محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه در نشست همایش بازرگانی ایران و ترکمنستان گفت: با توجه به روابط خوب دوجانبه، همکاری های بلندمدت با عشق آباد در دستور کار تهران است.

به گزارش ایران پرس به نقل از ایرنا، «ظریف» روز دوشنبه پس از دیدار و مذاکره با «قربانقلی بردی اف» رئیس جمهوری ترکمنستان در کاخ ریاست جمهوری در عشق آباد در نشست بازرگانی دو کشور شرکت کرد.

وی در سخنان خود با اشاره به مذاکره با بردی اف به تاکید رئیس جمهوری ترکمنستان برای همکاری اقتصادی براساس ارزهای ملی اشاره کرد و گفت که می توانیم معامله با ارزهای ملی را فعال کنیم. 

ظریف همچنین ادامه داد: ایران نخستین کشوری بود که جمهوری‌های تازه استقلال یافته را به رسمیت شناخت و افتخار است که در کنار مردم و دولت ترکمنستان در 25 سالگی برقراری روابط دو کشور در عشق آباد هستیم.

ریشه های مشترک خویشاوندی ایران با ترکمنستان

محمد جواد ظریف همچنین با اشاره به کهن بودن روابط اجتماعی و فرهنگی دو ملت، گفت: ما ریشه های مشترک خویشاوندی داریم. از دیگر سو ایران، توسعه و امنیت ترکمنستان را مانند رفاه و توسعه مردم خود می‌داند و اکنون هم با وجود قرار گرفتن در منطقه پرالتهاب در پناه خدا، سیاست ها و راهبردها سران دو کشور امنیت وجود دارد.

وی در ادامه با اشاره به اینکه از زمان استقلال ترکمنستان (فروپاشی سال 1991 شوروی) ایران شریک قابل اعتمادی است، گفت: همکاری درازمدت را پیگیری می کنیم که زمینه های خوبی مانند توافق چهار کشوری ایران، ازبکستان، ترکمنستان و عمان برای برقراری یک خط ترانزیت فراهم شده که مورد استقبال هند نیز قرار گرفته است و از این رو، عرصه حمل و نقل و ساخت زیربناهای لازم می‌تواند دربرگیرنده گفت‌ وگوهای بین بخش دولتی و خصوصی باشد.

ظریف افزود: دیدگاه باید بسوی روابط راهبردی‌تر باشد. آینده بخش انرژی برای دو طرف روشن است و ایران شریک مطمئنی بشمار می رود. روابط بانکی و پولی نیز مطرح است که جمهوری اسلامی امکان فعالیت در این حوزه را دارد.

نقش ترکمنستان به عنوان محور ترانزیت آسیای میانه

وی ادامه داد: راه آهن قزاقستان-ترکمنستان-ایران هم می تواند، آسیای میانه را به خلیج فارس، دریای عمان و اقیانوس هند متصل و زمینه های خوبی را برای همکاری فراهم کند. ظریف همچنین خاطرنشان کرد که نقش ترکمنستان به عنوان محور ترانزیت آسیای میانه می تواند موضوع گفت وگوی بخش خصوصی و دولتی دو کشور باشد و از سوی دیگر، دو کشور به عنوان تولید کننده و صادر کننده انرژی می توانند در زمینه صادرات هم همکاری کنند و در حوزه های فراتر از سواپ و خرید و فروش اقدام مشترک انجام دهند.

ظریف همچنین با اشاره به اینکه نیاز است به روابط راهبردی دو کشور بیاندیشیم، بر اهمیت بررسی فرصت های همکاری در زمینه هایی متل پتروشیمی و صنایع متکی بر نفت و گاز تاکید کرد.ظریف در پایان نیز گفت: اطمینان دارم در ۲۵ سال گذشته روابط خوبی بین ایران و ترکمنستان وجود داشته که در سال‌های آینده نیز گسترده تر و بیش از پیش به سود مردم و صلح و ثبات خواهد بود.

ایران یکی از مهم ترین شرکای تجاری ترکمنستان

رشید مرداف همتای ظریف نیز در سخنان خود اظهار کرد: ایران یکی از مهم ترین شرکای تجاری ترکمنستان است و همکاری های دو کشور با تاریخی کهن تقویت شده است. وی با اشاره به اینکه در زمینه های مختلفی از جمله انرژی و کشاورزی همکاری های بسیار خوبی وجود دارد و باید مانند گذشته برای تقویت آن بیشتر کوشید، گفت بنا به تاکید رئیس جمهوری ترکمنستان برای افزایش مناسبات در عرصه های مختلف از جمله صنعتی شدن کشور ما، بهره گیری از توان ایران در این حوزه و همچنین استفاده متقابل از توان یکدیگر باید تلاش کنیم.

زمینه سازی صادرات کالاهای غیرنفتی به کشورهای همسایه

در نشست بازرگانی دو کشور افزون بر اعضای هیات همراه ظریف متشکل از بخش های مختلف دولتی و خصوصی، فعالان اقتصادی و بازرگانان ایرانی و ترکمنستانی نیز حضور داشتند. وزیر امور خارجه شب گذشته نیز پس از ورود به فرودگاه عشق آباد به ضرورت توسعه روابط اقتصادی با کشورهای آسیای میانه و قفقاز اشاره کرد و گفت: مقام معظم رهبری سال 1396 را سال تولید و اشتغال نام‌گذاری کرده‌اند که برای کمک وزارت امور خارجه به این هدف بسیار مهم کشور ضرورت دارد زمینه را برای صادرات کالاهای غیرنفتی به کشورهای همسایه فراهم کنیم و هم اینکه زمینه صادرات خدمات فنی و مهندسی فراهم شود.

ظریف تأکید کرد: به همین دلیل است که همراه من یک هیأت بسیار خوب و توانمند بخش خصوصی و دولتی حضور دارند تا بتوانیم این امکانات را بررسی کنیم. وزیر امور خارجه و هیات همراه عصر امروز نیز برای دیدار و مذاکره با مقامات گرجستان راهی تفلیس پایتخت این کشور خواهد شد و سپس در چارچوب این سفر سه روزه به قرقیزستان می رود.

ترکمنستان به پایتختی عشق آباد هم مرز با جمهوری اسلامی که تا سال 1991 جزو شوروی بود و با فروپاشی استقلال یافت، پیشینه کهنی از روابط فرهنگی و تاریخی درهم تنیده با ایران و ایرانیان دارد. ترکمنستان با 491 هزار و 210 کیلومتر مربع از جنوب با افغانستان و ایران، از شمال با ازبکستان و قزاقستان و از غرب با دریای خزر همسایه است و از طریق این دریا با جمهوری آذربایجان و روسیه نیز همسایگی دارد.118/112

بیشتر بخوانید:

تشریح اهداف سفر «محمد جواد ظریف» به کشورهای آسیای مرکزی و قفقاز

ظریف وارد عشق آباد شدظریف وارد عشق آباد شد

تقویت روابط دو جانبه محور مذاکرات ظریف با رئیس جمهوری ترکمنستان