"محمدجواد ظریف" در روزنامه انگلیسی فایننشالتایمز نوشت، درچارچوب "ابتکار صلح هرمز" ایران، عراق، عربستانسعودی، قطر، کویت، عمان، امارات و بحرین میتوانند بر اساس اهداف و اصول منشور سازمان ملل متحد، پیمان حمله و دخالت نکردن در امور یکدیگر بنا کنند.
وزیر خارجه ایران همواره در مراحل مختلف و دورههای حساس منطقه خلیجفارس طرحهایی را با هدف تحقق "صلح و امنیتپایدار" برای همه پیشنهاد کرده است.
گفت وگو و تعامل سازنده با همسایگان، احترام متقابل و دخالت نکردن در امور دیگران، سه اصل اساسی و مهم در سیاست خارجی ایران است و درهمین چارچوب، طرح ابتکاری "حسن روحانی"، رئیس جمهوری اسلامی ایران در نشست سالانه مجمع عمومی سازمان ملل متحد مطرح شد.
احترام به حاکمیت و تمامیتارضی یکدیگر، مصونیت مرزهای بینالمللی و حل و فصل مسالمتآمیز اختلافها، رد هرگونه استفاده یا تهدید به استفاده از زور و یا مشارکت در ائتلاف ضد یکدیگر و توجه ویژه به ناهمسانی آشکار در اندازه و منابع کشورهای منطقه خلیجفارس، مبنای طرحهای ابتکاری ایران برای آرامشپایدار در این منطقه حساس و راهبردی است.
منطقه خلیجفارس به سبب نقش آن در بازارهای جهانی انرژی و تردد کشتیها، مرکز ثقل تحولات اقتصادی جهان است و نگاه متفاوت کشورهای فرامنطقهای به خلیجفارس، این منطقه را دچار التهاب امنیتی و سیاسی کرده است.
درچنین شرایطی؛ کشورهای حوزه خلیجفارس در قالب پیمانی مشترک بهسبب همسایگی، موقعیت جغرافیایی نزدیک و دغدغه مشترک امنیتی و سیاسی میتوانند درچارچوب اصل اساسی "اعتماد متقابل" تحولات منطقه خلیجفارس مدیریت کنند.
درهمین چارچوب، وزیر خارجه ایران برای تحقق پیشنهاد خود با هدف امضای یک پیمان منطقهای، ساز وکارهای آن را هم مطرح کرده است. تشکیل کارگروههای مختلف برای بررسی طرح ارائه شده یکی از این ساروکارهاست تا با گسترش همکاری کشورهای حوزه خلیجفارس اعتماد بین هشت کشور هدف به وجود آید.
لازمه هرگونه کار جمعی و موفقیت آن، اعتماد داشتن کشورهاست تا بدون هیچگونه شک و تردیدی بتوانند همکاریهای موثری داشته باشند.
شکلگیری کارگروههای مشترک بین هشت کشور هدف برای تحقق صلح و امنیتپایدار در خلیجفارس میتواند سازوکار و رویههای ویژهای را برای همکاری در زمینه امنیت مشترک و پیشگیری و حل مناقشات منطقهای ارائه کند.
به گفته "محمدجواد ظریف"، وزیر خارجه ایران از جمله این سازوکارها میتواند "برقراری خطوط تماس مستقیم"، "سامانههای هشدار دهنده زودهنگام"، "تماسهای نظامی و تبادل دادهها و اطلاعات" باشد.
به هر اندازه تعامل بین بخشهای مختلف دولتی و خصوصی بین کشورهای منطقه خلیجفارس بیشتر باشد، به همان اندازه اعتماد برای همکاری و ماموریت مشترک حاصل خواهد شد. "اعتماد متقابل"، سنگبنای کارهای مشترک برای رفع دغدغههاست.
بهطور قطع، لازمه حاکم شدن امنیتپایدار در خلیجفارس در قالب هر طرح منطقهای از جمله طرح پیشنهادی وزیر خارجه ایران پایان بیاعتمادی و توجه ویژه به منافع مشترک و اندازه منابع کشورهای این منطقه حساس است. 139/118
نویسنده: علی کرمی
بیشتر بخوانید:
ظریف پیشنهاد کرد: امضای پیمان عدم مداخله و عدم تجاوز در منطقه خلیج فارس
ظریف: امنیت در خلیج فارس قابل تجزیه نیست