«امید قالیباف» سخنگوی وزارت صنعت، معدن و تجارت ایران روز دوشنبه گفت: 65 شرکت روسی در قالب هیئت 100 نفره مذاکرات خود را از امروز در تهران آغاز کردند.
«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه پنج شنبه هفته گذشته در دیدار با «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری شانگهای در ازبکستان، از ورود این هیات تجاری به تهران خبر داده بود.
طبق برنامه ریزی صورت گرفته، فعالان اقتصادی ایران در مدت سه روز حضور هیات تجاری روسیه در تهران در مجموع 750 جلسه تجاری با نمایندگان شرکتهای روسی برگزار خواهند کرد.
فعالیت شرکتهای روسی در این هیات تجاری شامل، صنایع غذایی و کشاورزی (غلات)، شیرینی و شکلات، آبزیان، تجهیزات و ماشین آلات صنایع غذایی و کشاورزی، دارو و تجهیزات پزشکی، شیشه و بلور، صنایع فلزی، سیستمهای مخابراتی و رادیویی، انرژی و بازیافت است.
تلاش ایران و روسیه برای تقویت همکاری ها در جهت مبارزه با تحریمهای غرب
ایران و روسیه که از مخالفان یکجانبه گرایی در عرصه بین المللی هستند هر کدام به ترتیب به بهانه هایی همچون برنامه صلح آمیز هسته ای و بحران اوکراین تحت تحریم های اقتصادی غرب به ویژه آمریکا قرار دارند.
این موضوع انگیزه مقامات دو کشور را برای تحکیم روابط، به ویژه در زمینه های تجاری، اقتصادی، انرژی، ترانزیت و همچنین همکاری های چند جانبه و منطقه ای همانند سازمان همکاری شانگهای و بریکس، افزایش داده است.
آمارها نیز نشان می دهد ایران و روسیه در شرایط تحریم ها، علاوه بر گسترش مناسبات سیاسی، روابط تجاری و اقتصادی خود را افزایش داده اند؛ حجم تجارت ایران و روسیه طی سال گذشته (2021) با افزایش 80 درصدی به حدود چهار میلیارد دلار رسید که در طول تاریخ تجاری دو کشور بی سابقه است. انتظار می رود این رقم تا 10 میلیارد دلار ارتقا پیدا کند.
در حال حاضر توسعه همکاریهای تجاری، گسترش همکاریهای بلندمدت و رفع برخی از موانع و تلاش برای بی اثر کردن تحریمها، به طور جدی در دستور کار مقامات ایران و روسیه قرار دارد؛ استفاده از سیستم تراکنش های مالی خارج از سوئیفت و استفاده از ارزهای جایگزین دلار نیز از جمله طرح های جمهوری اسلامی ایران و روسیه برای بی اثر کردن تحریم ها، محسوب می شود؛ اخیرا نماد معاملاتی جفت ارز ریال - روبل در بازار متشکل ارزی ایران در بانک مرکزی گشایش یافته است که سهم مهمی در توسعه روابط تجاری دو کشور ایران و روسیه خواهد داشت.
موضوع توسعه ترانزیت بین ایران و روسیه و فعالسازی کریدور شمال - جنوب نیز از پروژه ای مهم دو کشور است که با راهاندازی خط آهن رشت - آستارا می تواند نقش محوری برای ارتباط بندرعباس و بندر چابهار ایران به مسکو در روسیه ایفا کند.
بدیهی است در شرایطی که غرب به سرکردگی آمریکا با استفاده ابزاری از تحریمها ضد کشورهای ناهمسو، سعی در دستیابی به مطالبات گزاف خود دارد، همکاری کشورهایی همانند ایران و روسیه که دارای ظرفیت های بزرگ در حوزه های انرژی، ترانزیت، کشاورزی و فنی و صنعتی هستند، عاملی مهم در بی اثر کردن تحریم ها و همچنین تقویت الگوی چندجانبه گرایی اقتصادی خواهد بود.
سیاست خارجی دولت سیزدهم ایران نیز در عین توجه و تأکید بر روابط با قدرتهای شرق و غرب، به دنبال نفی غربگرایی محض در روابط خارجی است.
برهمین اساس، دولت ایران با اولویتبخشی همسایگان و کشورهای منطقه، گسترش مناسبات با این کشورها در قالب همکاری های دوجانبه، چند جانبه و منطقه ای را دنبال می کند که توسعه روابط با روسیه و چین از نمونه های بارز آن است.
در همین راستا، قرار است تا پایان امسال (1401) بیش از 10 هیات بزرگ تجاری دیگر روسیه به ایران سفر کنند که نشان دهنده عزم مقامات دو کشوربرای تعمیق مناسبات تجاری و اقتصادی است. رئیس جمهور روسیه در دیدار هفته گذشته خود با رئیس جمهوری اسلامی ایران در سمرقند با بیان اینکه توافقنامه همکاریهای جدید تهران-مسکو در مراحل پایانی قرار دارد، برای تدوین پیشنویس سند همکاریهای راهبردی اقتصادی میان دو کشور اعلام آمادگی کرد.
حضرت آیتالله خامنهای، رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز 20 ژوئیه در دیدار «ولادیمیر پوتین» در تهران همکاریهای اقتصادی ایران و روسیه را بویژه در پی تحریمهای غرب، ضروری و به نفع هر دو کشور دانستند.
نویسنده: حسن عقیقی سلماسی
117