معاون سیاسی وزیر خارجه ایران گفت: طرف آمریکایی در دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه به جای پاسخ منطقی و حقوقی، به توجیهات غیرفنی و غیرمرتبط با پرونده دست زد و تلاش کرد دادگاه را به انحراف بکشد.

به گزارش پارس‌تودی؛ «سید عباس عراقچی» روز جمعه در گفت وگو با ایرنا، در ارتباط با سوءاستفاده وکیل آمریکا در دادگاه لاهه از سخنان وی تصریح کرد: طرف آمریکایی به جای پاسخ به انبوه ادله و استدلالات منطقی و حقوقی وکلای ایرانی به ارائه توجیهات غیرفنی و غیرمرتبط با پرونده مبادرت کرد و با تقطیع صحبت‌های مقامات ارشد کشورمان و اینجانب و نیز ارائه ترجمه و تفسیرهای نادرست، سعی کرد از پاسخگویی فرار کند و دادگاه را به انحراف بکشد. 

معاون سیاسی وزیر خارجه ایران افزود: اینجانب در مصاحبه خود تصریح کرده بودم که اگرچه رای دیوان به لحاظ حقوق بین‌الملل الزام‌آور است اما ظرفیت‌های نظام بین‌الملل برای وادار کردن آمریکا به اجرای رای دیوان بین‌المللی دادگستری بسیار محدود است.

عراقچی ادامه داد: واشنگتن در گذشته هم در چند مورد و با وجود صراحت رای دادگاه لاهه در پرونده شکایات دولت‌های دیگر علیه آمریکا، علنا از اجرای رای دیوان بین‌المللی دادگستری استنکاف کرده است.

معاون سیاسی وزیر خارجه تاکید کرد: نکته آن است که ما با علم به اینکه اگر دیوان رای عادلانه دهد و تضییع حقوق ایران را تصدیق کند، آمریکا بنا به سابقه بد خود احتمالا در هر حال به رای دیوان بین‌المللی دادگستری احترام نمی‌گذارد، باز تصمیم گرفتیم دعوی خود را در دیوان مطرح کنیم تا حقانیت ایران بر همگان روشن شود.

اقامه دعوی ایران علیه آمریکا در دیوان بین‌المللی دادگستری

دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه، روز دوشنبه رسیدگی به شکایت جمهوری اسلامی ایران از آمریکا را ذیل خروج یکجانبه واشنگتن از برجام و همچنین اتهام‌زنی‌های آمریکا به ایران درباره پرونده‌های تروریستی در کشورهای ثالث آغاز کرد. 

این جلسات چهار روز به طول انجامید و رای دادگاه تا یک ماه پس از آن ارائه خواهد شد.

«محمدجواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران 25 تیر اعلام کرد که ایران از آمریکا به دلیل «نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی و حقوق کنسولی بین ایران و آمریکا در سال 1955» شکایت کرده و جمهوری اسلامی ایران بر همین مبنا دادخواستی را به دبیرخانه دیوان لاهه تسلیم کرده است. 

دیوان بین‌المللی دادگستری 15 قاضی بنام و مجرب دارد که مجمع عمومی سازمان ملل متحد و شورای امنیت به طور مشترک و برای مدت 9 سال انتخاب می‌کنند.

علیرضا جهانگیری سفیر ایران در هلند پیشتر گفته بود در صورتی که رأی به نفع جمهوری اسلامی صادر شود، شورای امنیت سازمان ملل نقش ضمانت اجرایی دارد و می‌‌تواند آمریکا را مجاب به اجرای حکم کند، اما اگر حکم توسط آمریکا در شورای امنیت وتو شود، از طریق افکار عمومی می‌توان فشار بسیار به آمریکا وارد کرد.

«عهدنامه مودت»

«لعیا جنیدی» معاون حقوقی رییس جمهوری ایران اعتقاد دارد معاهده مودت گرچه در سال 1955 بین دو کشور به امضاء رسیده و اکنون نزدیک به 40 سال است که واشنگتن و تهران با یکدیگر رابطه ندارند اما چون هیچ یک از طرفین خروج خود را به طور رسمی از این پیمان اعلام نکرده‌اند، عهدنامه مودت همچنان به اعتبار خود باقی است.

وی همچنین تاکید کرد: پیمان مودت مکرراً در دیوان داوری ایران و آمریکا مورد استناد قرار گرفته و حتی در دادگاه‌های آمریکا نیز به آن استناد شده است.

116/120

بیشتر بخوانید:

ضمانت اجرایی حکم دادگاه لاهه ضد آمریکا چیست؟

گفتگو: روند دادگاه لاهه

عراقچی: شکایت از آمریکا برای اثبات حقانیت ایران است/ رای لاهه الزام‌آور نیست+ صوت