تعمیر استپر موتور که به انگلیسی IAC هم می گویند با توجه به نقش بسیار مهمی که دارید از حساسیت زیادی برخوردار است به همین دلیل باید علائم خرابی آن را با توجه به نقش و عملکرد بشناسید و سپس به تعمیر آن بپردازید.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، در این مطلب کلیه اطلاعات لازم را دریافت خواهید کرد.

تعمیر استپر موتور (Stepper)، بررسی نقش و انواع آن

تعمیر استپر موتور خودرو (شیر کنترل هوای بیکا یا IAC) که در بین تعمیرکاران به استپ موتور هم معروف است به دلیل اهمیت نقش آن حساسیت زیادی دارد و نباید از آن چشم پوشی کرد. البته اینکه بتوانید علائم خرابی آن را تشخیص دهید و اینکه بدانید چطور می توان آن را تعمیر کرد نیاز به دانش و مهارت تخصصی دارد. در این مطلب قبل از اینکه به بررسی تعمیر استپر موتور خودرو بپردازیم لازم است که ابتدا نگاهی به نقش آن و نیم نگاهی هم به انواع و علائم خرابی آن داشته باشیم. همچنین میتوانید برای اطلاع از آخرین قیمت استپر موتور بروی عبارت لینک شده کلیک کنید.

استپر (قطعه ای الکترومکانیکی) یکی از قطعات بسیار مهم موتور خودرو می باشد که محل نصب آن روی دریچه گاز است تا زمانی که پدال گاز هنوز را هنوز فشار نداده اید بتواند میزان هوای ورودی به دریچه گاز را به کمک سنسور دریچه گاز کنترل کند و در نتیجه هنگامی که دور موتور خودرو بالا نیست، اجازه خاموش شدن به آن ندهد.

طبیعتا چون استپ یا استپر موتور در بخش ورودی دریچه گاز قرار دارد باید انتظار آلوده شدن آن با ذرات چربی، دوده و گرد و غبار را داشته باشید که به نوبه خود باعث مختل شدن عملکرد آن خواهد شد.

استپر یا استپ موتور از اجزای مهمی مثل موتور الکتریکی، فنر نگهدارنده، بوش جدا کننده، کلاهک و شفت استپر تشکیل شده است. این قطعه به کمک این اجزاء علاوه بر روشن نگه داشتن خودرو در دور آرام (مثل موقعی که خودرو در حالت پارک، درجا کار می کند) و جلوگیری از خاموش شدن آن به کمک تنظیم سوخت و هوای ورودی، وظایف دیگری هم دارد:

  • عمل کردن به عنوان ساسات در مواقعی که موتور خودرو سرد است
  • تنظیم کردن دور موتور موقع دریافت بار اضافی مثل روشن کردن کولر در هوای گرم
  • تنظیم سرعت خودرو موقع تعویض دنده

پس با توجه به موارد گفته شده تا حدودی می توانید حدس بزنید که علائم خرابی استپر موتور چه خواهد بود. این علائم شامل:

  • بالا رفتن دور موتور بعد از اینکه خودرو را روشن می کنید
  • وقتی پدال گاز را رها می کنید خودرو خاموش می شود
  • دور موتور موقع روشن کردن کولر کم می شود
  • دور موتور موقع درجا کار کردن نرخ ثابت و مشخصی ندارد و دائم در حال نوسان است
  • خودرو بعد از روشن شدن بی دلیل گاز می خورد
  • وقتی دمای خودرو بالا می رود، دور موتور هم زیاد می شود
    تعمیر استپر موتور برای سلامتی موتور خودرو الزامیست

    عواملی که باعث خراب شدن استپر و نیاز پیدا کردن به تعمیر استپر موتور می شوند عبارتند از:

  1. وقتی دور موتور خودرو پایین است، موتور را خاموش کنید
  2. قطعه کثیف شده باشد و تمیز نکرده باشید
  3. عمر مفید آن تمام شده باشد و دچار فرسودگی و شکستگی گردد
  4. محل نصب استپر خراب شده یا خوردگی پیدا کرده باشد
    قبل از اقدام به تعمیر استپر موتور مطمئن شوید که سایر قطعات مربوط به نقش آن سالم باشند

