ایران پرس- رایزنی‌های آسیایی  وزیر امورخارجه ایران پس از گفت و گوهای روز جمعه وی با مقامات پاکستان در اسلام آباد؛ قراراست امروز (شنبه) با دیدار از عراق ادامه یابد.

وزیرامور خارجه ایران درباره اهداف این سفرها گفته است: "اکنون که منطقه شرایط بسیار دشواری را می‌گذراند و اقدامات خطرناکی در منطقه شکل می‌گیرد، نیاز است مشورت‌ها با همه همسایگان انجام شود و این سفرها در همین راستاست."

این موضوعات در دیدارهای «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران با «شاه محمود قریشی» وزیرامور خارجه، «اسد قیصر» رئیس مجلس ملی پاکستان و همچنین در مذاکرات با «قمر جاوید باجوا» فرمانده نیروی زمینی ارتش پاکستان بررسی شد.

نگاهی به سیاست های زورگویانه آمریکا نشان می دهد؛ دولت آمریکا سعی دارد قلدری را جایگزین "دیپلماسی" و تحریم و یکجانبه گرایی را جایگزین روابط آزاد تجارت جهانی و چند جانبه گرایی کند.

استفاده آمریکا از ابزار تحریم علیه چین، روسیه و حتی اتحادیه اروپا نشان می دهد که اگر جامعه بین المللی اجازه دهد این روش ادامه یابد، نظام ارتباطات جهانی در اختیار افرادی قرار می‌گیرد که به هیچ قانونی پایبند نیستند.

به همین خاطر نه فقط کشورهای منطقه بلکه جامعه بین المللی ناگزیر است برای حفظ امنیت جهانی و منافع خود با هنجارشکنی های آمریکا  مقابله کنند.

«نوذر شفیعی» کارشناس مسایل بین‌الملل در ارزیابی شرایط کنونی و ضرورت تقویت روابط منطقه ای ایران می گوید:

"ایران باید همچنان در راستای گسترش ارتباطات خود با کشورهای مختلف جهان و به خصوص همسایگان از تمام توان و ظرفیت خود استفاده کند که این مهم هم در راستای دیپلماسی اقتصادی قابل تفسیر و تحلیل است و هم در قالب دیپلماسی متوازن با همه نقاط جهان قابل ارزیابی است."

پاکستان و عراق نیز هر دو از کشورهای همسایه ایران هستند و دیدگاه ایران را درباره امنیت جمعی در منطقه و ضرورت همکاری اقتصادی  کاملا درک می کنند.

نقش مستشاری ایران در کمک به عراق برای مبارزه با داعش و تروریسم و همچنین همکاری های مرزی ایران با پاکستان و توافقاتی که هدف آن جلوگیری از حوادث ناگوار تروریستی در مرزهای مشترک دو کشور است حاکی از اهمیت چنین همکاری هایی است که به نفع همه ملت های منطقه می باشد.

تشدید چالش های امنیتی منطقه در سایه مداخلات آمریکا

چالش های امنیتی در منطقه بیش از آنکه منشا داخلی داشته باشد، نتیجه مداخلات آمریکا و تحرکات نابخردانه برخی کشورها در همسویی با ماجراجوی های «دونالد ترامپ» در منطقه است. فجایعی همچون بمباران زنان و کودکان بی‌گناه در یمن و ادامه جنایات رژیم صهیونیستی در فلسطین و طرح های آمریکایی - صهیونیستی از جمله طرح موسوم به "معامله قرن" که تلاشی برای نابودی آرمان های ملت فلسطین است از مسایلی هستند که باید به آنها خاتمه داده شود.

غرب آسیا اکنون در مسیر بحران تازه ای قرار گرفته است. سیاست های خطرناک آمریکا در منطقه و مختل کردن امنیت کشتیرانی در خلیج فارس و دریای عمان تهدیدی برای امنیت همه آسیاست. در چنین وضعیتی کشورهای منطقه به همکاری، رایزنی و تعامل جدی برای حفظ ثبات و امنیت نیاز دارند.

وزیرامور خارجه ایران درهمین راستا 12 ماه مه 2019 سفر دوره‌ای آسیایی خود را از ترکمنستان آغاز کرد و سپس به هند، ژاپن و چین رفت.

آمارها نشان می دهند که بیشترین تقاضای انرژی در جهان، متعلق به آسیاست و ایران نیز یکی ازکشورهای مهم تامین کننده انرژی است.

ایران همچنین پل ارتباطی و ترانزیتی بین شرق و غرب آسیا با اروپا و دیگر نقاط جهان است. آمریکا اما با سیاست های یکجانبه و تحریم های خلاف حقوق بین الملل در صدد ایجاد اخلال در روند این همکاری های راهبردی است.

مقابله با این کارشکنی ها و دفع تهدیدها از منطقه ایجاب می کند کشورهای آسیایی با همگرایی سیاسی، اقتصادی و امنیتی مانع از ادامه  تنش سازی آمریکا در منطقه شوند.

رایزنی های ظریف با کشورهای آسیایی از این دیدگاه فرصتی برای هم اندیشی درباره این مسئله مهم است.

نویسنده: جمشید امین زاده

116

بیشتر بخوانید:

رایزنی‌های سیاسی و امنیتی ظریف در اسلام آباد

دیدار ظریف با وزیرخارجه پاکستان

ظریف: تحریم‌های آمریکا نظم‌جهانی برهم می‌زند