مذاکرات احزاب دموکرات مسیحی، سوسیال مسیحی، دموکرات آزاد و سبزهای آلمان برای تشکیل دولت ائتلافی، طبق ضرب الاجل اعلام شده، قرار بود روز پنجشنبه پایان یابد، اما این احزاب به علت اختلافات عمیق به توافق نرسیدند و مذاکرات روز جمعه هم بدون نتیجه پایان یافت. با این حال این گفتگوها روزهای شنبه و یکشنبه تمدید شده است.
ظاهراً نه فقط اختلافات این احزاب درباره مسائل مختلف حل نشده، بلکه اعتماد سازی حزب برتر یعنی حزب «دموکرات مسیحی» به رهبری «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان نیز مورد تردید است؛ همچنان که «کریستین لیندنر» رئیس حزب «دموکرات آزاد» آلمان تاکید کرده که این حزب باید از طرح های مالی و جهت گیری های سیاسی دولت آینده مطلع شود. «الکساندر دوبرینت» رئیس گروه پارلمانی «حزب سوسیال مسیحی» نیز بر لزوم در نظر گرفتن خواسته های این حزب در تشکیل دولت ائتلافی تاکید کرده است.
بدین ترتیب همان گونه که «هورست زِهوفِر» رهبر حزب سوسیال مسیحی آلمان نیز تصریح کرده، هنوز مشخص نیست مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی، اساساً به نتیجه برسد و یا این که مرکل از تشکیل دولت ائتلافی ناتوان شود. با این همه «جِم اوزدِمیر» رهبر حزب سبزهای آلمان بر لزوم سازش و مصالحه احزاب چهارگانه معروف به ائتلاف جامائیکا تاکید کرده است.
در حال حاضر احزاب شرکت کننده در مذاکرات برای تشکیل دولت ائتلافی، درباره مسائلی مانند مهاجرت، تغییرات جوی و مسائل مالی اختلاف دارند؛ البته این احزاب ظاهرا درباره برچیدن تسلیحات هسته ای آمریکا در آلمان با یکدیگر توافق نظر دارند. در صورتی که احزاب آلمان درباره تشکیل دولت جدید با هم به توافق نرسند، بار دیگر در این کشور انتخابات برگزار خواهد شد. هر چند حزب مرکل بالاترین آرا را در انتخابات پارلمانی سپتامبر 2017 به دست آورد، با این حال کاهش آرای آن به ویژه در قیاس با انتخابات سال 2013 به منزله پس رفت در جایگاه اجتماعی این حزب و موقعیت سیاسی مرکل محسوب می شود.
به گفته «مانفرد پتریچ» کارشناس سیاسی سوئیسی، زنان و افراد داری مشاغل آزاد و سالمندان عناصر تقویت کننده مرکل هستند. با توجه به امتناع حزب سوسیال دموکرات از ائتلاف با اتحادیه احزاب مسیحی، مرکل ناچار است برای تشکیل دولت و تصدی منصب صدر اعظمی برای چهارمین بار، با دیگر احزاب پیروز به ویژه حزب لیبرال دموکرات و سبزها ائتلاف تشکیل دهد؛ ائتلافی که به ائتلاف جامائیکا یعنی ائتلاف سیاه، زرد و سبز، رنگ پرچم جاماییکا ، معروف است.
مرکل اولویت های خود را تامین رفاه اقتصادی و امنیت داخلی، متحد نگه داشتن اتحادیه اروپا و حل مساله مهاجران غیرقانونی اعلام کرده است. در حالی که برای دیگر احزاب تشکیل دهنده دولت ائتلافی اولویت های دیگری مطرح است. از جمله حزب سبزها، مسائل زیست محیطی و نیز برخورد مثبت با مهاجران و پناه جویان را در اولویت دارد، در حالی که حزب سوسیال دموکرات خواهان برخورد سخت گیرانه تر با پناه جویان است.
حزب دموکرات آزاد نیز از سیاستها و تصمیمهای صدراعظم آلمان در ارتباط با پناه جویان به ویژه طولانی بودن زمان رسیدگی به تقاضاهای پناهندگی نیز به شدت انتقاد کرده است. به گفته «یاگودا میرینیچ» ، نویسنده و وبلاگ نویس آلمانی، علت ترس از خارجی ها در جامعه آلمان، تصویری است که رسانه ها از این افراد ارائه کرده اند. در مجموع به نظر می رسد که مرکل حتی اگر در مذاکرات تشکیل دولت ائتلافی موفق شود این کار به بهای دادن امتیازات قابل توجهی به احزاب شرکت کننده در این ائتلاف صورت خواهد گرفت. 111/114
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
رایزنی های دشوار مرکل برای تشکیل دولت ائتلافی در آلمان/تحلیل
شکست حزب «آنگلا مرکل» در انتخابات ایالت «ساکسونی»
چالش های پیش روی «آنگلا مرکل» در دوره چهارم صدراعظمی/تحلیل