شبکه تلویزیونی «فرانس انفو» در گزارشی از افشای حضور نظامی گسترده آمریکا در قاره سیاه در پایگاه اطلاع رسانی «اینترسپت» خبر داد. این رسانه فرانسوی نوشت: پس از مرگ 4 نظامی آمریکایی و 4 نظامی نیجری در سال 2017 در نیجر، پنتاگون اعلام کرد که از فعالیت های فرماندهی نظامی آمریکا در آفریقا موسوم به آفریکوم خواهد کاست. آمریکا در چهارچوب حضور نظامی خود در آفریقا، 7200 نظامی خود را در قاره سیاه مستقر کرده بود. اما پایگاه اطلاع رسانی اینترسپت فاش کرد که به رغم اعلام این تصمیم، حضور نظامی آمریکا در این قاره کاهش نیافته است.
به گزارش اینترسپت، قاره آفریقا قطعا برای منافع آمریکا در رقابت با رقبایی همچون روسیه و چین که فقط در جیبوتی یک پایگاه نظامی دارد منطقه ای استراتژیک است. این مجله اینترنتی با تکیه به مدارکی در خصوص حضور نظامی آمریکا در آفریقا دست به افشاگری زد و به رغم اظهارات دونالد ترامپ که برخی کشورهای آفریقایی را «چاه توالت» خوانده بود، از جنگ پنهان آمریکا در قاره سیاه خبر داد.
واشنگتن در قاره آفریکا 34 سایت نظامی پنهان در اختیاردارد و بیشتر این سایت های نظامی در مناطق شمالی و غربی به ویژه در شاخ آفریقا متمرکز هستند. مناطقی که این سایت ها ایجاد شده اند، در سال های اخیر شاهد حملات متعدد پهپادهای آمریکایی و حملات پنهان گروه های کوماندویی بوده اند.
در مغرب
لیبی در دوران جنگ داخلی شاهد گسترده ترین اقدامات نظامی آمریکایی ها بود. آمریکا سه پایگاه در لیبی ایجاد کرده بود. آمریکایی ها از سال 2011 و آغاز انقلاب در کشورهای عربی با استفاده از پهپاد به 520 عملیات تهاجمی دست زدند. در این حملات نیروهای القاعده ای و نیروهای داعش هدف قرار گرفتند. آمریکایی ها برای انجام این حملات به ایجاد پایگاهی در تونس مبادرت کرده بودند. این پایگاه احتمالا در "سیدی احمد" و در شمال این کشور ایجاد شده بود. پایگاه آمریکایی ها در تونس در سال های اخیر نقشی مهم بر عهده داشته است. به نوشته اینترسپت، مسئول آفریکوم در سال 2017 گفته بود: "پهپادهای ما از تونس به پرواز درمی آیند. این ماجرا سری نیست. ما برای تونس احترام زیادی قایل هستیم." رادیو بین المللی فرانسه نیز اظهارات این مقام آمریکایی را منتشر کرده بود.
الجزایر در منطقه مغرب واقع شده است. شبکه تلویزیونی فرانس انفو در آفریقا در مارس سال 2018 گزارش داد: "در الجزایر شایعاتی در خصوص حضور نظامیان آمریکایی در این کشور بر سر زبان هاست."
در غرب آفریقا
آمریکایی ها در تمامی مناطق بحران زده به ویژه در مناطق غربی قاره سیاه شبکه های گسترده ای ایجاد کرده اند. به نظر می رسد که نیجر برای آمریکا مهمترین کشور است. آمریکایی ها در این کشور پنج پایگاه ایجاد کرده اند. آمریکا فقط در پایگاه «آگادز» بیش از 250 میلیون دلار معادل 219 میلیون یورو سرمایه گذاری کرده است. آمریکایی ها در کشور مالی نیز دو پایگاه اضطراری در اختیار دارند. نظامیان آمریکایی به بهانه نبرد با شبه نظامیان افراط گرای بوکوحرام در کامرون، به ویژه در منطقه دوآلا حضور دارند.
آمریکایی ها در سایر کشورهای واقع در غرب آفریقا از جمله گابن، غنا، چاد و سنگال حضور نظامی گسترده ای دارند. پایگاه هوایی آمریکا در داکار پایتخت سنگال برای آمریکایی ها اهمیت استراتژیکی ویژه ای دارد.
در شرق آفریقا
آمریکایی ها در شرق قاره سیاه یک پایگاه در اختیار دارند. این پایگاه در شهر «گابورون» پایتخت بوتسوانا واقع شده است. بسیاری از کارشناسان این سوال را مطرح می کنند که چرا آمریکا سفارت خود در کشور کوچکی مثل سوازیلند با 1 میلیون و 200 هزار نفر جمعیت که بین آفریقای جنوبی و موزامبیک واقع شده، حفظ می کند.
سومالی در شرق آفریقا آشکارا سرپل نظامی آمریکایی ها در قاره قلمداد می شود. به گزارش اینترسپت سومالی برای نقل و انتقالات نظامی از جمله اعزام نیروهای تامین شده از سوی شرکت های امنیتی طرف قرارداد پنتاگون و همچنین تخلیه مجروحان کشوری مهم در شرق قاره قلمداد می شود.
پایگاه اطلاع رسانی «ویس» در ماه مه سال 2018 فاش کرد، آمریکایی ها قصد دارند در این کشور دست کم سه پایگاه جدید ایجاد کنند. توسعه پایگاه هوایی که قبلا در اختیار شوروی بود نیز در دستور کار آمریکایی ها قرار دارد. این پایگاه قابلیت استقرار دست کم 800 نظامی آمریکایی را داراست. این افشاگری یکی از نمونه های جنگ پنهان و رو به رشد آمریکا در آفریقاست.
امکانات نظامی آمریکا در پایگاه «لومونیه» که در گذشته در اختیار لژیون خارجی ارتش فرانسه قرارداشت، در عملیات نظامی علیه یمن و سومالی و همچنین در عملیات علیه دزدان دریایی به طور گسترده ای مورد استفاده قرار گرفته است. به گزارش اینترسپت، 4 هزار نظامی از ارتش آمریکا و متحدانش در این اردوگاه مستقر هستند. به گزارش یکی از مقامات آفریکوم، این پایگاه، مهمترین پایگاه آمریکا برای پاسخ به اوضاع بحرانی آفریقاست. این نیز یکی دیگر از نمونه های بارز جنگ پنهان آمریکا در آفریقاست، جنگی پنهان اما واقعی... 114/112
مترجم: علیرضا فراهانی
بیشتر بخوانید:
دیوارکشی در صحرای آفریقا؛ توصیه ترامپ به اروپاییها/ تحلیل
چرایی تنش در روابط آمریکا و آفریقایجنوبی/ تحلیل
تنش در روابط پرتوریا - واشنگتن؛ احضار کاردار آمریکا در آفریقایجنوبی