ایران پرس- کمیسیون اروپا قبل از نشست ده تن از سران اتحادیه اروپا که قرار است روز یکشنبه آینده برگزار گردد، چند پیشنهاد را باهدف حل بحران مهاجرت ارائه کرد.

سسیل دوکورتیو و ژان پییر استروبان در مطلبی در تارنمای روزنامه فرانسوی لوموند نوشتند: موضوعی که اخیراً مطرح شد یعنی بازگرداندن مهاجران به خارج از مرزهای اروپایی، این بار چندان جدی مطرح نشده است.

کنترل بهتر و دقیق‌تر مرزهای خارجی، اعمال فشار توام با تهدید بر کشورهای آفریقایی برای محدود کردن خروج اتباع کشورهای این قاره، سرعت بخشیدن به روند بررسی، اعطای اقامت و پذیرش مهاجران و توزیع آنها در کشورهای عضو و حفظ انسجام و همبستگی در این روند از محورهای اصلی متنی است که به عنوان پیشنهادهای کمیسیون اروپا جهت بررسی در نشست 24 ژوئن در بروکسل، ارائه شده است.

 بی‌مسئولیتی اروپا به سرنوشت پناهجویان 

دراین متن به موضوع بازگرداندن مهاجران به خارج از مرزهای اروپا که این روزها چندین بار مطرح شد چندان جدی (همراه با جزئیات) اشاره نشده است، همچنین ایجاد مراکزی برای کسانی که پرونده در خواست اقامت آنها رد شده و باید به کشورهای ثالت بازگردانده شوند.

کمیسیون اروپا حمایت خود را از مکانیسم پذیرش و حفاظت از مهاجران، خارج از اتحادیه اروپا، اعلام کرده است.

ایتالیا؛ سدی در برابر راهکار کمیسیون اروپا 

قرار است پیشنهادهای تازه کمیسیون اروپا در نشست 24 ژوئن به تفصیل مورد بررسی و مذاکره قرار گیرد اما امکان نهایی نشدن آن نیز وجود دارد. تردید و مخالفت دولت ایتالیا با طرح‌های پیشنهادی کمیسیون اروپا دلیل این ادعا است.

به عقیده مقامات دولت ایتالیا، این متن با راهکارهای آنها برای حل بحران مهاجرت همخوانی ندارد و نباید به شکل یک متن ارائه می‌شد. به عقیده دولتمردان ایتالیایی این پیشنهادها، فقط مورد حمایت ژان کلود یونکر رئیس کمیسیون اروپا است.

ماتئو سالوینی وزیر کشور ایتالیا

ماتئو سالوینی وزیر کشور ایتالیا در واکنش به رویکرد تازه کمیسیون اروپا گفت: «یا پیشنهاداتی مفید و کارآمد برای دفاع از مرزهای اروپا و حقوق پناهجویان واقعی وجود دارد یا نه و شجاعانه بگوییم، نه، چنین طرح‌هایی وجود ندارد.»

سالوینی که رهبر جناح راست افراطی ایتالیا نیز هست به صراحت این طرح را رد کرده است.

در این میان؛ جوزپه کونته نخست وزیر ایتالیا طی تماس تلفنی با آنگلا مرکل صدراعظم آلمان از احتمال حضور نیافتن در نشست 24 ژوئن خبر داده، در این زمینه ابراز نگرانی کرده و در نهایت حضور خود را اعلام کرده است.

نشست اصلی 28 کشور عضو اتحادیه اروپا در روزهای  28 و 29  ژوئن به قوت خود باقی است.

جلسه روز یکشنبه 24 ژوئن که ده تن از سران اتحادیه اروپا در آن شرکت خواهند کرد به منزله آماده‌سازی این نشست محسوب می‌شود.

به نظر می‌رسد نشست یکشنبه بیش از همه کمکی برای صدر اعظم آلمان باشد که در حل بحران مهاجرت با مشکلی بزرگ مواجه شده است زیرا هورست زیهوفر وزیر کشور محافظه‌کار آلمان دو هفته برای حل این بحران به او فرصت داده است.

