بهانه اصلی واشنگتن برای خروج از این پیمان راهبردی و بسیار مهم، نقض مفاد آن توسط روسیه است. به گفته ترامپ: شرکای واشنگتن در پیمان ناتو از تصمیم وی برای خروج از پیمان «آی ان اف» حمایت میکنند، زیرا خطر ناشی از نقض این پیمان از سوی روسیه و خطراتی که در خصوص اشاعه تسلیحات به دلیل نقض مفاد این پیمان وجود دارد را درک میکنند.
پس از آن «مایک پمپئو»، وزیر امور خارجه آمریکا اعلام کرد که آمریکا از 2 فوریه 2019 اجرای پیمان آی ان اف را به مدت ۱۸۰ روز به حالت تعلیق در می آورد و در صورت اجرا نکردن تعهدات مد نظر در این پیمان از سوی روسیه، از این پیمان به طور کامل خارج خواهد شد.
این مساله واکنش فوری روسیه را به دنبال داشت و «ولادیمیر پوتین»، رئیس جمهور روسیه نیز در اقدامی متقابل اعلام کرد مسکو تعهدات خود را تحت این پیمان به حالت تعلیق درمی آورد.
در این راستا کرملین اعلام کرد که رئیس جمهوری روسیه روز دوشنبه 4 مارس فرمان تعلیق اجرای پیمان آی ان اف را امضاء کرد.
پوتین در این زمینه اظهار کرد: «من دستور تعلیق اجرای پیمان بین اتحاد جماهیر شوروی سوسیالیستی و آمریکا در باره امحای موشکهای میان برد و کوتاه برد تا زمان اصلاح نقض تعهدهای آمریکا در زمینه این توافقنامه را صادر کردم.»
رئیس جمهور روسیه چندی قبل نیز گفته بود که مسکو برای گفتوگو در مورد توافقات کنترل تسلیحاتی با آمریکا آماده است، اما اصراری هم برای این کار ندارد و به طور مرتب توان رزمی خود را افزایش میدهد.
پوتین با اشاره به خروج آمریکا از پیمان آی ان اف گفت: ایالات متحده زمانی تلاش میکرد با برنامههای موشکی بر جهان مسلط شود، اما اکنون باید از چنین برنامههایی دست بردارد.
آمریکا و شوروی در دسامبر 1987 در واشنگتن پیمان «نیروهای هسته ای میانبرد» را امضا کرده و از ژوئن 1988 به اجرا در آوردند.
این پیمان، واشنگتن و مسکو را از استقرار موشکهای بالستیک و کروز در اروپا منع میکند. هدف از این پیمان امحای موشکهای هستهای بالستیک و کروز و سکوهای پرتاب آنها، با برد 500 تا 1000 و 1000 تا 5500 کیلومتر بود.
از دیدگاه مسکو، اقدام دولت ترامپ در زمینه تعلیق اجرای پیمان آی ان اف ، جدای از دلیل اعلامی یعنی نقض این پیمان توسط روسیه، دارای دلایل و اهداف دراز مدت است.
در این زمینه «آناتولی آنتونوف» سفیر روسیه در واشنگتن اظهار کرد: هدف آمریکا از برهم زدن پیمان موشکی بین دو کشور پیگیری توهم سیطره نظامی بر جهان است.
به نظر می رسد هدف کلی آمریکا از خروج از پیمان آی ان اف، رهایی از قید وبند پیمانهای تسلیحاتی است تا بتواند آزادانه به توسعه و استقرار تسلیحات جدید بپردازد.
واشنگتن کماکان قصد دارد تا نقش هژمون جهانی را ایفا کند و برای رسیدن به این هدف بر این تصور است که با خروج از پیمان های کنترل تسلیحات خواهد توانست بدون هیچ محدودیتی تسلیحات موشکی و هسته ای را توسعه داده و در نقاط مختلف مستقر کند.
با این حال با لغو پیمانهای مهم کنترل تسلیحاتی جهان با چشم انداز تاریکی مواجه خواهد شد که در آن کشورهای بزرگ بدون هیچ محدودیتی به توسعه و استقرار انواع تسلیحات مخرب به ویژه موشکهای هستهای خواهند پرداخت و آینده ثبات و امنیت جهانی را در معرض مخاطره جدی قرار خواهند داد.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
141/118
بیشتر بخوانید:
پوتین حکم تعلیق پیمان «آیاناف» را امضا کرد
اقدام متقابل روسیه؛ دستور پوتین برای تعلیق اجرای پیمان آی ان اف/ تحلیل
واکنش روسیه به خروج آمریکا از پیمان «آی ان اف»
هشدار پوتین درمورد عواقب خروج آمریکا از «آی ان اف»