30به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ام آبان ماه امسال لاشه یک نهنگ گرمسیری در سواحل شرقی جزیره کیش پیدا شد؛ این نهنگ از نوع برایت بالن دار بوده و نزدیک به ۱۵متر طول و بیش از ۵ تن وزن داشت.
پس از آن سه شنبه ۱۱ آذر دوباره نهنگ بی جان دیگری این بار در ساحل مارینای این جزیره مشاهده شد.
«مریم محمدی»، رییس اداره محیط زیست منطقه آزاد کیش گفت درخصوص اولین نهنگ به علت پوسیدگی بیش از حد، لاشه سریعا دفن شد ولی در مورد دوم و با توجه به اینکه در بازهای کوتاه این اتفاق مجدد تکرار شد، از کارشناسان مختلف دعوت به عمل آمده تا با نمونهبرداری و سایر تحقیقات میدانی به نتیجهای قطعی در اینباره برسند
بعد از حضور کارشناسان محیط زیست و دامپزشکان متخصص در این حوزه نمونه برداری و کالبدشکافی نهنگ انجام شد و نمونهها به آزمایشگاههای معتبر ارسال شدند.
یکی از کارشناسان بعد از مشاهد اسکلت نهنگ طبق نظر شخصی خود اظهار داشت که در قسمت دنده آسیب دیدگی بسیار شدیدی وجود دارد که در دنده چهار، پنج و شش به خوبی مشهود است.
آثاری از خون مردگی نیز پیدا شد که وی در ادامه احتمال داد که این آسیبدیدگی ممکن است بر اثر گیر افتادن در تورهای صیادی بزرگ اتفاق افتاده باشد.
گمانه زنی ها در مورد علت اصلی مرگ نهنگها همچنان ادامه دارد و چون پروسه آزمایش و تحقیق بروی نمونههای حاصله امری زمانبرس همچنان باید منتظر ماند تا کارشناسان از علت اصلی این موضوع با قطعیت پرده برداری کنند.
اهمیت حفاظت از گونه های جانوری خلیج فارس
«صابر محمدی»، مدیر اجرایی و عضو هیئت مدیره مجمع فعالان زیست محیطی کشور خاطرنشان کرد که در ایران تنها یک مرکز فعال برای حفاظت از گونههای مختلف دریایی وجود دارد که آن هم موسسهای غیر دولتی و مختص به نوعی فُک خزری است.
نبود زیر ساختهای تحقیقاتی و آزمایشگاههای مجهز مانع ازین شده تا کارشناسان بتوانند آبزیان غول پیکر را مورد آنالیز و پایش قرار دهند.
محمدی مرگ این دو نهنگ در آبهای خلیج فارس را تلنگری برای انجام اقدامات برای حفاظت از گونههای دریایی دانست و گفت: در منطقه آزاد کیش بایستی کارگروهی در زمینه حفاظت از گونههای دریایی با مشارکت سازمانهای مردم نهاد تشکیل شود.
وی اعلام کرد، خلیج فارس نیاز به حفاظت دارد و پیشنهاد میشود با اختصاص قایق و کشتی برای سازمانهای مردم نهاد، محافظت از اکوسیستم دریایی شروع شود.
این فعال محیط زیستی، ماهیگیری را یکی از مهمترین مشکلات اخیر محیط زیست جهان عنوان کرد و گفت: ضربهای که بشر به صورت غیر مستقیم به نهنگها میزند، از شکار جانداران بیشتر است؛ چرا که اغلب نهنگها به صورت ناخودآگاه به دام تورهای ماهیگیری کشتیهای تجاری میافتند.
وی با اشاره به آسیبهای جبران ناپذیر روشهای صیادی ادامه داد: اگر در این زمینه دست به کار نشویم، تا ۱۰ سال آینده شاهد خلیج فارس بدون ماهی خواهیم بود؛ چه برسد به حیوانات عظیم الجثه دیگر.
محمدی با اشاره به برخی وقایع تلخ مرگ مرغهای دریایی، فکها، نهنگها، کوسهها و دلفینها به دلیل گرفتار شدن در تورها و سیمهای ماهیگیری، یادآور شد: سازمان شیلات ایران دریا را به چینیها اجاره میدهد و به صیادان چینی مجوز صید فانوس ماهیان را در عمق بالای ۲۰۰ متر در آبهای خلیج فارس و دریای عمان داده است، اما این ماهیگیران صنعتی هر جانداری که در تور آنها میآید، صید میکنند، این امر میتواند یکی از دلایل مرگ نهنگها باشد.
عامل دیگری که ممکن است در مرگ و تلف شدن نهنگها و سایر موجودات دریایی موثر باشد، روش صیدی «ترال» است که در چندین ماه اخیر سروصدای زیادی به پا کرده است؛ چرا که این امر باعث کاهش طعمه و منبع غذایی نهنگها میشود.
آلودگی دریایی از دیگر عوامل تاثیرگذار بر زیست نهنگها خواهد بود. آلودگیهای نفتی و صنعتی بهآسانی در بدن این جانوران تجمع میکند و در اثر این آلودگیها، نهنگها به سرطان دستگاه گوارش یا بیماریهای عفونی دچار میشوند.
115
بیشتر بخوانید:
لاشه یک نهنگ در ساحل سیمرغ کیش پیدا شد