نظامیان اسرائیلی روز ۱۱ می ۲۰۲۲ شیرین ابوعاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره قطر را در جنین در کرانه باختری ترور کرده و به شهادت رساندند. بنابراین این جنایت عملا دو مدعی حقوقی علیه رژیم صهیونیستی دارد. هم فلسطینیها و هم شبکه الجزیره قطر نسبت به این جنایت حق پیگیری دارند.
پیش از این، سندیکای روزنامهنگاران فلسطینی شکایت خود را به دیوان کیفری بین المللی ارائه داد. اکنون تیم حقوقی الجزیره که تحقیقات کامل و مفصلی از این پرونده به عمل آورده و به شواهد تازهای بر مبنای روایت چندین شاهد عینی دست پیدا کرده، شکایت خود را تسلیم دیوان بین المللی کیفری کرده است. این شبکه تلویزیونی قطری گفته فیلمهای تازهای که از شهادت خبرنگارش به دست آمده به وضوح نشان میدهد نیروهای ارتش رژیم اشغالگر به سمت او و همکارانش شلیک کردهاند.
علت اینکه این شکایت به دیوان بین المللی کیفری تسلیم شد، این است که ترور شیرین ابوعاقله مصداق جنایت جنگی در نظر گرفته شده است. پس از وقوع جنایت، کارشناسان حقوقی سازمان ملل متحد در بیانیهای اعلام کردند: «ترور شیرین ابوعاقله خبرنگار فلسطینی شبکه الجزیره با لباس خبرنگاری، در حد جنایت جنگی است.»
علاوه بر این، فلسطینیها و همچنین شبکه الجزیره قطر بر ترور عمدی ابوعاقله تأکید دارند. ارتش اسرائیل ضمن اذعان به اینکه این جنایت توسط نظامیان اسرائیلی انجام شد، ادعا کرد این جنایت به صورت غیرعمد رخ داده است. نکته دیگر نیز این است که دیوان بین المللی کیفری در فوریه سال 2021 طی بیانیهای صلاحیت خود را جهت رسیدگی به جنایتهای به وقوع پیوسته در سرزمینهای اشغالی شناسایی کرد. با توجه به این دلایل، فلسطینی ها و قطریها در دیوان بین المللی کیفری شکایت خود را طرح کرده اند.
اقدام الجزیره واکنش اسرائیل و آمریکا را در پی داشته است. در پی شکایت الجزیره، آویگدور لیبرمن، وزیر دارایی اسرائیل خواهان توقف پخش شبکه الجزیره در اسرائیل شد. یاییر لاپید هم گفت کسی نمیتواند نظامیان اسرائیلی را مورد بازخواست قرار دهد. دولت آمریکا نیز با ارجاع پرونده به دیوان مخالفت کرد. ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در مورد مخالفت کشورش با انجام تحقیقات دادگاه کیفری بینالمللی از رژیم صهیونیستی بابت قتل شیرین ابوعاقله که تابعیت آمریکا را نیز داشت، گفت: «ما با این اقدام مخالفیم.»
اکنون با ارجاع پرونده ترور این خبرنگار فلسطینی به دیوان، این نهاد بینالمللی و کیفری باید ضمن انجام تحقیقات در این خصوص، عامل با عاملان آن اعم از مستقیم یا غیرمستقیم را شناسایی و مجازات کند. رادنی دیکسون، وکیل مدافع الجزیره ضمن یک کنفرانس مطبوعاتی در مقر دیوان بین المللی کیفری در لاهه تأکید کرد: «دیوان باید افراد مستقیماً دخیل در قتل ابوعاقله را شناسایی کند. دیوان حتی صلاحیت این را دارد که علیه افرادی که دستور این جنایت را صادر کردند نیز حکم تعیین کند.»
نکته پایانی اینکه، اگرچه رژیم صهیونیستی بار دیگر با حمایت آمریکا از مجازات فرار خواهد کرد، اما رسیدگی و تعیین مجازات توسط دیوان میتواند شکست سیاسی و حقوقی بزرگی برای تل آویو باشد.
نویسنده: سید رضی عمادی
116
بیشتر بخوانید:
مخالفت آمریکا با ارجاع پرونده ترور «شیرین ابوعاقله» به دیوان کیفری بین المللی
پرونده «شیرین ابوعاقله» در دیوان کیفری بینالمللی
اذعان ارتش رژیم صهیونیستی در به شهادت رساندن شیرین ابوعاقله