نیروهای وابسته به «علی عبدالله صالح» روز گذشته (دوم دسامبر) در صنعا، پایتخت یمن با نیروهای انصارالله درگیر شدند که این درگیریها دهها کشته و زخمی داشته است. انصارالله این درگیریها را «خیانت» عبدالله صالح عنوان کرده است.
علل ظاهری و واقعی فتنه عبدالله صالح
علت ظاهری فتنه تازه عبدالله صالح، حمله به مسجد جامع علی عبدالله صالح است که وی بدون ارائه هیچ سندی انصارالله را متهم به این حمله کرده است.
علت واقعی این فتنه تازه را، اما، میتوان در اهداف سیاسی عبدالله صالح جستجو کرد.
علی عبدالله صالح که پیش از برکناری در سال 2011 به مدت 33 سال قدرت را در یمن در اختیار داشت، هیچگاه سودای«بازآفرینی» جایگاه گذشته خود را رها نکرد. با ناکامی عربستان و متحدانش در جنگ علیه یمن، به خصوص آل سعود و آل نهیان که در سال 2011 تلاش زیادی برای باقی نگه داشتن صالح در قدرت انجام دادند اما موفق نبودند، از «قدرتطلبی» عبدالله صالح آگاه هستند. اقدام جدید ارتش و نیروهای مردمی یمن در حمله مشکی به تأسیسات اتمی «براکه» در ابوظبی ضربهای مهلک به عربستان و امارات بود. از این رو، عربستان و به خصوص امارات که پیش از این (از جمله در سپتامبر گذشته) نیز پیامهایی به عبدالله صالح ارسال کرده بودند، این پیام را به صالح منتقل کردند ؛ در صورتی که علیه انصارالله وارد جنگ شود، با به قدرت رسیدن خانواده وی در یمن موافقت خواهند کرد. موضع صریح علی عبدالله صالح مبنی بر آمادگی برای مذاکره با عربستان سعودی نیز در همین راستا قابل تحلیل است.
استقبال عربستان، امارات و دولت مستعفی یمن
درگیریهای روز گذشته میان نیروهای وابسته به صالح و نیروهای انصارالله با استقبال فوری دولتهای سعودی و اماراتی و دولت مستعفی یمن مواجه شد. ائتلاف عربی تحت رهبری عربستان سعودی با استقبال از این درگیریها، خواستار «قیام گسترده مردمی» علیه حوثیها شد. در همین حال، «انور قرقاش»، وزیر مشاور امارات در امور خارجه نیز در اولین واکنش امارات به تحولات اخیر در یمن، این تحولات را «انتفاضه صنعا» نامید. «راجح بادی»، سخنگوی دولت مستعفی یمن نیز در اولین واکنش به تحولات اخیر، کودتای عبدالله صالح را یک «انتفاضه مردمی علیه حوثیها»نامید.
این واکنشها گویای این است که عربستان سعودی که در ایجاد فتنه تازه علیه لبنان و حزبالله ناکام بود، با کمک امارات و دولت مستعفی یمن از سست بودن و قدرتطلبی عبدالله صالح برای ایجاد فتنه جدیدی در یمن علیه انصارالله بهره گرفته است. از این رو، جنبش انصارالله در بیانیه خود صریحاً به این موضوع اشاره میکند که عبدالله صالح فتنه طراحی شده توسط ریاض و ابوظبی را در صنعا اجرا کرد.
پیامدهای فتنه تازه عبدالله صالح
میتوان گفت مهمترین پیامد فتنه تازه صالح علیه انصارالله، مشروعیت دادن به تجاوز سعودی توسط عبدالله صالح است. این در حالی است که تجاوز عربستان سعودی و متحدانش به یمن و همچنین محاصره همهجانبه حدود سه ساله تاکنون کشته و زخمی شدن بیش از 30 هزار یمنی، شیوع بیماریهایی نظیر وبا و دیفتری و همچنین از بین رفتن بیش از 80 درصد زیرساختهای یمن را در پی داشته است. سازمانهای جهانی نیز تاکنون بارها اعلام کردند که بحران کنونی یمن بدترین بحران جهانی در دهههای اخیر است.
پیامد مهم دیگر، تضعیف بیشتر جایگاه عبدالله صالح هم در ساختار حزب کنگره مردمی و هم در نزد مردم یمن است. آنچه طی دو روز اخیر در یمن رخ داد، درگیری نیروهای وابسته با عبدالله صالح و نه نیروهای حزب کنگره مردمی یمن با نیروهای عبدالله صالح است. در واقع، صالح رفتاری خارج از چارچوب حزب کنگره مردمی و با هدف بازگرداند اعضای خانواده خود به ساختار قدرت یمن انجام داد.
این خیانت صالح با واکنش نیروهای مردمی یمن نیز مواجه شد زیرا طی کمتر از 24 ساعت شورش نیروهای وابسته به صالح توسط نیروهای انصارالله و نیروهای مردمی در صنعا خاتمه داده شد که بیانگر وحدت مردم یمن در مقابل خیانتهای داخلی و رفتارهای تحمیلی بیرونی به خصوص از جانب عربستان و امارات است.
در واقع؛ میتوان گفت عبدالله صالح به نوعی دچار برآورد اشتباه شد. عبدالله صالح با پیامی که به عربستان و همچنین پیامی که علیه انصارالله به مردم یمن منتقل کرد، این استباط را داشت که مردم یمن از تداوم جنگ خسته شدهاند. اگرچه مردم یمن خواستار پایان یافتن جنگ نامتقارن عربستان سعودی و متحدانش علیه این کشور هستند، اما مردم یمن حدود سه سال در مقابل رفتار تجاوزکارانه عربستان و متحدانش مقاومت کردند تا عربستان برای این کشور تصمیم نگیرد. اکنون عبدالله صالح بار دیگر خواستار تصمیمگیری عربستان برای ساخت قدرت در یمن شده است. 111/114
نویسنده : سید رضی عمادی
بیشتر بخوانید:
کنترل دفتر « علی عبدالله صالح » به دست نیروهای انصارالله
چرخش 180 درجه ای «منصور هادی» در حمایت از «علی عبدالله صالح»
هشدار انصارالله به برخی احزاب در ایجاد ناامنی در یمن