"رضا نظر آهاری"، سرپرست هیات جمهوری اسلامی ایران روز سه‌شنبه در "نخستین اجلاس کار گروه عالی کشورهای حاشیه خزر" گفت: محور مذاکرات این اجلاس تعیین خط مبدا و مشخص کردن مرزهای آبی هر یک از پنج کشور حاشیه خزر است.

به گزارش پارس‌تودی، مدیرکل دفتر هماهنگی روابط سیاسی دو جانبه و ابتکارهای منطقه‌ای وزارت  خارجه که در راس یک هیات کارشناسی برای شرکت در اجلاس کار گروه عالی کشورهای حاشیه خزر ، به باکو سفر کرده است در گفت و گو با ایرنا افزود: این اجلاس گام مهمی برای اجرایی کردن کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر است.

نظرآهاری، با اشاره به امضای کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر از سوی سران پنج کشور حاشیه این پهنه آبی در مرداد ماه امسال، اظهار داشت، یکی از بندهای مهم کنوانسیون این است که بعد از امضای کنوانسیون باید تواقق جداگانه ای بین کشورهای ساحلی در مورد خط مبدا و در روی سطح آب دریای خزر صورت بگیرد.

وی افزود: این به این معنی است که ما مرزهایمان را باید با کشورهای ساحلی در سطح آب مشخص کنیم.

نظرآهاری گفت: پنج کشور لازم است برای اعمال حاکمیت و برای مشخص کردن منطقه‌ای که در حاکمیت دارند در مورد خط مبدا به توافق برسند.

وی افزود: تعیین خط مبدا برای تعیین آب‌های سرزمینی و وضعیت جزایر و تاسیساتی که هر کشور در نزدیکی دریا خزر دارد و منطقه ای که کشورها می توانند در آن ماهیگیری کنند ضروری است و هر پنج کشور در مورد آن باید به توافق برسند.

سرپرست هیات ایرانی در اجلاس کارگروه عالی کشورهای حاشیه خزر اظهار داشت، بحث محوری این اجلاس تنظیم خط مبدا است، خط مبدا که مشخص شد، از خط مبدا تا ساحل آن کشور، آبها داخلی آن کشور محسوب می شود، از خط مبدا تا 15 مایل به سمت دریا می شود آب های سرزمینی آن کشور، بعد از آن 15 مایل نیز 10 مایل جلوتر، منطقه ویژه ماهیگیری است.

نظرآهاری توضیح داد که بعد از آن هر چه می ماند که بخش وسیعی از خزر است می شود آبهای مشترک و منطقه مشترک برای همه کشورهای ساحلی که هر گونه فعالیتی در این منطقه باید بر اساس توافق ها انجام گیرد.

این مقام ایرانی افزود: نخست اجلاس این کارگروه با هدف تکمیل کنوانسیون رژیم حقوقی دریای خزر ، بر اساس حروف الفبا در باکو برگزار شد، اجلاس بعدی در ایران خواهد بود و این اجلاس ها بطور متناوب و سالی دو یا سه بار برگزار خواهد شد.

وی افزود: وقتی مرزهای خود را مشخص کنیم، کنوانسیون اجرا می شود و وقتی کنوانسیون اجرایی شود هیچ نیروی خارجی نمی تواند در خزر حضور پیدا کند.

اجلاس دو روزه کار گروه عالی کشورهای حاشیه دریای خزر روز سه شنبه با حضور کارشناسان پنج کشور ایران، جمهوری آذربایجان ، روسیه ، ترکمنستان و قزاقستان در باکو آغاز به کار کرد.

117/120

بیشتر بخوانید:

ایران و روسیه در خزر رزمایش برگزار می‌کنند

تاکید باکو بر گسترش همکاری با کشورهای حاشیه خزر

ایمنی و امنیت دریانوردی خزر به نفع منطقه/ تحلیل

تهران؛ برگزاری نشست پروتکل تامین ایمنی دریانوردی دریای خزر