصادی به ویژه سود شرکت های بزرگ تسلیحاتی و توجه عملی به موضوع حقوق بشر و توقف کشتار مردم یمن با توقف فروش تسلیحات، یکی را انتخاب کنند.
البته به نظر می رسد دلارهای سعودی- اماراتی برای آنان قابل چشم پوشی نیست.
نویسنده: دینیاریان
117/118
بیشتربخوانید:
فروش سلاح به عربستان؛ ادامه سیاست چندگانه اروپا در قبال جنگ یمن/تحلیل
درخواست تبلیغاتی مکرون از سعودیها و اماراتی ها درباره سلاحهای فرانسوی
محمدعلی الحوثی: آمریکا مانع توقف جنگ در یمن است
راهاندازی پویش توئیتری در دفاع از کودکان یمنی
حملات راکتی و توپخانهای ائتلاف سعودی به "الحدیده" یمن