این اختلافات گستره قابل توجهی را از جمله بر سر توافق آب وهوایی پاریس، توافق هسته ای برجام، تجاری وهمچنین سهم اروپا در ناتو و استقلال دفاعی اروپا را شامل می شود.
این مساله به ویژه پس از اعلام موضع جنجالی امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه درباره ضرورت استقلال دفاعی اروپا و ایجاد ارتش اروپایی به چالش بزرگی بین دو سوی اقیانوس اطلس تبدیل شده است.
ترامپ در ابتدای سفر اخیر خود به پاریس برای شرکت در مراسم گرامیداشت یکصدمین سال پایان جنگ جهانی اول، در توئیتی اظهارات مکرون را در خصوص ضرورت تشکیل یک ارتش اروپایی به شدت مورد انتقاد قرار داد و آن را توهین آمیز توصیف کرد.
ترامپ در توئیتر خود تاکید کرد: مکرون پیشنهاد میکند اروپا برای محافظت از خود در برابر آمریکا، چین و روسیه میبایست ارتش ویژه خود را داشته باشد. این بسیار اهانت آمیز است.
با این حال مکرون حتی پس از دیدار با ترامپ بار دیگر بر موضع قبلی خود پافشاری کرده و حتی از خرید تسلیحات آمریکایی توسط برخی کشورهای اروپایی شدیدا انتقاد نمود.
این ناکامی بزرگی برای ترامپ بود که حتی پس از دیدار رودررو با مکرون نتوانست وی را وادار به تغییر موضع خود کند. ترامپ پس از بازگشت به آمریکا روز دوشنبه بار دیگر مساله به دوش کشیدن هزینه دفاع اروپا توسط آمریکا را مطرح کرده و خواهان پرداخت سهم شان توسط اروپاییها شد.
ترامپ در توئیتی نه فقط اروپا بلکه دیگر متحدان و شرکای آمریکا در دیگر نقاط جهان را خطاب قرار داد و بر پرداخت هزینه دفاع آمریکا از آنها تاکید کرد.
ترامپ مدعی شد: مبالغ هنگفتی پول صرف دفاع از سایر کشورها میشود و چیزی جز کسری تجاری و زیان نصیب ما نمیشود.
زمان آن رسیده است که این کشورهای بسیار ثروتمند یا به آمریکا بابت حفاظت نظامی فوق العادهِ آن بپردازند یا خودشان از خود حفاظت کنند.
در واقع ترامپ متحدان واشنگتن در نقاط مختلف جهان را از عربستان سعودی تا ژاپن و کره جنوبی واروپا را خطاب قرار داده است. در عین حال این موضع ترامپ نشان دهنده تناقض در رویکرد امنیتی و نظامی ترامپ است.
وی از یک سو با هرگونه اقدامی برای کسب استقلال دفاعی و وابستگی به آمریکا در این زمینه به ویژه در قاره اروپا به مخالفت شدید بر میخیزد و از سوی دیگر خواهان پرداخت هزینههای حفظ امنیت شرکای آمریکا به ویژه در اروپا است.
واقعیت این است که آمریکا همواره خواهان وابستگی اروپا به خود در ابعاد مختلف از جمله در زمینه نظامی و امنیتی است تا بدین ترتیب نه فقط به حضور نظامی گستردهاش در اروپا ادامه دهد بلکه از این طریق بتواند بر سیاست دفاعی و سیاست خارجی کشورهای اروپایی اعمال نفوذ کند.
به گفته «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا: برای اولین بار در تاریخ، ما در آمریکا با دولتی روبرو هستیم که شور و هیجانی برای دیدن یک اروپای متحد و قدرتمند از خود نشان نمیدهد.
با این حال این وضعیت دیگر برای اروپایی ها به ویژه کشورهای مهم و تاثیر گذار اتحادیه اروپا یعنی فرانسه و آلمان قابل تحمل نیست و اکنون آنها خواهان تغییر الگوی امنیتی و دفاعی به سمت الگویی اروپا محور هستند .
کما اینکه مکرون حتی خواهان مشارکت روسیه در ساختار امنیتی جدید اروپا شده است. مسالهای که خشم آمریکا را دو چندان کردهاست زیرا واشنگتن چندین سال است تلاش میکند تا روسیه را به عنوان دشمن اصلی غرب و اروپا نشان دهد.
به رغم مخالفت واشنگتن، اروپاییها گام های قابل توجهی را در مسیر ایجاد ساختارهای مستقل دفاعی برداشته اند که به مفهوم کاهش تاثیر و نفوذ آمریکا خواهد بود. 118/120
نوسینده: سيدرضا مير طاهر
بیشتر بخوانید:
تاکید ترامپ بر اعمال تعرفه های تجاری جدید ضد اروپا/تحلیل
ترامپ اروپا را به اعمال مالیات بر خودروهای وارداتی تهدید کرد
توئیت جدید ترامپ: اروپا حاضر به همکاری نیست