شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان پیشتر در نشستی اعلام کرده بود کمیسیون انتخابات این کشور توانایی خروج از بحران کنونی را ندارد و برای خروج ازاین وضعیت، ایجاد یک حکومت مشارکتی با محوریت این شورا ضروری است.
"صدیق صدیقی" سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان در توئیترش نوشت: برخی شوراها طرحهایی را تحت عنوان "حکومت مشارکت ملی انتخابات محور" عنوان کردهاند که در مخالفت صریح با قانون اساسی کشور قرار دارد.
وی افزود، نامزدان انتخابات ریاست جمهوری باید به اراده، تصمیم و جایگاهی که مردم برای آنها برگزیدهاند، احترام قایل شوند.
طرح شورای نامزدان انتخابات اخیر ریاست جمهوری افغانستان درباره تشکیل حکومت مشارکتی برای خروج از بن بست کنونی در حالی است که طولانی شدن روند اعلام نتایج اولیه و نهایی انتخابات ریاست جمهوری نگرانی ها از احتمال بروز تقلب دراعلام نتایج را بشدت افزایش داده است.
به خصوص آنکه کمیسیون مستقل انتخابات افغانستان بر خلاف موضع اولیه رئیس این نهاد تصمیم گرفته تا آرای غیر بیومتریک که حدود 300 هزار رای شامل می شود در تجمیع آرا و اعلام نتایج انتخابات محاسبه کند که این مسئله به بروز اعتراض شماری ازنامزدها و حتی شکل گیری تظاهرات خیابانی طرفداران برخی تیم های انتخاباتی در برخی مناطق از جمله در شهر کابل منجر شده است.
برغم آنکه لزوم خروج افغانستان از بحران کنونی مبنی بر محاسبه یا عدم محاسبه آرای غیر بیومتریک که در فضای رسانه ای این کشور تفکیک "آرای پاک از ناپاک" لقب گرفته است، یک ضرورت برای ایجاد اعتماد عمومی در خصوص صیانت از آرای مردم است اما طرح های پیشنهادی در این زمینه نباید خارج از چارچوب قانون اساسی باشد که منشور ملی در عرصه های مخالف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، امنیتی و فرهنگی محسوب می شود.
طرح شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری درباره تشکیل حکومت مشارکتی ضمن آنکه در تضاد با قانون اساسی افغانستان است، می تواند با مخالفت های مردمی نیز مواجه شود.
البته این شورا در ماه های پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در سپتامبر گذشته، طرح تشکیل دولت موقت را نیز مطرح کرده بود که علاوه بر مخالفت نهادهای حاکمیتی با اقبال عمومی نیز روبرو نشد.
با توجه به آنکه کارکرد اصلی مورد انتظار حکومت مشارکتی در طرح پیشنهادی شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری افغانستان به دلیل بحران در کمیسیون مستقل انتخابات، برگزاری مجدد انتخابات است، این دیدگاه مطرح است که راه حل بن بست کنونی در روند انتخابات این کشور برگزاری دوباره انتخابات نیست، زیرا تا زمانی که معیار آرای صحیح و غیر صحیح مشخص نشود و همه احزاب و نهادهای انتخاباتی درباره آن به توافق نرسند، برگزاری مجدد انتخابات راهگشا نخواهد بود.
"سیدحسام رضوی" کارشناس مسائل افغانستان معتقد است: "طرح شورای نامزدان انتخابات ریاست جمهوری برای تشکیل حکومت مشورتی، از لحاظ تئوریک طرحی جامع اما غافل از شرایط میدانی افغانستان با توجه به همه ابعاد آن است."
هدف اصلی اعلامی شورای نامزدان انتخابات از طرح تشکیل حکومت مشارکتی برگزاری انتخابات سالم اعلام شده است که از نظر اعضای آن احتساب ارای غیر غیربیومتریک به سلامت انتخابات لطمه زده است.
از آنجا که برگزاری انتخابات مجدد هزینه های مضاعفی را به مردم افغانستان تحمیل خواهد کرد، شورای نامزدان میتوانند اقدامات دیگری را با هدف تفکیک آرای پاک از ناپاک در این انتخابات پیشنهاد دهند، اقداماتی که قطعا با توافق دولت، نامزدهای انتخابات و نهادهای انتخاباتی امکان پذیر خواهد بود.
نویسنده: محمدرضا عسگری
116/118
بیشتر بخوانید:
موضع عبدالله عبدالله درباره نامشروع بودن نتیجه کار کمیسیون انتخابات افغانستان/ تحلیل
تظاهرات هواداران "عبدالله عبدالله" در کابل/ تحلیل