ایران پرس- وزیر خارجه هند برای رایزنی با مقامات پکن درباره مسئله کشمیر عازم چین شد.

گفت وگو درباره تحولات اخیر کشمیر تحت کنترل هند مهمترین موضوع  مورد گفت وگو "سوبرامانیام جایشانکار" با مقامات چین اعلام شده است.

گام جدید هند در خصوص لغو خود مختاری منطقه کشمیر با هدف تغییر بافت جمعیتی این منطقه خشم برخی کشورها را برانگیخته است.

سخنگوی وزارت خارجه چین از این اقدام هند انتقاد و اعلام کرد این امر موجب تضعیف استقلال اراضی چین می شود.

چین مدعی مالکیت 90 هزار کیلومتر از اراضی ایالت "آروناچال پرادش" هند است. هند نیز مدعی مالکیت 38 هزار کیلومتر از فلات "آکسایی" چین است.

سفر ناگهانی وزیر خارجه هند به پکن پس از دیدار دو روز پیش وزیر خارجه پاکستان با همتای چینی خود نشان دهنده نگرانی دهلی نو از اعلام موضع وزیر خارجه چین درباره حمایت این کشور از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل است.

بدنبال اقدام هفته گذشته هند در لغو خودمختاری کشمیر از طریق حذف بند 370 قانون اساسی این کشورکه چنین حقی را به ساکنان کشمیر داده بود، شاه محمود قریشی وزیرخارجه پاکستان به پکن رفت و با وزیر خارجه چین درباره پیامدهای خطرناک لغو خودمختاری کشمیر گفت وگو کرد.

سخنان "وانگ یی" وزیر خارجه چین در دیدار قریشی درباره آنکه کشورش از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل حمایت  می کند و لغو خودمختاری این منطقه توسط دولت هند موجب برهم خوردن امنیت و ثبات منطقه می شود، موجب نگرانی های جدی مقامات دهلی نو شده است.

برهمین اساس وزیر خارجه هند که کشورش در موقعیت دشوار منطقه ای و بین المللی پس از لغو خودمختاری کشمیر قرار گرفته است، با سفر ناگهانی به چین درصدد است تا ضمن تشریح ابعاد تصمیم کشورش درباره لغو این خودمختاری، مانع از آن شود که دولت پکن عهده دار ایفای ماموریتی شود که طی آن پرونده کشمیر با طرح در شورای امنیت سازمان ملل بیش از گذشته با معطوف کردن توجهات جهانی به موضوعی بین المللی تبدیل شود.

درحالی که با لغو خود مختاری کشمیر محدودیت های گسترده ای علیه ساکنان این منطقه اعمال خواهد شد، دولت هند مدعی است که لغو خود مختاری موجب پیشرفت منطقه کشمیر می شود زیرا شرایط یکسانی با دیگر ایالت های هند پیدا می کند.

در شرایطی که پاکستان با اخراج سفیر و دیپلمات های هند از اسلام آباد و تعلیق روابط تجاری در اعتراض به لغو خودمختاری کشمیر برای دهلی نو خط و نشان کشیده است، وزیر خارجه هند نگران از اقدام احتمالی مشابه چین در کاهش همکاری ها با آن کشور به پکن رفته تا بتواند تغییری در موضع مقامات چین درباره حمایت از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت به وجود آورد.

هند نگران آنست که چین با توجه به مناقشه ارضی دو کشور و همچنین ملاحظات مربوط روابط راهبردی با پاکستان با ادامه موضع خود در حمایت از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت، ضمن تقویت توجهات بین المللی به این منطقه و قطعنامه های سازمان ملل درباره لزوم برگزاری همه پرسی در کشمیر برای اعمال حق تعیین سرنوشت، دهلی نو بیش از گذشته تحت فشار بین المللی برای برگزاری این همه پرسی قرار گیرد.

با توجه به قرار گرفتن بخشی از اراضی مورد مناقشه چین با هند در کشمیر و همچنین عبور کریدور اقتصادی چین و پاکستان از این منطقه؛ پکن نگران تاثیر حضور گسترده دولت و ارتش هند در کشمیر و حتی افزایش تهدیدات علیه این کریدور است.

به دلیل همین ملاحظات است که در موفقیت سفر وزیر خارجه هند به چین برای تغییر در موضع اعلامی این کشور در حمایت از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت تردیدهای جدی مطرح است.      

نویسنده:محمدرضا عسگری

135/117

بیشتر بخوانید : 

 تظاهرات مردم سرینگر در اعتراض به تصمیمات اخیر هند درباره کشمیر

حمایت چین از ارجاع پرونده کشمیر به شورای امنیت سازمان ملل/ تحلیل