ایران پرس- روزنامه لو دووآر Le Devoir در مقاله ای به بررسی تبعات برگزیت بر کانادا پرداخت.

این نشریه کانادایی نوشت: برگزیت بر فعالیت صدها شرکت کانادایی در بریتانیا تاثیر گذاشته و برای اقتصاد این کشور تبعات جدی به ارمغان خواهد آورد.

 

از زمان مطرح شدن برگزیت، مذاکرات متعددی بین کانادا و بریتانیا انجام گرفته، اما هیچ یک از این مذاکرات به نتیجه نرسیده اند. برگزیت با توافق؟ بدون توافق؟ خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا در 29 ماه مارس؟ 22 مه؟ یا زودتر؟ شاید هم دیرتر؟ روند خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا از هفته ها پیش به بن بست رسیده و این خروج دشوار، نگرانی بریتانیایی ها را به دنبال داشته است.

اما برگزیت و تردیدهایش می تواند بر کانادا نیز تاثیرات منفی داشته باشد. تضعیف بریتانیا به عنوان شریک تجاری کانادا و وضع قوانین جدید گمرکی از سوی بریتانیایی ها می تواند شرکت های کانادایی فعال در این کشور را با مشکل مواجه کند.

"گی سن – ژاک" Guy Saint-Jaques دیپلمات سابق و معاون سابق کمیسر عالی کانادا از سال 2004 تا 2008 در بریتانیا، در این خصوص گفت، اتاوا برای مواجهه با این وضع آمادگی ندارد.

وی با اشاره به این که بریتانیا اولین شریک تجاری کانادا در اتحادیه اروپا و دومین مقصد سرمایه گداری کانادایی ها در جهان است خاطر نشان کرد، برگزیت برای کانادا اتفاق خوبی نیست.

گی سن – ژاک در ادامه گفت: «بیش از 1100 شرکت کانادایی و کبکی در بریتانیا فعالیت می کنند و همین فعالیت ها دسترسی خوب کانادا به بازارهای اروپایی را موجب شده است. همه این ها ممکن است دستخوش تغییر شود. بسیاری از این شرکت ها می بایست بررسی کنند که آیا برای بهره برداری از بازار، در وضعیت خوبی قرار دارند یا خیر. از طرف دیگر ماجرای فساد مالی شرکت اس ان سی – لاولَنSNC-Lavalin  و "جاستین ترودو" نخست وزیر، دنیای سیاست در کانادا را دچار آشفتگی کرده و سیاستمداران به اندازه کافی به ماجرای برگزیت و تبعات سوء آن بر کشور توجه نمی کنند.

روند بحرانی

به دنبال موافقت سران اتحادیه اروپا با آخرین درخواست "ترزا می" نخست وزیر بریتانیا و تعویق 50 روزه جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا، برگزیت این هفته وارد مرحله ای بحرانی می شود. این در حالی است که در زمانبندی قبلی، 29 مارس  برای خروج قطعی بریتانیا از اتحادیه اروپا تعیین شده بود. البته تغییر این روز به 22 ماه مه، به تصویب توافق برگزیت بین لندن و بروکسل توسط نمایندگان پارلمان بریتانیا مشروط شده است. اما این توافق تاکنون دو بار در ابتدای سال جاری از سوی نمایندگان رد شده و اتحادیه اروپا نمی خواهد مجددا توافقات را به مذاکره بگذارد.

اگر این توافق در رای گیری نیز تصویب نشود احتمال برگزیت بدون توافق در 29 مارس وجود دارد. در صورت عدم تصویب توافق، ادامه روند برگزیت تا 12 آوریل با هدف یافتن راه حلی جدید، برگزاری انتخابات و برگزاری یک همه پرسی دیگر نیز دور از ذهن نخواهد بود.

"پیر مارک جانسون" Pierre Marc Johnson نخست وزیر سابق کبک در این خصوص گفت: «عدم رعایت زمانبندی های مربوط به برگزیت تبعاتی جدی در پی دارد. تردید در قوانین نقل و انتقال دارایی ها، سرمایه و اشخاص یکی از این تبعات است. ... این تردید بی شک به تاخیر در تصمیم گیری مربوط به سرمایه گذاری و یا همکاری شرکت های کانادایی در بریتانیا منتهی خواهد شد. شرکت ها هم اکنون در خصوص سود و زیان شان در پایان ماجرا دچار تردید شده اند.»

گی سن – ژاک دیپلمات سابق گفت: «بریتانیا در بحران به سر می برد و این بحران در صورت برگزیت بدون توافق تشدید خواهد شد.» این کارشناس خاطرنشان کرد که این سناریو برای همه فاجعه بار است، چرا که بریتانیا را تضعیف کرده و به کشوری به بن بست رسیده، کم نفوذ، با ثروتی اندک و نه چندان فعال مبدل خواهد کرد. برای بازگشت به وضعیت کنونی سال ها زمان لازم است و در حالی که در کانادا از احتمال رکود اقتصادی صحبت به میان آمده، این کشور احتمالا هزینه این اتفاق را می پردازد.

پیر مارک جانسون در این خصوص گفت: «در هر صورت باید هر چه سریع تر برای مذاکره با لندن آماده شد.» وی افزود، بسیاری از شرکت های کانادایی که در بریتانیا فعالند، دارایی ها و اموال خود را از دو بندر اروپایی روتردام در هلند و انورس در بلژیک به بریتانیا منتقل کرده اند و اگر (در صورت برگزیت) تعرفه گمرکی بین این دو کشور و بریتانیا وضع شود، چنین نقل و انتقالاتی ساده نخواهند بود. جانسون به مذاکرات انجام گرفته بین لندن و اتاوا اشاره و در عین حال تاکید کرد که هیچ یک از این مذاکرات به نتیجه ای نرسیده اند.

خطر پوپولیسم

"پاسکال لامی" Pascal Lamy  کمیسر سابق اروپا در امور بازرگانی در این خصوص گفت: «از نظر افراد منطقی برگزیت یک تجربه موفق نیست و نمی تواند کسی را به دنباله روی از آن ترغیب کند. اما همین روند به افزایش خطرپوپولیسم منجر شده است. پوپولیست ها که عامل اصلی برگزیت بودند، جدایی بریتانیا از اتحادیه اروپا را به عنوان راه حلی ساده برای خروج این کشور از بحران اقتصادی و اجتماعی توصیف کردند. طرفداران برگزیت تاکید می کردند که این بحران نتیجه این است که بریتانیا در خدمت اتحادیه اروپاست. از این پس، رهبران سیاسی می بایست شجاعانه و با قدرت برای رد روایت پوپولیست هایی که با این راهکار ساده – بدون توجه به تبعات آن - به میان آمده اند، وارد عمل شوند.»

مترجم: علیرضا فراهانی

بیشتر بخوانید:

برگزیت در بن بست/ تحلیل

گزارش: برگزیت در واپسین زمان باقی مانده

 مخالفت دولت بریتانیا با درخواست مردم برای توقف برگزیت