ایران پرس- باید مذاکرات جدی‌تری بین ایران و کشورهای اروپایی برای بررسی آینده روابط انجام شود.

«سید کمال خرازی» رئیس شورای راهبردی روابط خارجی روز سه‌شنبه در دیدار هیات اندیشکده نروژی "نورف"، فعال در امور حل مناقشات بین‌المللی در تهران با تاکید بر این موضوع سیاست های «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا در قبال اروپا را خطرناک توصیف کرد.

خرازی با بیان این که خروج ایران از برجام و نتایج آن بر امنیت منطقه و اروپا به نفع دولت‌های اروپایی نخواهد بود، تصریح کرد: تهران انتظار داشت اتحادیه‌ اروپا به عنوان یک طرف توافق هسته‌ای پس از خروج آمریکا اقدام عملی انجام دهد، اما آنها تاکنون تحت فشار واشنگتن کاری نکرده‌اند و این اثر بدی بر ایرانی‌ها که به تعهد خود پایبند بوده‌اند، گذاشته است.

اتحادیه‌ اروپا ظاهرا نمی‌تواند تصمیم مشخصی در این زمینه اتخاذ کند. اروپا از یکسو تلاش دارد تا نقش خود را در قامت یک بازیگر منطقه‌ای ایفا کند، اما از سوی دیگر مجبور به حفظ روابط فرا آتلانتیکی با آمریکا به‌عنوان پایه‌ و اساس سیاست‌ خارجی خود است.

اظهارات «هنریک تونه» Henrik  tone مدیر اندیشکده نروژی "نورف" در دیدار با رئیس شورای راهبردی روابط خارجی ایران به نوعی همین مسئله را تایید می کند.

وی با اشاره به فشارهای سنگین آمریکا بر شرکت‌های اروپایی گفت: مشکلات داخلی کشورهای اروپایی بر سیاست‌های دولت‌های اروپایی و اتخاذ سیاست‌های صحیح تاثیر منفی داشته است. البته تعلل درتصممیم گیری اروپا در قبال برجام را نمی‌توان این‌گونه تفسیر کرد. زیرا زمانی که یک توافق از سوی طرفی نقض می‌شود جامعه جهانی باید واکنش درخور را انجام دهد. خروج یک‌جانبه آمریکا از برجام نقض همه ارزش‌های بین المللی و نقض قطعنامه شورای امنیت است. با این اقدام یکجانبه نقش جهانی اتحادیه‌اروپا به چالش کشیده شد، زیرا  این اتحادیه نقش  مهمی در حصول توافق هسته‌ای ایفا کرده است.

اندیشکده لوبلاگ در تحلیلی در این زمینه ضمن هشدار به اتحادیه اروپا درباره عواقب فروپاشی برجام می نویسد: اکنون اروپا موضوع ایران و توافق هسته ای «برجام» را مدلی برای مشارکت خود در سیاست و امنیت خارجی می‌داند. اروپا در پی حصول این توافق تلاش کرد تا جایگاه خود را به‌عنوان یک بازیگر جهانی بیش از پیش تقویت کند. توافق هسته‌ای ایران به اروپایی‌ها نشان داد در صورت تسلیم شدن در برابر آمریکا استقلال  خود را از دست خواهند داد.

اتحادیه‌اروپا مدعی است که تمام تلاش خود را به‌کار بسته است تا از بانک‌ها و شرکت‌های اروپایی که با ایران همکاری می‌کنند در برابر تحریم‌های آمریکا محافظت کند. با این حال نتیجه مورد انتظار حاصل نشده است.

بهرام قاسمی سخنگوی وزارت خارجه روز دوشنبه درباره سازوکار ویژه مالی اروپا SPV گفت: برداشت ما این است که اروپا علاقه‌مند است که این سازوکار را نهایی کند، اما با تاخیر بسیاری مواجه است و نشان داد که ساختارهای لازم را به اندازه کافی برای تحقق این سازوکار و مکانیسم جدید در اختیار ندارد و شدیدا تحت فشار آمریکا قرار دارد.

اتحادیه ‌اروپا باید این موضوع را بپذیرد که یک تناقض منافع و ارزش‌ها میان بروکسل و واشنگتن وجود دارد که این موضوع پیرامون توافق هسته‌ای ایران نمود یافته است. اتحادیه‌اروپا برای حفظ استقلال سیاسی و مالی خود باید تلاش کند. بدیهی است درصورتی که برجام فروبپاشد ایران تنها بازنده این بازی نخواهد بود.

اظهارات سخنگوی وزارت امور خارجه در این خصوص صریح و روشن است. بهرام قاسمی تصریح  کرد: به انتظار تصمیمات اروپا نخواهیم بود ولی قطعا برای ما کار با اروپا و این سازوکار آزمونی است که بتوانیم در مورد نوع روابط و سرمایه‌گذاری‌های آتی ایران در حوزه اروپا تصمیم‌گیری‌های لازم را انجام دهیم. 113/118

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتربخوانید:

خرازی: با خروج ایران از برجام اروپا ضرر می‌کند

خرازی: اروپا گام‌های عملی برای ایجاد سازوکار مالی با ایران بردارد