ایران پرس- شرکت های بریتانیایی در صورت فقدان توافق میان سران اتحادیه اروپا و بریتانیا، برای دوران پسابرگزیت، به هیچ وجه آماده نیستند.

«اریک آلبر» نویسنده و خبرنگار روزنامه فرانسوی «لوموند» در لندن در مطلبی درباره تحولات برگزیت نوشت؛ هفت ماه به خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا، یعنی 30 مارس 2019، باقی مانده ولی نیمی از شرکت های بریتانیایی برای طرح های عملیاتی پس از برگزیت هماهنگ نشده اند.

هواپیماهایی که بر روی زمین میخ کوب شده اند، کامیون هایی که در طول ده ها کیلومتر جاده به سوی «دوور» در شرق فرانسه یا «کاله» در شمال فرانسه معطل مانده اند و قفسه های خالی سوپر مارکت ها ... این ها سناریوهای فاجعه باری هستند که احتمال دارد بریتانیا را تحت تاثیر قرار دهند.

اعضای دولت بریتانیا در 6 ژوئیه 2018 درباره «برگزیت نرم» و برخورداری از روابط تجاری با اتحادیه اروپا، به توافق رسیدند.

در صورتی که سران اتحادیه اروپا و «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا درباره طرح جدید بریتانیا به توافق نرسند، طرحی که باید از 30 مارس 2019، عملیاتی گردد، برگزیت با تحولاتی سخت و عظیم همراه خواهد شد.

برای روابط لندن و بروکسل پس از برگزیت، چهارچوب قضایی تعریف نشده است؛ داروهای تولید شده در کشورهای اتحادیه اروپا توسط بریتانیا تایید نخواهد شد و بالعکس؛ مواد رادیو اکتیو (برای استفاده به عنوان اشعه ایکس در بیمارستان ها) در مرزها متوقف خواهد شد و اجازه ورود به بریتانیا یا کشورهای عضو اتحادیه اروپا صادر نخواهد شد و موارد متعددی از این دست...

شرکت های بریتانیایی هنوز برای مواجهه با چنین مسائلی آماده نشده اند. بر اساس تحقیقاتی که توسط یک گروه کارفرمایی به نام «موسسه مدیران» بر روی هشتصد شرکت بریتانیایی انجام و نتایج آن روز جمعه 3 اوت منتشر شد؛ نیمی از این هشتصد شرکت کمترین آمادگی را برای دوران پسا برگزیت ندارند.

حدود 19 درصد در نظر دارند موضوع را در دستور کار خود قرار دهند و 23 درصد در حال نوشتن طرح هایی در این زمینه هستند و فقط 8 درصد وارد عمل شده اند.

 

«ادوین مورگان» از موسسه مدیران از این که شماری از شرکت ها بویژه شرکت های کوچک و متوسط بریتانیایی نسبت به این موضوع کاملا بی تفاوت هستند، ابراز نگرانی کرده است.

در صورت شکست کامل مذاکرات، بریتانیا از اتحادیه اروپا خارج  و صرفا یک عضو ساده از سازمان تجارت جهانی خواهد شد؛ نکته ای که حامیان برگزیت می گویند: «مشکلی نیست و کشورهای دیگری برای ادامه ارتباط تجاری وجود دارند.» و البته به لحاظ تکنیکی رویکرد آنان درست است. ولی سازمان تجارت جهانی تمامی موارد و قوانین ارتباطی اعضای اتحادیه اروپا را در بر نمی گیرد.

به عقیده «کاترین برنار» استاد حقوق اروپا در دانشگاه کمبریج، در صورت خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا و متعاقب آن خروج از توافق های هوایی اروپا، هواپیماهای بریتانیایی دیگر نمی توانند با 27 کشور باقی مانده طبق قوانین قبلی حمل ونقل هوایی در ارتباط باشند و این موضوع درباره اتحادیه اروپا نیز صدق می کند.

البته هنوز مذاکرت سران اتحادیه اروپا و بریتانیا به یک سناریوی سخت و حاد تبدیل نشده است، شاید توافقی محدود و سریع در راستای منافع دو طرف حاصل گردد تا در فرصت زمانی بیشتری به بررسی جزئیات روابط تجاری در دوران پسا برگزیت پرداخته شود. 114/110

مترجم: سارا کشاورز رضایی

بیشتر بخوانید:

گاردین: چشم‌انداز برگزیت و آینده سیاسی خانم نخست‌وزیر

لوموند: ورود «ترزا می» به‌مرحله «برگزیت‌نرم» با چاشنی تهدید

لیبراسیون: سفر «ترامپ» به بریتانیا و انتقاد از طرح «برگزیت‌نرم»