وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، با بیان اینکه پایه های فکری و مالی گروه تروریستی داعش از بین نرفته است، گفت: داعش هنوز یک واقعیت در غرب آسیا و فراتر از آن است.

به گزارش ایران پرس، محمدجواد ظریف روز شنبه در همایش «الگوهای نظم منطقه ای در جهان پس از داعش» در دانشگاه تهران، دخالت خارجی را مهمترین علت ناآرامی و باقی ماندن تفکر داعشی در منطقه غرب آسیا برشمرد و افزود: شکست سرزمینی داعش رخ داده، اما مبانی فکری، مالی داعش و شرایطی که داعش را ایجاد کرد، نابود نشده است.

وزیر خارجه کشورمان، داعش را زائیده حمله آمریکا به عراق، توانایی نداشتن جهان عرب در ایجاد دولت ملی و توجه نکردن به خواست مردم دانست و گفت: برخی دولت های منطقه مانند عربستان تلاش کردند مشکلات داخلی را به خارج منحرف کنند و آنها اکنون برای منحرف کردن نگرانی های جهان عرب و سرخوردگی جهان عرب به سمت یک دشمن خارجی حرکت می کنند.

ظریف، خطر تفکر داعشی را تهدیدی بزرگ برای منطقه و جهان برشمرد و تصریح کرد: گروهی از افراد داعش که  نابود نشده اند اکنون در حال پخش شدن به سراسر منطقه از جمله افغانستان و جهان هستند.

وزیر خارجه کشورمان همچنین با اشاره به طرح ایران مبنی بر تشکیل مجمع گفت و گوی منطقه ای در خلیج فارس، گفت: برخی از کشورهای منطقه مبنای امنیت منطقه را براساس ائتلاف سازی علیه ایران گذاشته اند و با صرف هزینه های تسلیحاتی در پی امنیت سازی هستند، اما باید از امنیت مبتنی بر حذف به سمت امنیت مبتنی بر فراگیری و گفتمان حرکت کرد.

در دوران گذار هستیم

وزیر امور خارجه کشورمان گفت: شرایط کنونی بین المللی شرایط ویژه ای است که می توان از آن به عنوان «دوران گذار» نام برد. وی افزود: نظم در منطقه غرب آسیا به طور حتم مستقل از نظم در جامعه بین الملل و جهان نیست؛ آنچه در این دوران باعت تحولات گستره وسیع تری می شود؛ همین سیالیت شرایط است و به همین دلیل در چنین شرایط امکان اشتباه محاسباتی بالاست به طوری که محاسبه غلط در این دوران باعت سقوط حکومت ها و محاسبه صحیح باعت قدرت یافتن فراتر از ظرفیت های کشورها شده است.

ظریف گفت: در دوران گذار به دلیل محاسبه غلط قدرت های نسبتا قدرتمندی مانند صدام با دهها میلیارد دلار حمایت از سوی کشورهای حاشیه خلیج فارس و قدرت های بزرک دیدید که کارش به کجا رسید.

وی یادآوری کرد: فکر نکنید که تصمیم صدام ناگهانی بود حتی روزی که وی برای حمله به کویت انتخاب کرده بود؛ محاسبه شده بود چرا که روز اول اوت روز مرخصی در کشورهای غربی است و صدام فکر می کرد دنیا در مرخصی است و تا به خود بیاید او می تواند کویت را ببلعد.

رئیس دستگاه دیپلماسی افزود: البته سفیر وقت آمریکا در عراق هم در گمراه کردن صدام نقش قابل ملاحظه ای داشت و دیدید که شورای امنیت در 6 ساعت جلسه گذاشت و نشان داد که اشتباه محاسباتی چه نتایجی می تواند داشته باشد.

همایش الگوهای نظم منطقه‌ای در جهان پسا داعش

«همایش الگوهای نظم منطقه‌ای در جهان پساداعش» با همکاری دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران و انجمن مطالعات جهان برگزار شد.

درپی برافتادن خلافت خود خوانده داعش در عراق و سوریه به دست جبهه مقاومت و شکست میدانی و اضمحلال فیزیکی آنها عصر خلافت داعش در بخش بزرگی از جغرافیای خاورمیانه خاتمه یافته است و عصر جدیدی که می توان از آن به پسا داعش تعبیر کرد، آغاز شده است؛ در این دوره هرچند توان حاکمیتی داعش برافتاده یا تضعیف شده اما بنیان های فکری و تشکیلاتی آنها معدوم نشده است و به فعالیت خود ادامه می دهد، احیای گسل های فرقه ای و قومی، ترورهای کور، تغییر صف بندی ها و شکل گیری نظم های جدید منطقه ای، مقابله با تفکر تشیع و مقاومت مختصاتی هستند که به نظر می رسد در عصر پسا داعش تداوم خواهد یافت که البته بن مایه اصلی این مولفه ها سرشتی فکری و فرهنگی دارد.

بر این اساس انجمن مطالعات جهان با همکاری دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران برآن شد تا همگام با تحولات مزبور و شیفت گفتمانی از عصر داعش به پسا داعش در قالب همایشی علمی و بین المللی به رصد و پایش این تحولات پرداخته و با نگاهی پویا و آینده پژوه به تبیین ویژگی های جهان پسا داعش بپردازد و به خلق و غنای ادبیات پژوهشی این دوره یاری رساند تا در نهایت برون داد آن به راهبردهایی مشخص برای کارگزاران و تصمیم سازان سیاسی وفرهنگی منجر شود.

اهداف همایش:

1. گردهم آیی استادان و پژوهشگران مبرز به منظور بحث و تبادل نظر در خصوص چشم انداز فعالیت های داعش بعد از سرنگونی دولت آنها در عراق و سوریه

2. تحلیل و بررسی امنیت منطقه ای در فضای پسا داعش

3. آینده پژوهی عملکرد نیروهای سلفی و داعش در قبال نظم های منطقه ای

4. سناریو سازی تعامل قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای با تفکر و گفتمان پسا داعش

5. تحلیل نسبت پسا داعش با جهانی سازی

6. ارائه راهبردهایی برای سیاستمداران و تصمیم سازان به منظور چگونگی رویارویی با دنیای پسا داعش

محورهای همایش:

1. مبانی نظری و تبیین مفهومی نظم های منطقه ای

2. الگوهای نظم منطقه ای و تروریسم در جهان پسا داعش

3. الگوهای نظم منطقه ای و گروه های غیر دولتی در جهان پسا داعش

4. الگوهای نظم منطقه ای و قدرت های بزرگ در جهان پسا داعش

5. الگوهای نظم منطقه ای و قدرت های منطقه ای در جهان پسا داعش

6. الگوهای نظم منطقه ای و سازمان های منطقه ای و بین المللی پسا داعش

7. الگوهای نظم منطقه ای و نظام بین الملل در جهان پسا داعش

8. الگوی نظم منطقه ای خاورمیانه و شمال آفریقا در پسا داعش

9. الگوی نظم منطقه ای قفقاز و آسیای مرکزی در پسا داعش

10. الگوی نظم منطقه ای شرق آسیا در پسا داعش

11. الگوی نظم منطقه ای اروپا در پسا داعش

12. الگوی نظم منطقه ای آفریقا در پسا داعش

13. الگوی نظم منطقه ای آمریکا در پسا داعش

14. تحول الگوهای نظم منطقه ای در جهان پسا داعش

15. سناریوهای نظم منطقه ای در جهان پسا داعش