ایران پرس- مذاکرات «کیم جونگ اون» و «دونالد ترامپ» سران کره شمالی و آمریکا در ویتنام امروز (پنجشنبه) بدون حصول توافق و زودتر از زمان برنامه ریزی شده پایان یافت.

رییس جمهور آمریکا با حضور در کنفرانسی خبری در هانوی به چالش ها و مشکلات طرفین در مذاکرات ویتنام اذعان کرد و گفت: مذاکرات شکست خورده است و فعلا برنامه ای برای دیدار دوباره سران وجود ندارد.

دونالد ترامپ افزود: پیشنهاد کره شمالی را برای "آغاز فرایند خلع سلاح هسته ای از مناطق کم اهمیت در برابر لغو کامل تحریم ها" رد کرده است. 

مذاکرات هانوی دومین دیدار سران آمریکا و کره شمالی در 9 ماه گذشته است و پیش از این منابع آمریکایی از احتمال توافق طرفین در این نشست و تعیین چارچوبی برای گفتگوها و نشسست های بعدی خبر داده بودند، اما پایان زودهنگام نشست هانوی،‌ لغو ناهار کاری سران دو کشور و همچنین فقدان امضای توافقی بین واشنگتن و پیونگ یانگ که سخنان ترامپ تائید کننده آن است، نشانه ای از این واقعیت است که با حرکت گفتگوها به سمت جزئیات، اختلافات طرفین هم افزایش یافته است.

واقعیت این است که طرفین مذاکره دیدگاه کاملا متفاوتی درباره فرایند خلع سلاح هسته ای دارند. درحالی که آمریکا خواستار خلع سلاح هسته ای کره شمالی و شروع این فرایند با تخریب اصلی ترین نیروگاه اتمی کره شمالی یعنی «یونگ بیون» در مقابل لغو آرام و تدریجی تحریم‌هاست، طرف کره‌ای باور دیگری دارد.

مقامات کره شمالی بارها تاکید کرده اند از منظر آنها خلع سلاح هسته ای به معنی برچیده شدن چتر هسته ای آمریکا در شرق آسیا و لغو تمام تحریم های اقتصادی و سیاسی پیونگ یانگ است.

از این گذشته آنطور که از سخنان امروز ترامپ پیداست،‌ کره شمالی خواستار آغاز فرایند خلع سلاح از تاسیسات و نیروگاههای کم اهمیت است. این رویکرد کره شمالی نشان دهنده این واقعیت است که پیونگ یانگ نمی خواهد در آغاز این فرایند، برگ برنده اصلی خود را که موشکهای قاره پیما و سلاح های هسته ای است، از دست بدهد.

بسیاری از کارشناسان بر این باورند این رویکرد کره شمالی رویکردی واقع گرایانه است.

«برایان بِکر» تحلیلگر مسائل سیاسی در آمریکا در مصاحبه با شبکه راشاتودی گفت: "هیچ کشوری وقتی با کشور دیگری و به ویژه با کشوری قدرتمندتر از خود در حال منازعه است خود را خلع سلاح نمی کند. بنابراین اکنون خواست کره شمالی از آمریکا این است که قبل از یافتن راهی برای خلع سلاح باید ابتدا به توافق صلح دست یافت." 

بنظر می رسد، رفتارهای غیرقانونی و یکجانبه آمریکا در سیاست خارجی در چند ماه اخیر در این رویکرد کره شمالی تاثیرگذار بوده است، تاجایی که خود آمریکایی ها هم به این واقعیت اذعان دارند.

«تولسی گابارد» از نامزدهای اولیه حزب دموکرات آمریکا برای انتخابات ریاست جمهوری 2020 این کشور در فضای مجازی نوشت: "خروج آمریکا از توافق هسته ای ایران و همچنین پیمان منع موشکهای هسته ای میانبرد تلاشها برای متقاعد کردن کره شمالی به کنار گذاشتن سلاحهای هسته ای را تحت الشعاع قرار داده است." 

از این گذشته در حالیکه کره شمالی خواستار اقدامات گام به گام طرفین و حل مرحله به مرحله این چالش است، دولت ترامپ که هیچ توفیقی در سیاست خارجی نداشته است در پی نتیجه گیری فوری و توافق کلی با کره شمالی است.

از همین رو به نظر می رسد، ناکامی نشست ویتنام برای طرف آمریکایی روشن کرد که چنانچه سودای حل این چالش را دارد اولا" باید دیدگاه ساده انگارانه خود را درباره خلع سلاح کره شمالی کنار بگذارد و در ثانی رویکرد خصمانه و تاریخ گذشته خود را درباره بقای تحریم ها تا خلع سلاح کامل کره شمالی، اصلاح کند.

نویسنده: محمود بلند اختر

116

بیشتر بخوانید:

اذعان کاخ سفید به شکست مذاکرات ترامپ با رهبر کره شمالی

دومین روز نشست کیم و ترامپ در هانوی برگزار شد

نشست هانوی؛ عزم پیونگ یانگ برای دستیابی به صلح در شبه جزیره کره