با این حال این رویکرد نظامی آمریکا و بریتانیا با مخالفت آشکار اتحادیه اروپا مواجه شده است.
در این راستا " ناتالی توچی " مشاور ویژه فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، با هر گونه اقدام نظامی با هدف تضمین آزادی تردد دریایی در حوزه خلیج فارس و تنگه هرمز مخالفت کرد.
توچی گفت: «واضح است که عملیات نظامی در خلیج (فارس) احتمال آغاز بالقوه درگیری با ایران را افزایش خواهد داد. اروپاییها تا آنجا که فرصت تضمین آزادی تردد دریایی از طریق دیپلماسی و گفتوگو با ایران وجود داشته باشد، این مسیر را انتخاب خواهند کرد.»
موضع اتحادیه اروپا در زمینه نحوه تامین امنیت خلیج فارس به ویژه در زمینه آزادی کشتی رانی با رویکرد واشنگتن دارای تعارض آشکار است.
آمریکا به عنوان قدرت مداخله گر فرامنطقه ای با گسترش ایران هراسی، در صدد توجیه حضور خود و ایجاد ائتلافهای منطقه ای برآمده است.
در این راستا مساله توقیف نفتکش بریتانیایی "استنا ایمپرو" به بهانه ای برای واشنگتن و متحد استراتژیک آن یعنی لندن برای تلاش به منظور ایجاد ائتلاف دریایی در خلیج فارس تبدیل شده است.
دولت ترامپ تلاش زیادی را برای ایجاد این ائتلاف دریایی با مشارکت شرکای خود از جمله برخی کشورهای اروپایی انجام داده اما کشورهای مهمی مانند آلمان، فرانسه و اسپانیا در کنار برخی شرکای آسیایی آن مانند ژاپن به دعوت واشنگتن پاسخ منفی داده اند.
اسپانیا آخرین کشور اروپایی است که با خواسته واشنگتن مخالفت کرده است.
اسپانیا همچنین ناو رزمی خود را که در رزمایش دریایی با آمریکا در حوزه خلیج فارس شرکت داشت، عقب کشید.
بسیاری از کشورها معتقدند، تشکیل ائتلافی دریایی به سرکردگی آمریکا موجب تشدید تنش در منطقه می شود.
تحلیلگران مواضع صریح کشورهای مهم اروپایی و نیز اتحادیه اروپا را به مثابه ضربه ای سخت به تلاش های ضد ایرانی آمریکا تلقی می کنند.
هدف واشنگتن که در آخرین رویارویی نظامی خود با ایران، با سرنگونی پهپاد بسیار پیشرفته و گران قیمت "گلوبال هاوک" مواجه شد، این است که به طور مستقیم درگیر حفظ منافع متحدان خود در خلیج فارس نشود.
دولت ترامپ تلاش می کند هزینه حضور نظامی و به اصطلاح تلاش برای آزادی کشتی رانی در خلیج فارس را با شرکای عرب و اروپایی خود تقسیم کند.
این در حالی است که نه اتحادیه اروپا و نه کشورهای تاثیرگذار اروپایی به دنبال جنگ و درگیری در خلیج فارس نیستند و به خوبی از این موضوع آگاه هستند که تنش آفرینی در مقابل ایران در قالب ایجاد ائتلاف دریایی، اقدام عاقلانه ای نیست.
اروپایی ها به خوبی می دانند که مساله حمایت از آزادی کشتی رانی در خلیج فارس، صرفا بهانه واشنگتن برای تشدید فشارها علیه ایران در چارچوب سیاست فشار حداکثری دولت ترامپ است و به همین دلیل حاضر نیستند که در سناریوی واشنگتن بازی کنند؛ ضمن این که ایران اکنون دارای اقتدار دریایی کامل در خلیج فارس است و همواره ضامن امنیت و آزادی کشتی رانی در این پهنه آبی بوده است.
نشریه "فارن پالیسی" در این باره نوشت: ایران تجربه ای طولانی در تامین امنیت خلیج فارس دارد.
بر همین اساس آمریکا در تلاش های خود باید این نکته را مد نظر داشته باشد که ایجاد ائتلاف های مشکوک در منطقه دیگر فایده ای ندارد زیرا همان گونه که ایران بارها تاکید کرده، تامین امنیت منطقه خلیج فارس برعهده کشورهای منطقه است.
135/118
نویسنده: سيدرضا ميرطاهر
بیشتر بخوانید:
مخالفت آلمان با پیوستن به ائتلاف دریایی آمریکا در خلیج فارس/ تحلیل
روسیه: حضور نیروهای خارجی در خلیج فارس خطرآفرین است