ایران پرس- یک هفته پس از رزمایش مشترک با آمریکا، رزمایش «سپر مشترک خلیج یک» نیز از روز گذشته (20 مارس) با مشارکت نیروهای نظامی 24 کشور در شرق عربستان سعودی آغاز شد.

در رزمایش «سپر مشترک خلیج یک» نیروهای زمینی، هوایی و دریایی کشورهای شرکت کننده حضور دارند.

عربستان سعودی پیش از این نیز در اکتبر 2016 رزمایشی را تحت عنوان «سپر خلیج یک» برگزار کرده بود.

عملیات مشترک سپر خلیج یک 

تفاوت رزمایش کنونی با رزمایش اکتبر 2016 در این است که در رزمایش اکتبر 2016 صرفاً نیروهای عربستانی حضور داشتند، اما در رزمایشی که از روز گذشته آغاز شد نیروهای نظامی 24 کشور مشارکت دارند. به همین دلیل نیز پسوند «مشترک» به رزمایش اخیر اضافه شد.

تفاوت دیگر نیز این است که در رزمایش اکتبر 2016 تنها نیروی دریایی عربستان حضور داشت، اما در رزمایش اخیر علاوه بر نیروی دریایی، نیروهای زمینی و هوایی کشورهای شرکت کننده نیز حضور دارند.

با توجه به این شرایط، خبرگزاری رسمی عربستان (واس) اعلام کرد: این رزمایش به لحاظ تعداد کشورهای شرکت کننده و تنوع سلاح های به کار گرفته شده، بزرگترین رزماش در شرق عربستان است. 

عربستان سعودی در حالی از روز گذشته رزمایش «سپر مشترک خلیج یک» را آغاز کرد که چهارمین رزمایش مشترک آمریکا و عربستان با نام «صداقت» نیز یک هفته قبل (روز 11 مارس) در منطقه شمالی عربستان سعودی برگزار شده بود. بنابراین، سوال مهمی که مطرح می شود، این است که عربستان سعودی از برگزاری رزمایش های مکرر چه اهدافی دارد؟

اهداف پشت پرده عربستان از برگزاری رزمایش های مکرر در منطقه

اگرچه خبرگزاری عربستان (واس) هدف از رزمایش «سپر مشترک خلیج یک» را تقویت آمادگی دفاعی و همکاری نظامی کشورهای شرکت کننده اعلام کرد، اما ریاض اهداف سیاسی از برگزاری این رزمایش ها دارد.

مهمترین هدف سیاسی عربستان سعودی که از برگزاری رزمایش ها پیگیری می شود، انتقال این پیام است که عربستان توان ائتلاف سازی منطقه ای دارد. با این حال، به نظر می رسد که توان ائتلاف سازی عربستان بیش از آنکه یک واقعیت باشد، یک مانور تبلیغاتی است زیرا از یک سو نام کشورهای مشارکت کننده در رزمایش «سپر مشترک خلیج یک» اعلام نشده و از سوی دیگر ائتلاف نظامی علیه یمن که در ابتدا اعلام شد با مشارکت 9 کشور ایجاد شد، اما به جز امارات، اثری از کشورهای دیگر در این ائتلاف دیده نمی شود و این نشان می دهد که تاکید بر توانمندی ائتلاف سازی ریاض یک مانور تبلیغاتی است.

هدف دیگر عربستان از این رزمایش ها، این است که در مقابل رقبای منطقه ای خود به خصوص جمهوری اسلامی ایران و محور مقاومت، قدرت نمایی نظامی کند. در همین راستا، سرهنگ «ابراهیم المرعی»، کارشناس مسائل نظامی عربستانی درباره رزمایش اکتبر 2016 اعتراف کرده بود که هدف عربستان از اجرای این رزمایش قدرت نمایی و نشان دادن توانایی ‌های نظامی خود به ایران است.

رزمایشهای مشترک عربستان و پیام مقاوات سعودی به مقاماتی ایرانی

«صابر السویدان»، فرمانده پیشین نیروی هوایی ارتش کویت نیز اعلام کرده بود که پیام رزمایش های عربستان این است که به ایران می ‌گوید نیروهای ارتش عربستان نیز در خلیج فارس موجودیت دارند و با وجود اینکه درگیر جنگ یمن است اما توان دفاع از خاک خود و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را در برابر ایران، دارد.

موضوع مهم این است که عربستان سعودی همزمان با هزینه های زیادی که برای برگزاری رزمایش ها انجام می دهد، هزینه های سنگینی نیز برای خریدهای تسلیحاتی نیز صرف می کند که از جمله می توان به قرارداد تسلیحاتی 110 میلیارد دلاری می 2016 با آمریکا، قرارداد 14 میلیارد دلاری مارس 2018 با بریتانیا برای خرید جنگنده «تایفون» و همچنین خریدهایی که محمد بن سلمان در سفر کنونی به واشنگتن انجام می دهد، اشاره کرد. قدرتهای غربی حساب ویژه ای بر دلارهای نفتی آل سعود باز کردند.

در همین راستا، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا صریحاً در دیدار روز گذشته (20 مارس) با ولیعهد سعودی در واشنگتن گفت: این پول ها برای شما رقمی نیست. آنها را افزایش دهید. 134/111

بیشتر بخوانید:

رزمایش مشترک عربستان و پاکستان/ تحلیل

عربستان و تركيه رزمایش مشترک برگزار می کنند

رزمایش مشترک عربستان و سودان برگزار شد

رزمایش مشترک عربستان و فرانسه

 

عملیات مشترک سپر خلیج یک