ایتالیا؛ مقصد اول پناهجویان

این بحران سیاسی در زمینه مهاجران در شمار دیگری از کشورهای اروپایی نیز به چشم می‌خورد. ایتالیا که به‌عنوان کشور مبدا بیش از سایر کشورهای اروپایی با موضوع پناهجویان مواجه بوده از ادامه  پذیرش پناهجو خودداری کرده است. وزیر کشور آلمان نیز تصریح کرده که در صورت شکست مذاکرات، آلمان مرزهای خود را به روی پناهجویان خواهد بست.

یکی از دیپلمات‌های اتحادیه اروپا می‌گوید: در نشست 24 ژوئن شرکت می‌کنیم ولی این سئوال مطرح می‌شود نشستی که در آن فقط ده تن از سران اروپایی حضور دارند چه ارزشی خواهد داشت؟ آن هم درحالی که کشورهایی چون سوئد و مجارستان در این نشست شرکت نمی‌کنند.

مرزهای بسته مجارستان به روی پناهجویان 

ویکتور اوربان نخست وزیرمجارستان بارها با طرح پذیرش و توزیع پناهجویان در کشورهای اروپایی مخالفت کرده است. «اوربان» بار دیگر و در جلسه کشورهای ویزگراد که روز پنج شنبه 21 ژوئن در بوداپست برگزار شد، مخالفت خود را با این رویکرد اعلام کرد.

این کشورها شامل مجارستان، اسلواکی، لهستان و جمهوری چک نشست 24 ژوئن را تحریم کرده اند.

در رم همه بر این باورند که اتحادیه اروپا آن گونه که باید از مرزهای خارجی این اتحادیه محافظت نمی‌کند و تنها بر استقرار و اسکان پناهجویانی که وارد اروپا شده‌اند، متمرکز شده است. کمیسیون اروپا چنین رویکردی را تکذیب و اعلام کرد: دغدغه و نگرانی اصلی این نهاد کنترل و محدود سازی ورود پناهجویان است.

کمیسیون اروپا در اثبات این ادعا از افزایش حمایت مالی و تجهیزاتی از کشورهای آفریقایی خبر داد تا این کشورها خروج اتباع خود را کنترل کنند.

از دیگر اقدامات، بازنگری در سیاست صدور روادید برای اتباع آفریقایی، محدود کردن کمک مالی به توسعه آفریقا و تصمیم برای اختصاص این بودجه به طرح پلیس اروپایی در مرزهای اتحادیه اروپا است که شمار این نیروهای پلیس 10 هزار نفر پیش بینی شده است.

ایجاد مراکز اسکان یا اردوگاه برای پناهجویان در مرزهای خارجی، خود به موضوعی دیگر برای رویارویی اروپایی‌ها تبدیل شده است. اتریش و دانمارک این طرح را پیشنهاد کرده‌اند.

دولت‌های اروپایی نگران قانونی بودن این راهکارهستند و می‌گویند اتریش و دانمارک به خوبی و دقت این پیشنهاد را بررسی نکرده‌اند.

دودستگی در اتحادیه اروپا/ حوزه شنگن در آستانه فروپاشی

تنش‌های موجود میان کشورهای اروپایی و مشارکت نکردن برخی از آنها به ویژه کشورهای اروپای شرقی موجب شده شماری از دولت‌های عضو اتحادیه اروپا موضوع ایجاد مرزهای داخلی را مطرح کنند که در صورت تصویب این پیشنهاد، حوزه شنگن به عنوان یکی از ارکان اتحادیه اروپا از بین رفتن خواهد رفت.

یک کارشناس در واکنش به این طرح می‌گوید: کشورهای اروپای شرقی نیز باید در زمینه پذیرش پناهجویان مشارکت کنند حال این مشارکت بسیار اندک باشد و در غیر این صورت، موضوع از بین رفتن حوزه شنگن قوت می‌گیرد که این کشورها نیز همچون سایر کشورهای اروپایی، باید آثار آن را بپذیرند. 134/120

مترجم: رضایی

بیشتر بخوانید:

مهاجران؛ از کلاف سردگم برای اروپا تا اهانت آمریکا به کودکان مهاجر

بحران مهاجران در اروپا، اختلاف ایتالیا و فرانسه+ ویدئو

ابراز نگرانی آژانس مرزی اروپا درباره ورود مهاجران/ تحلیل

 بی‌مسئولیتی اروپا به سرنوشت پناهجویان 
ماتئو سالوینی وزیر کشور ایتالیا