«خالد بن شبیب الدوسری» فرمانده نیروی دریایی سعودی گفت که این مانور با هدف ارتقای سطح توان نظامی در همه انواع عملیات دریایی، یکسانسازی تاکتیکهای راهبردی و تقویت تدابیر مدیریت نبرد دریایی برگزار شده است.
در توجیه برگزاری این رزمایشها به مسایلی نظیر حفظ آمادگی نظامی یا تقویت آمادگی برای مقابله به تهدیدها عنوان شده است.
این توجیهات در حالی عنوان می شود که بیشتر اعضای شورای همکاری خلیج فارس خود در ایجاد و افزایش تهدیدها در محیط منطقه ای غرب آسیا، نقش اصلی را ایفا می کنند.
نقش عربستان در ناامنی منطقه غرب آسیا
عربستان سعودی که در بیشتر رزمایش های اعضای شورای همکاری خلیج فارس حضور فعال داشته، بارزترین نقش را در روند صعودی ناامن شدن محیط منطقه ای غرب آسیا ایفا کرده که جنگ علیه یمن، حمایت از تروریستها در سوریه و تحریک اختلاف های قومی و فرقه ای در منطقه از جمله در عراق مصداق های بارز این نقش است.
گسترش همکاری های نظامی عربستان و بحرین در حالی است که این همکاری ها مورد تایید مردم بحرین و عربستان نیست و آن را در راستای تحرکات دو رژیم حاکم جهت تقویت سرکوبگری های داخلی و پیشبرد سیاستهای جنگ افروزانه، ماجراجویانه و شرارت بار منطقه ای ارزیابی می کنند.
در چارچوب این همکاری ها، در چهاردهم مارس سال 2011 با شدت گرفتن قیام مردمی در بحرین علیه آلخلیفه همزمان با بیداری اسلامی در تعدادی از کشورهای عربی از جمله مصر، تونس، لیبی که به سرنگونی رژیمهای دیکتاتوری این کشورها منجر شد.
شاه بحرین نیز از ترس پیروزی قیام مردم خواستار ورود نیروهای «سپر جزیره» به این کشور شد و عربستان سعودی نیز از این فرصت استفاده کرده و تنها یک ماه پس از آغاز اعتراض های مردمی این کشور در 14 مارس 2011، به این کشور لشگرکشی کرد تا از حکومت بحرین با سرکوب مخالفان حمایت کند.
از اینرو مردم بحرین، لشگرکشی عربستان به کشورشان را مصداق اشغال این کشور توسط آل سعود ارزیابی کرده اند.
از اینرو مردم بحرین خواهان پایان داده شدن به حضور اشغالگرانه عربستان در بحرین و هرگونه همکاری با این رژیم مداخله گر هستند.
پشت پرده رزمایش های برخی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس
اگرچه برگزاری رزمایش یکی از راهبردهای نظامی کشورها برای سنجش میزان آمادگی دفاعی است، اما رزمایشهای مکرر برخی از کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس که بیشتر نیز به صورت تهاجمی است نه تنها پیام آور صلح درمنطقه نبوده بلکه بیانگر اهداف جنگ افروزانه، تحریک آمیز و مشکوک برگزار کنندگان آن است.
بی تردید چنین فضایی به جای سوق دادن منطقه به سوی همکاری ها زمینه را برای ایجاد خصومتها در عرصه منطقه ای و بین المللی فراهم می کند.
به عبارتی دیگر اهداف برگزاری رزمایش های مکرر توسط برخی از اعضای شورای همکاری خلیج فارس به خصوص عربستان سعودی، به دغدغه اصلی حکام عرب منطقه یعنی معضل بقا در قدرت و تبلیغات رسانه ای برای توجیه هزینه های هنگفت نظامی این کشورها مربوط می شود.
حکام عربی با تهدیدهای خودساخته مواجه هستند، اما تهدید اصلی علیه این حکام، داخلی و ناشی از مشروعیت اندک و ماهیت وابسته آنان به بیگانگان است و برگزاری اینگونه رزمایش ها با تبلیغاتی غیر واقعی کمکی به رفع این چالش ها و وضعیت متزلزل حکام عرب نخواهد کرد.
نویسنده: بیژن نجفی
116/110
بیشتر بخوانید:
بحرین، مستعمره آمریکا و عربستان سعودی/ تحلیل