ایران پرس-  نمایندگان سنای ازبکستان با موضوع "سازماندهی و برگزاری رزمایش مشترک ضد تروریسم کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای" موافقت کردند.

«علیشیر قربان اف»  Alisher Kurbanov رییس کمیته روابط بین المللی ، خارجی اقتصادی، سرمایه گذاری‌های خارجی و گردشگری مجلس سنای ازبکستان گفت، موافقت با برگزاری این رزمایش به تامین امنیت و ثبات نه تنها در ازبکستان، بلکه در تمام قلمرو آسیای مرکزی کمک می‌کند.

برگزاری رزمایش مشترک کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای علیه تروریسم در واقع، اقدامی از سوی اعضای این سازمان به منظور دستیابی به اشتراکاتی است که به از بین بردن افراط گرایی و تروریسم منجر خواهد شد.

این در حالی است که، ازبکستان تاکنون کمتر در زمینه همکاری های مشترک در چارچوب سازمان همکاری شانگهای مشارکت داشته است.

پیش از این و در پی عدم همراهی ازبکستان با روسیه و خروج این کشور از عضویت در سازمان کشورهای همسود، دولت تاشکند در ماه اوت سال 2014 میلادی از شرکت در رزمایش کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در "چژوژیخه" چین نیز خودداری کرده بود.

در واقع، در دوران ریاست جمهوری مادام العمر «اسلام کریم اف» رئیس جمهوری فقید ازبکستان، این کشور کمتر در تحرکات منطقه ای و بین المللی ایفای نقش می کرده است.

در حقیقت، با بررسی تحولات سیاست خارجی ازبکستان این واقعیت نمایان می شود که، هر زمانی که روابط ازبکستان با غرب و نهادهای غربی به سمت بهبود پیش می رفته است، شاهد واگرایی این کشور از سازمان‌های امنیتی در منطقه آسیای مرکزی و به خصوص ساختارهای روس ‌محور بوده‌ایم و زمانی که روابط این کشور با غرب دچار تنش ‌می شده، تاشکند تلاش کرده است با سازمان‌هایی روس‌‌ محور همگرایی داشته باشد.

برغم این فراز و نشیب ها، به نظر می رسد دولت شوکت«میرضیایف» از زمان در اختیار گرفتن زمام امور ازبکستان در ماه دسامبر سال 2016 میلادی، همواره با هدف ادغام در تحرکات اقتصادی، سیاسی و نظامی کشورهای منطقه نقش فعال تری را در دستور کار قرار داده است.

این در حالی است که، منطقه آسیای مرکزی بویژه ازبکستان به شدت در معرض خطر افراط گرایی دینی و تروریسم قرار داد و به مشارکت و همراهی کشورهای منطقه به منظور مقابله با این پدیده های وارداتی نیاز دارد.

در حقیقت، باید گفت، جمهوری های آسیای مرکزی از جمله تاجیکستان و ازبکستان در رتبه‌بندی بین‌المللی نفوذ تروریسم در مقام 74 و ازبکستان 132 قرار دارند.

موسسه بین المللی "اقتصاد و صلح" مستقر در استرالیا، شاخص ترورسیم جهانی را با توجه تعداد حملات تروریستی، قربانیان این حملات، مجروحان و خسارت های مالی، دسته بندی کرده است.

دراین ارتباط، موسسه بین المللی "اقتصاد و صلح" مستقر در استرالیا در پی تحقیقاتی ، اعلام کرد،

قرقیزستان با قرار گرفتن در رتبه 80، ارمنستان 83، گرجستان 89، جمهوری آذربایجان 98 و ازبکستان در جایگاه 132 از جمله کشورهای در معرض تروریسم به شمار می‌روند.

در واقع، جمهوری های آسیای مرکزی در معرض تحرکات تروریستی قرار دارند و مشارکت این کشورها در رزمایش های مشترک در چارچوب سازمان های منطقه ای و بین المللی در وهله نخست به برقراری هر چه بیشتر امنیت این کشورها، خواهد انجامید.138/112

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتربخوانید:

ازبکستان ساخت نیروگاه هسته ای را آغاز کرد

تقویت همکاری‌های نظامی ازبکستان، جمهوری آذربایجان و بلاروس

فصل جدید در روابط تاجیکستان و ازبکستان/ تحلیل

سناریوهای طالبان برای ایجاد دفتر سیاسی در ازبکستان/ تحلیل