ایران پرس- از نظر کارشناس مسائل خاورمیانه، «بشار اسد»، رئیس جمهوری سوریه در القای تفکرات خود به غرب موفقیتی بزرگ کسب کرده است.

روزنامه لوموند عربی درخصوص بحران سوریه و مواضع دمشق با «ماری پلتیه» کارشناس مسائل خاورمیانه و مورخ فرانسوی گفت و گو کرد.

لوموند عربی نوشت: امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه در هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل پشت تریبون قرار گرفت و درحالی که استان ادلب واقع در شمال غرب سوریه و آخرین سنگر تروریست‌ها، خود را برای تهاجم نیروهای دولتی آماده می‌کند، خاطر نشان کرد: «در سوریه ما باید صلح را به پیروزی برسانیم و راه حلی سیاسی پایداری را در پیش بگیریم».

استان ادلب که در کنترل شورشیان است، پس از آزادسازی حلب (شمال سوریه) در سال 2016 و بعد از بازپس‌گیری غوطه‌شرقی در ابتدای سال 2018، در آستانه بازپس‌گیری قرار گرفته است.

فیصل المقداد معاون وزیر امور خارجه سوریه نیز این مطلب را تایید کرد. وی گفت: «همانطور که در هر کجای دیگر سوریه پیروز شدیم، ما در این جا (استان ادلب) نیز به پیروزی خواهیم رسید. پیام ما برای تمامی کسانی که به این مساله (فتح ادلب) مرتبط می‌شوند، روشن است: ما به ادلب خواهیم رفت، چه با جنگ و چه با استفاده از ابزارهای صلح‌جویانه.»

دوکشور روسیه و ترکیه برای جلوگیری از نبرد و درگیری از اواسط ماه اکتبر (2017) به ایجاد یک منطقه «عاری از جنگ» در ادلب سوریه تصمیم گرفتند.

این تصمیم با هدف جدا کردن نیروهای دولتی و نیروهای شورشی که افراط‌گرایان نیز در بین‌شان حضور دارند، اتخاذ شد. اما اکنون این سوال مطرح است که این اقدام با چه انگیزه‌ای انجام گرفته است؟ همه چیز در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

آنچه مسلم است، این است که دمشق نیز مثل متحد روس خود که به همراه آنکارا مسئولیت نظارت و کنترل منطقه عاری از جنگ را بر عهده دارد، خواستار ریشه‌کن شدن تروریست‌هاست. اما تکلیف به پیروزی رساندن صلح در سوریه آن طور که امانوئل مکرون و سایر سران کشورها می‌خواهند، چه می‌شود؟ بسیاری از ناظران بر این باورند که بازپس‌گیری استان ادلب از دست شورشیان و افراطیون نمی‌تواند «نبرد نهایی» اعلام شده از سوی بشار اسد باشد.

تلاش‌های بین‌المللی از جمله مذاکرات صلح ژنو با تلاش‌های استفان دی میستورا فرستاده سازمان ملل به سوریه  برای حل مسالمت آمیز بحران حاکم بر این کشور تاکنون بی نتیجه مانده است. 

ماری پلتیه مورخ و محقق ساکن بروکسل است. وی از سال 2011 روی ماجرای مناقشات سوریه و اقدامات تبلیغاتی و روایات دمشق از اوضاع این کشور تحقیق می‌کند.

لوموند عربی از ماری پلتیه پرسید: از چند روز پیش شما برخی رسانه‌ها را به دلیل انتشار تبلیغات و روایات ارائه شده از سوی حکومت سوریه مورد انتقاد قرار می‌دهید. این رسانه‌ها عملیات نظامی بازپس‌گیری استان ادلب از دست شورشیان را نبرد نهایی معرفی می‌کنند و از برقراری صلح پس از این نبرد می‌گویند. اما شما با این نظر مخالف هستید. چرا؟

-ماری پلتیه: اشتباه بزرگ ژئوپلتیکی این است که باور کنیم که می‌توان منطقی در تضاد با انسانیت و نبرد برای انسانیت را در پیش گرفت. نبردهای سوریه فراز و نشیب‌های زیادی داشته و کسی واقعاً نمی‌داند که چه اتفاقاتی در پیش است. برای مثال چند روز پیش تصور می‌شد که به زودی در خصوص استان ادلب توافقاتی منعقد خواهد شد. اما این طور نشد.

