پذیرفتن تقاضای اوکراین توسط پارلمان اروپا به معنی عضویت کییف در این اتحادیه نیست بلکه این رای گیری روند پیوستن اوکراین را آغاز می کند.
به طور معمول کشور متقاضی پیوستن به اتحادیه اروپا باید شرایط مختلف را که به آن ها معیارهای کپنهاگ گفته می شود، داشته باشد.
این معیارها شامل اقتصاد آزاد، دموکراسی باثبات و حاکمیت قانون و پذیرش تمام قوانین اتحادیه اروپا، از جمله واحد پولی یورو است.
به نظر می رسد پذیرش تقاضای اوکراین برای عضویت در اتحادیه اروپا اقدامی سیاسی و تبلیغاتی و با هدف تشویق هر چه بیشتر سران این کشور برای عدم مصالحه با روسیه و نپذیرفتن آتش بس است.
اروپایی ها بر این گمان هستند که بدین ترتیب آتش جنگ کنونی بیشتر شعله ور شده و به زعم بروکسل، روس ها بیش از پیش در باتلاق جنگ در اوکراین فروخواهند رفت.
غربی ها بر این گمان هستند که با ادامه عملیات نظامی روسیه در اوکراین که به بهانه ای برای اعمال بی سابقه ترین تحریم ها علیه روسیه تبدیل شده است، مسکو گرفتار جنگی فرسایشی و پر هزینه خواهد شد و اقتدار و اعتبار ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نیز زیر سئوال خواهد رفت.
ضمن اینکه فرصتی تاریخی برای تضعیف روسیه که از جمله اهداف استراتژیک غرب به ویژه آمریکا است، فراهم شده است.
وزارت امور خارجه روسیه روز سه شنبه در بیانیه ای به نقش اتحادیه اروپا در تحولات اوکراین پرداخت و اعلام کرد که اتحادیه اروپا با آن که مدعی صلح است، نقش پر رنگی در شکل گیری وضعیت سیاسی کی یف براساس یک کودتای ضد قانون اساسی ایفا کرده است.
اشاره این بیانیه به تحولات سال 2014 است که معترضان هوادار غرب توانستند با کمک های سیاسی، مادی و رسانه ای اتحادیه اروپا و آمریکا، ویکتور یانوکویچ، رئیس جمهوری روس گرای اوکراین را برکنار کرده و دولتی غربگرا را در این کشور روی کار آورند.
وزارت امور خارجه روسیه با بیان اینکه اکنون نقابها برداشته شده و تصمیم اتحادیه اروپا درباره ارسال تسلیحات کشنده برای اوکراین خود بیانگر همه چیز است، اعلام کرد: این پایان اتحادیه اروپا به عنوان یک پروژه صلح طلبانه است که گفته می شود برای آشتی دادن کشورهای اروپایی پس از جنگ جهانی دوم آغاز شده است.
ایو دالدر (1) تحلیلگر سیاسی در مقاله ای نشریه فارن افرز نوشت: بازگشت به (استراتژی) مهار روسیه، منجر به پایان سریع جنگ اوکراین نمی شود. این کار نیازمند تدابیری اضافی است که از جمله آنها تامین ابزارهای نظامی لازم برای اوکراین در دفاع از قلمروی این کشور و مقاومت در برابر اشغال احتمالی بخش هایی از این سرزمین یا تمام آن توسط روسیه است.
باید در نظر داشت که وعده عضویت اوکراین در اتحادیه اروپا که عملا فرایندی بسیار زمان بر و منوط به تحقق شرایط بی شمار از سوی کی یف است، بسیار شبیه وعده ای است که آمریکا و شرکای آن در ناتو به سران اوکراین درباره عضویت این کشور در ناتو داده بودند.
سران ناتو در اجلاس بخارست در سال 2008 عضویت اوکراین و گرجستان در این سازمان نظامی غربی را پذیرفتند، با این حال فرایند عضویت و شروط متعدد آن همواره چالشی بزرگ برای اوکراین بوده است، به نحوی که پس از گذشت 14 سال از این وعده، به دلیل اختلافات داخلی در ناتو و مخالفت برخی کشورها به ویژه آلمان، کی یف برای رسیدن به این خواسته ناکام مانده است. ضمن اینکه اساسا یکی از دلایل مهم عملیات نظامی روسیه در اوکراین، هشدارها و درخواست های متعدد مسکو از کی یف برای انصراف از این خواسته بوده است.
1- Ivo Daalder
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
115