    انواع استپر موتور خودرو

استپر موتور در دو نوع مختلف تک سولنوئیدی (Solenoid) یا دوبل وجود دارند که به ترتیب دارای اتصال 2 پینی و 3 پینی هستند که از لحاظ مکانیکی مشابه هم می باشند. در نوع دوبل، یکی از سولنوئیدها برای باز کردن دریچه و دیگری برای بستن آن است. نوع تک سولنوئیدی، به کمک فنر دریچه را به عقب می کشد تا آن را ببندد و در جهت خلاف نیروی فنر آن را باز می کند. در هر دو نوع یک طرف سولنوئید به منبع تغذیه وصل است و سمت دیگر آن به ECU که فرمان باز و بسته شدن و مقدار جریان هوا را صادر می کند.

نکات بسیار مهم قبل از تعمیر استپر موتور

برخی افراد به محض مشاهده علائم فوق اگر خودشان بتوانند، استپر را تعویض می کنند یا فورا پیش تعمیرکار می روند اما توصیه می کنیم که عجله نکنید. درست است که می توان با دستگاه دیاگ عیب یابی کرد ولی قبل از اینکه تصمیم به تعمیر استپر موتور بگیرید مطمئن شوید که قطعات زیر سالم باشند:

  1. سنسور موقعیت دریچه گاز
  2. سیستم جرقه زنی
  3. انژکتور و پاشش درست سوخت
  4. سیستم ورودی هوا و نشتی نداشتن آن

اگر مطمئن شدید که قطعات فوق سالم هستند به سراغ تعمیر استپر موتور بروید.

تعمیر استپر موتور چگونه است؟

چند روش برای تعمیر استپر موتور وجود دارد که ساده ترین نوع آن تمیز کردن استپر است که چون توضیح دادیم در معرض آلودگی و کثیف شدن است در اکثر مواقع با شستن استپر به کمک گازوئیل یا اسپری انژکتور، عیب آن رفع می شود. خشک کردن استپر هم باید با هوای فشرده باشد. سپس آن را در جای خود قرار داده و سیم ها را متصل کنید. فقط توجه داشته باشید که موقع باز کردن استپر، باید موتور کاملا خنک باشد.

اگر مشکل رفع نشد مرحله بعدی تعمیر استپر موتور برای رفع مشکلات مکانیکی احتمالی می باشد. ابتدا برای اینکه مطمئن باشید استپر می تواند به خوبی در جای خود متصل شود با اسپری چرب DW-40 روی پیستون را تمیز کنید و سپس با پارچه آن را پاک کنید.

اگر مشکل رفع نشد تعمیر استپر موتور را با ریست کردن ECU امتحان کنید تا دوباره موقعیت استپر را تنظیم کند. برای اینکار بست باتری خود را تا 40 دقیقه باز کنید.

اگر این بار مشکل رفع نشد حتما به دست تعمیرکار ماهر بسپارید تا مشکل الکتریکی احتمالی آن مثل قطع شدن سیم ها، مشکل دار بودن نری یا مادگی سوکت، معیوب بودن سیم پیچ داخلی و غیره آن تست شوند. اگر باز هم عیب رفع نشد تنها راه تعویض استپر می باشد.

فروشگاه ای تی سی سرویس، نمایندگی محصولات ای تی سی در کشور

چنانچه به هر دلیلی تعمیر استپر موتور فایده نداشته باشد باید قطعه مرغوب و مطمئن، متناسب با نوع خودرو خریداری کنید. این فروشگاه هم به عنوان نمایندگی ATC و هم بزرگترین فروشگاه و مرکز قطعات و لوازم یدکی خودرو مخصوصا برند ATC و با دارا بودن نمایندگی محصولات ATC مطمئن ترین گزینه است که با قیمتی مقرون به صرفه، به شکل تک و عمده عرضه می شوند.

117

تعمیر استپر موتور برای سلامتی موتور خودرو الزامیست
قبل از اقدام به تعمیر استپر موتور مطمئن شوید که سایر قطعات مربوط به نقش آن سالم باشند
قبل از اقدام به تعمیر استپر موتور مطمئن شوید که سایر قطعات مربوط به نقش آن سالم باشند