«محمد جواد ظریف» روز جمعه پس از دیدار با «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه، در مصاحبه با شبکه خبری «یورونیوز» با بیان این نکته خاطر نشان کرد: "اگر اتحادیه اروپا همراه با آمریکا یا بدون آمریکا تصمیم بگیرد که تعهدات خود در برجام را اجرا کند، می توانیم در چند ساعت به اجرای کامل برجام بازگردیم."
وزیر امور خارجه در حالی بر ضرورت عمل طرف های مقابل به تعهدات برجامی تاکید کرده است که قرار است از امروز (شنبه) اجلاس گروه 7 به میزبانی فرانسه برگزار شود.
فرانسه به عنوان رئیس دورهای گروه 7 ظاهرا قصد دارد از آخرین فرصتهای باقیمانده برای حفظ برجام استفاده کند.
خروج یکجانبه و تنش زای آمریکا از توافق هسته ای و بازگشت به تحریم ها؛ مشکلات متعددی را بر سر راه تجارت آزاد جهانی و روابط مستقل کشورها و همچنین در روند سیاست خارجی اتحادیه اروپا ایجاد کرده است.
اکنون با بروز نشانه های آغاز رکود اقتصادی در جهان، سرنوشت بازار جهانی نفت و امنیت تجارت آن از طریق خلیج فارس و تنگه هرمز به مسألهای نگران کننده تبدیل شده است.
این نگرانی با اقدامات تنش ساز آمریکا و بریتانیا در منطقه ابعاد بیشتری پیدا کرده است.
از نگاه محافل خبری با توجه به افزایش اختلاف نظرهای تجاری میان ترامپ و سران شش کشور صنعتی و ثروتمند جهان ـ که از نشست سال گذشته گروه 7 در کانادا بروز کرد؛ اکنون موضوع ایران نیز میتواند بر دامنه اختلاف نظر سران گروه 7 در مورد نحوه تعامل با ایران بیفزاید.
اجرای گام سوم ایران در جهت کاهش تعهدات هستهای خود در قالب ساز و کارهای پیش بینی شده در برجام
ایران پیشتر اعلام کرده است، در صورتی که اروپا تا پنجم سپتامبر خرید نفت از ایران، مراودات بانکی و تجاری را برخلاف تحریمهای آمریکا از سر نگیرد، سومین گام را در جهت کاهش تعهدات هستهای خود در قالب ساز و کارهای پیش بینی شده در برجام، برخواهد داشت.
روزنامه ایندیپندت، چاپ لندن در گزارشی ضمن تحلیل رفتار اروپایی ها در مقابل یکجانبه گرایی نوشت: "رهبران اروپایی در نشست گروه 7 باید انتخاب کنند که یا به تلاش هایشان برای حفظ برجام ادامه خواهند داد و تهران را برای ادامه سیاست هایش مصمم خواهند کرد و یا اینکه با در پیش گرفتن یک رویکرد جدید، با «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا همراه خواهند شد."
امانوئل ماکرون، رئیس جمهوری فرانسه به عنوان میزبان و رئیس نشست سال 2019 گروه 7 طی ماههای اخیر با افزایش تماسهای تلفنی با همتای ایرانی خود تلاش دامنهداری را برای حفظ برجام آغاز کرده، هرچند که این تلاشها تاکنون نتیجه خاصی نداشته است.
شواهد زیادی نشان می دهند که کشورهای اروپایی با سیاست های دولت ترامپ همسو نیستند و این اختلاف نظر فقط در مورد برجام نیست. در حوزه اقتصادی؛ خروج ترامپ از پیمان مشارکت دو سوی اقیانوس آرام و وضع تعرفه بر واردات کالا، از موضوعاتی است که سبب شده است طرف های تجاری آمریکا بدنبال توافق های تجاری تازه ای بدون حضور این کشور باشند.
شبکه خبری بلومبرگ در آستانه اجلاس گروه 7در این زمینه نوشت: "نارضایتی کشورهای اروپایی از سیاستهای افراطی دونالد ترامپ علیه ایران و رفتارهای او با متحدان اروپایی موجب شده اروپاییها اعتمادی به آمریکا نداشته باشند."
در چنین موقعیتی به نظر می رسد، حفظ برجام برای اروپا به نوعی تلاش برای ایجاد موازنه در مقابل فشارهای آمریکا تبدیل شده و در عین حال به منزله دفاع از توافقی بین المللی است که برای حیثیت و اعتبار اتحادیه اروپا حائز اهمیت است.
این همان نکته ای است که ظریف نیز در مصاحبه اش با یورونیوز به آن اشاره کرده است.
آنچه مسلم است پیامدهای اقدامات یکجانبه آمریکا کوتاه مدت نخواهد بود و اگر اروپا و یا سایر کشورها با اقتصادهای بزرگ مانند ژاپن نتوانند در مقابل انتظارات زیاده خواهانه آمریکا ازحقوق خود دفاع کنند؛ این عقب نشینی قطعا برای آنها هزینه سنگینی در همه زمینه ها خواهد داشت.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/116
بیشتر بخوانید:
دیدار برجامی ظریف و مکرون؛ برجام قابل مذاکره مجدد نیست/ تحلیل
ظریف: گفت وگوها با مکرون سازنده بود