هر چیزی می‌تواند دستخوش تغییر شود. اوضاع هم اکنون بسیار پیچیده است. استفاده از روایت «نبرد نهایی» در سوریه القاء کنندۀ فرضیه پیروزی است و این روایت و فرضیه از ماه‌ها پیش توسط حکومت سوریه مطرح شده است.

لوموند عربی: نظر شما درباره تفاوت و تضاد بین تحلیل‌های ارائه شده از سوی رسانه‌ها و واقعیات سوریه چیست؟

-ماری پلتیه: امروزه این طور احساس می‌شود که روایت ارائه شده از سوی حکومت سوریه انکار می‌شود. کسی نمی‌خواهد این «روایت واقعی» یا این «سیاست واقعی» را بپذیرد.

این روایت واقعی چیزی نیست جز این حقیقت که شورش در سوریه شکست خورده است. اما این تصور درست نیست. من از گروه‌های مسلح شورشی صحبت نمی‌کنم، بلکه از تفکرات آن‌ها که همچنان در ادلب قابل مشاهده است، صحبت می‌کنم.

لوموند عربی: چرا جامعه بین المللی شورشیان حاضر در ادلب را به حال خود رها کرده است؟

-ماری پلتیه: طولانی شدن و فرسایشی شدن جنگ یکی از دلایل اصلی رها شدن این شورشیان است. تبلیغات و تفکرات اسد که خود را مرکز مخالفت با تروریسم و آمریکا معرفی می‌کند، فقط رسانه‌های دنیای غرب را فتح نکرده است. باید این واقعیت را پذیرفت که تفکرات و روایت‌های ارائه شده از سوی بشار اسد افکار عمومی را فتح کرده است. 

لوموند عربی: سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه جمعه پیش اعلام کرد که حضور آمریکا در شرق سوریه تهدیدی برای تمامیت ارضی سوریه است. این در حالی است که به نظر می‌رسد آمریکا از میدان سوریه عقب‌نشینی کرده است. حقیقت ماجرا چیست؟

-ماری پلتیه: قبل از هر چیز باید بگویم که من کارشناس مسائل ژئوپلتیکی نیستم و نمی‌دانم که در سر دونالد ترامپ و یا ولادیمیر پوتین چه می‌گذرد. اما آن چه مسلم است، این است که رقابت دیرینه بین روس‌ها و آمریکایی‌ها برای افزایش نفوذ در منطقه، در مناقشات سوریه دخیل است.

روس‌ها نیز یقیناً از دمشق در برابر یک تهاجم آمریکایی دفاع می‌کنند. جنگ سوریه و رویه تبلیغاتی حول این مناقشات، بسیار قدیمی و تداعی کننده دوران جنگ سرد و دوران دو بلوک شرق و غرب است.

به استثنای دخالت ارتش آمریکا برای نبرد با داعش، ما در کل شاهد سردی و بی‌میلی آمریکا برای دخالت در سوریه بودیم. در نبردهای بین نیروهای دولتی و شورشیان مخالف دولت نیز آمریکا و حضور نیروهای آمریکایی واقعاً چشمگیر و کارساز نبود و این نقش‌آفرینی تقریباً با آنچه در عراق شاهدش بودیم، تفاوت داشت.

141/120

مترجم: علیرضا فراهانی

بیشتر بخوانید:

آمریکن کانسرواتیو: با پیروزی اسد و متحدانش، آمریکا دیگر نفوذی در سوریه ندارد

وزیر خارجه فرانسه: اسد در جنگ سوریه پیروز شده است

گزارش: سردرگمی تروریست‌ها در سوریه

حرکت غیرنظامیان از ادلب به‌سوی مناطق تحت کنترل ارتش سوریه