جمشید امین زاده: هدف از دیدارهای محمد جواد ظریف از شش کشور امریکای لاتین گسترش روابط سیاسی و اقتصادی با این کشورها به خصوص پس از توافق برجام اعلام شده است.
در این سفر یک هفته ای هیاتی اقتصادی شامل بیش از 60 نفر از تجار، بازرگانان و صاحبان شرکت های بخش خصوصی در حوزه های مختلف از جمله خدمات فنی و مهندسی ظریف را همراهی می کنند.
دیدار ظریف از امریکای لاتین از هاوانا آغاز شد .ظریف پس از کوبا به نیکاراگوئه،اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا سفر خواهد کرد.توسعه روابط با کشورهای آمریکای لاتین، از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران است.یکی از دلایلی که ایران و کشورهای آمریکای لاتین را بهم نزدیک کرده است، سابقه مشترک انقلابی و ضد استکباری است.
آمریکای لاتین خاستگاه نهضت های مردمی و جنبش های زیادی بوده است .
علاوه بر سابقه ی انقلابی و ضد استکباری ایران و کشورهای آمریکای لاتین؛ توسعه این روابط با انگیزه های اقتصادی نیز بوده است.
امروزه با وجود فاصله زیاد جغرافیایی، ایران در امریکای لاتین در جایی که روزی حیاط خلوت امریکا محسوب می شد، به عنوان کشوری بزرگ و با تمدن، صلح طلب و پویا در عرصه های بین المللی شناخته می شود.
طیف قابل توجهی از نخبگان و فعالان سیاسی در آمریکای لاتین ایران را به عنوان یک کشور تاثیر گذار در منطقه مهم ژئوپلیتیک خاور میانه (غرب آسیا) و بویژه در حوزه خلیج فارس می شناسند.
ایران و کشورهای این منطقه در سه دهه گذشته به دنبال گسترش روابط زیربنایی بوده اند؛ به همین جهت گسترش مناسبات در زمینههای اقتصادی و سیاسی و فرهنگی مورد توجه قرار گرفته است. اما اهمیت سفر ظریف به امریکای لاتین در شرایط فعلی را می توان در چارچوب تحولات در سطح بین المللی و ضرورتهای همگرایی و همکاری در مسایل کلان دانست.
عضویت ایران و کشورهای امریکای لاتین در سازمان ملل، جنبش عدم تعهد، گروه 77 (کشورهای در حال توسعه) و شماری دیگر از مجامع و نهادهای مهم بین المللی از زمینه های مساعد برای همکاری مشترک در عرصه های سیاسی و بین المللی است.انتقال ریاست ایران بر جنبش غیر متعهدها به ونزوئلا ؛ تقویت همگرایی درمسایل و چالش هایی نظیر تروریسم و افراط گرایی و هماهنگی در خصوص سیاست های نفتی در اوپک با ونزوئلا پیش از اجلاس ماه سپتامبر از موضوعاتی است که در این سفر مورد توجه دیپلماسی ایران قرار دارد.
در این حال دیدار و مذاکره با مقام های کشورهای مقصد و برگزاری سمینارهای اقتصادی بخش های خصوصی از دیگر برنامه های این سفر است.
با توجه به مولفه های یاد شده، باید گفت با وجود بعد مسافت، زمینه های همکاری ایران با کشورهای این منطقه در عرصه های مختلف بسیار زیاد است.
کشورهای امریکای لاتین با 30 کشور و جمعیتی بالغ بر 600 میلیون نفر دارای ظرفیت های بزرگی هستند و از نظر سیاسی و اقتصادی در صحنه بین المللی و فرایند تصمیم سازی در سازمان ملل نقش مهم و تاثیرگذاری دارند.
یکی از اهداف کلانی که جمهوری اسلامی ایران دنبال می کند، تهدید زدایی و تقویت همگرایی در حوزه سیاست خارجی، در مورد مسائل امنیتی در سطح منطقه ای و جهانی است.
از این دید گاه می توان گفت تعاملات ایران با کشورهای آمریکای لاتین چه در سطح سیاسی و چه در عرصه اقتصادی ودر کنار آن همکاری های فرهنگی فرصت های خوبی را برای دو طرف فراهم کرده است.
بویژه آنکه اکنون اجرای برجام و رفع تحریم ها فضای جدید و مناسبی ایجاد کرده است.
لذا گام هایی که در این سفر در زمینه توسعه مناسبات سیاسی، اقتصادی و فرهنگی برداشته می شوند تامین کننده منافع مشترک است و شالوده محکمی رابرای همکاری های بیشتر و متنوع تر فراهم می سازد که به پیشبرد اهداف بلندمدت مشترک ایران و آمریکای لاتین کمک خواهدکرد.