ایران پرس- اروپایی ها بر خلاف قوانین بین المللی در حمایت از غیرنظامیان، به سعودی ها سلاح می فروشند.

روزنامه لومانیته در مقاله ای به قلم استفان اِبوآر به همدستی اروپایی ها با عربستان سعودی در جنایات ائتلاف عربی در یمن و کشتار غیرنظامیان پرداخت.

این نشریه فرانسوی نوشت: کشورهای عضو اتحادیه اروپا یکی پس از دیگری در ازای فروش سلاح، تسلیم عربستان سعودی این کشور ثروتمند نفتی  می شوند.

مکانیسم های بین المللی و ملی در ارزیابی خطراتی که جان غیرنظامیان را تهدید می کند، توسط کشورهای اروپایی به طور سازمان یافته نقض می شود.

«ما صادرات سلاح به کشورهایی را که مستقیماً در جنگ یمن دخیل هستند، تایید نمی کنیم.» این ها کلماتی هستند که در توافق بین حزب آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان موسوم به «اتحادیه دمکرات مسیحی» و «حزب سوسیال دمکرات» به چشم می خورد. اما هم اکنون می توان این کلمات را حرف های توخالی قلمداد کرد.

هفته نامه اشپیگل چهارشنبه پیش فاش کرد که برلین همچنان به صادرات تجهیزات نظامی به عربستان سعودی ادامه می دهد.

این نشریه آلمانی خاطر نشان کرد که هیچ تحریمی بر فروش سلاح به کشورهای دخیل در جنگ یمن وجود نخواهد داشت.

 البته این سیر قهقرایی چشمگیر غافلگیر کننده نیست چرا که دو هفته پیش شورای فدرال امنیت آلمان تحویل سریع تسلیحات  رادار، 48 کلاهک موشک، 91 موشک هدایت شوندۀ متعلق به سیستم های ضد هوایی نصب شده روی شناورها  به عربستان و سایر کشورهای عربی منطقه خلیج (فارس) را مجاز اعلام کرده بود.

پتر آلتمایر وزیر اقتصاد آلمان از حزب اتحاد دمکرات مسیحی  در نامه ای به کمیسیون امور اقتصادی پارلمان تحویل این تسلیحات را تایید کرده است.

لابی بزرگ حامی صنایع تسلیحاتی آلمان در پارلمان این کشور به امید دریافت مائده های آسمانی کشورهای ثروتمند نفت خیز از جمله عربستان سعودی، بر مدافعان حقوق بشر پیروز شدند.

پارلمان قبلی آلمان از محل فروش سلاح یک میلیارد و 300 میلیون یورو پول عاید شرکت های تسلیحاتی کرده بود و این در حالی است که سازمان های غیردولتی و سازمان ملل در گزارش های خود نسبت به جنایات انجام گرفته علیه مردم عادی یمن در جریان بمباران های ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی هشدار می دهند.

سازمان غیردولتی آکات (اقدام مسیحی برای الغای شکنجه) و سازمان عفو بین الملل از فروش سلاح به کشورهایی که به قول سازمان ملل در «بدترین بحران جهان» دخالت دارند، انتقاد کردند.

آلمان آخرین نمونه ریاکاری اروپایی ها در فروش سلاح به کشورهای دخیل در جنگ یمن قلمداد می شود، اما تنها کشوری نیست که به چنین اقدامی دست زده است.

از سال 2015 پانزده کشور اروپایی از جمله اتریش، بلژیک، لوگزامبورگ، پرتغال، لهستان، اسلوونی و هلند آگاهانه به ریاض و امارات متحده عربی سلاح فروخته اند.

اسپانیا در ماه سپتامبر اعلام کرد که از تحویل 400 بمب هدایت شونده به عربستان سعودی خودداری می کند.

حُسن نیت دولت جوان سوسیالیست اسپانیا متکی بر احترام گذاشتن به قانون اساسی این کشور و رعایت قوانین اروپایی در ممنوعیت تحویل هرگونه سلاح به کشورهای مشکوک به استفاده از سلاح علیه غیرنظامیان جار و جنجال به دنبال داشت. اما عقب نشینی مادرید از این تصمیم تماشایی بود.

یک روز پس از اعلام این تصمیم، مادرید اعلام کرد که فروش سلاح های مرگبار به کشورهای عربی را ادامه خواهد داد. پدرو سانچز نخست وزیر از دو سو تحت فشار قرار گرفت: حکومت وهابی سعودی تهدید لغو قرارداد 1 میلیارد و 800 میلیون یورویی ساخت پنج رزمناو را که قرار بود در اندلس واقع در جنوب اسپانیا ساخته شوند، مطرح کرد.

دولت اسپانیا از سوی دیگر در بعد سیاسی تحت فشار قرار گرفت. مردم اندلس دوم ماه دسامبر 2018 برای انتخاب نمایندگان پارلمان محلی به پای صندوق های رای خواهند رفت. ساخت و یا عدم ساخت این رزمناوها 6 هزار فرصت شغلی را به قمار می گذارد و از این رو ماجرای ساخت این شناورها بر نتیجه انتخابات پارلمان محلی به عنصری تاثیر گذار مبدل شده است.

از دست دادن قرارداد ساخت این 5 رزمناو ضایعه فاجعه باری برای اردوگاه حزب سوسیالیست قلمداد می شود.

فرانسه سومین صادر کننده سلاح در جهان

انگلیس که در حال خروج از اتحادیه اروپاست، با فرانسه - اصلی ترین تامین کننده تسلیحات کشورهای ائتلاف عربی به سرکردگی عربستان سعودی - فاصله زیادی دارد. فرانسه پس از آمریکا و روسیه سومین کشور صادرکننده تسلیحات در جهان است.

اما نباید فراموش کرد که فرانسه در خاورمیانه - خریدار 60 درصد کل تسلیحات فروخته شده در جهان در سال 2017 - حضوری پُر رنگ دارد.

کویت در همین سال 1 میلیارد و 100 میلیون یورو، قطر 1 میلیارد و 80 میلیون یورو، امارات 701 میلیون یورو و عربستان سعودی 626 میلیون دلار سلاح از فرانسه خریداری کردند.

در سال 2017 ارزش کل سلاح های فرانسوی فروخته شده در خاورمیانه 3 میلیارد و 900 میلیون یورو اعلام شد. در بین خریداران خاورمیانه ای سلاح های فرانسوی عربستان سعودی، امارات، قطر و کویت در جنگ یمن حضور دارند.

فرانسه نیز همانند همسایگان اروپایی اش مدعی شد که قصد نظارت دقیق بر روند فروش سلاح را دارد. پاریس برای انجام این کار خود را پشت یک مکانیسم پیشگیرانه استثنایی در اروپا یا به عبارتی پشت «کمیسیون تحقیقات وزراء درباره صادرات تجهیزات جنگی» پنهان کرده است.

این کمیسیون سفارش خرید تسلیحات را با الزامات مندرج در مصوبات سازمان ملل مقایسه می کند. این کمیسیون غیرشفاف در سال 2016 با تحویل 19 میلیارد یورو تجهیزات جنگی به عربستان سعودی از سوی شرکت های فرانسوی موافقت کرد.  

مترجم: علیرضا فراهانی

141/112

بیشتر بخوانید:

ائتلاف‌سعودی؛ کشتار مردم یمن با سلاح‌های فرانسوی

پارلمان اروپا خواستار توقف فروش سلاح به ائتلاف سعودی شد