طرح مشترک آلمان و فرانسه حاصل مذاکرات شورای دفاعی اخیر این دو کشور است که اواسط ژوئیه برگزار شد.
این دو کشور بزرگ اتحادیه اروپا، طرح خود را به دیگر کشورهای اروپایی ارسال کرده اند.
این طرح به عنوان چشم انداز بلند مدت، خواهان برخورداری کشورهای مشارکت کننده در آن از نیروهای نظامی شده که بتوانند وظایف نظامی و امنیتی خود را در کنار ناتو که همچنان سنگ بنای دفاع جمعی در اروپا است انجام دهند.
برلین و پاریس در طرح خود شرایطی را اعلام کردند که هر کشوری که می خواهد به روند همکاری های نزدیک تر در زمینه سیاست دفاعی بپیوندد، باید آنها را برآورده کند.
این شرایط از جمله شامل تعهد به اختصاص حدود دو درصد تولید ناخالص داخلی به هزینه های دفاعی و سهم سرمایه گذاری 20 درصدی است. حداقل 20 کشور اتحادیه اروپا خواستارهمکاری های نظامی نزدیک تر هستند.
آلمان و فرانسه خواستار استقلال استراتژیک اتحادیه اروپا در زمینه سیاست دفاعی هستند.
بروز اختلاف بین آمریکا و اتحادیه اروپا پس از روی کار آمدن «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا، بویژه بر سر مسائل دفاعی و نقش واهمیت ناتو و نیز خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت)، باعث شده تا کشورهای اتحادیه اروپا بخصوص آلمان و فرانسه، تقویت تدابیر و سازو کارهای مستقل اروپایی در زمینه دفاعی و امنیتی را مد نظر قرار دهند.
دکتر «علی اکبر کیانی» کارشناس مسائل سیاسی:
"اروپا به سمت تشکیل تدریجی ارتشی مستقل که البته پشتیبان و همکار ناتو باشد در حال حرکت است. حامیان ایده اروپای واحد میتوانند امیدوار باشند چنانچه اتحادیه اروپا با اصلاحاتی به حیات خود ادامه دهد، اگر روزی ناتو فاقد موضوعیت شود، ارتش اروپائی بتواند مدافع ارزشها و امنیت آنها بهطور مستقل بهویژه در مقابل روسیه خواهد بود."
در این راستا شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد نیروی نظامی مستقل اروپا، تدوین راهبرد جهانی اتحادیه اروپا و نیز ایجاد نهادهای نظامی، امنیتی اروپایی هستیم.
از جمله ارائه طرح بودجه دفاعی اتحادیه اروپا از سوی کمیسیون اروپا به عنوان رکن اجرایی آن، گام مهمی در راستای ایجاد توانمندی دفاعی مستقل اروپایی است.
مقامات اتحادیه اروپا تاکید می کنند که این طرح جایگزین ناتو یا آمریکا نمی شود، بلکه در واقع گامی در راستای اقدام مستقل اروپایی به منظور تحقق اهداف و حفظ منافع اروپایی ها است.
جدای از طرح مشترک آلمان و فرانسه، اتحادیه اروپا برای ایجاد ظرفیت های مستقل دفاعی تاکنون اقداماتی انجام داده است.
با این حال این اقدامات موجب حساسیت عضو فرا آتلانتیکی ناتو یعنی آمریکا و متحد نزدیک آن یعنی بریتانیا شده است.
در مقابل، مقامات ارشد ناتو ظاهرا موضع مخالف در این زمینه ندارند .
کما اینکه «ینس استولتنبرگ» دبیر کل ناتو تاکید کرده که این سازمان نظامی همکاری نزدیکی با اتحادیه اروپا، در محورهای مختلفی از جمله دفاع سایبری، جنگ ترکیبی، رزمایش های نظامی و امنیت دریایی دارد.
روند کنونی نشان می دهد که در آینده در دوسطح یعنی سطح اتحادیه اروپا و سطح کشورهای عضو چه به صورت دو جانبه و یاچند جانبه شاهد افزایش تلاش ها برای ایجاد ساختارهای دفاعی اروپایی خواهیم بود.116/112
سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
فرانسه، سرمایه گذاری جدید آلمان در اروپا را خواستار شد
نشست سه جانبه سران ایتالیا، فرانسه و آلمان در باره بحران پناهجویان/ تحلیل
دیدار وزرای دارایی آلمان و فرانسه و تصمیم برای تقویت حوزه یورو/ تحلیل