دوترته گفت: شیوه دولت او در مبارزه با قاچاقچیان مواد مخدر در فیلیپین اشتباه نیست و این تصمیم برای فراهم شدن زندگی بهتر برای مردم این کشور اتخاذ شده است. برخی کشورهای غربی، سیاست قاطع رئیس جمهوری فیلیپین در مقابله قاچاقچیان مواد مخدر را مغایر موازین حقوق بشر خوانده اند و خواستار محاکمه دوترته در دادگاه بین المللی کیفری شده اند.
بر اساس آمار پلیس فیلیپین، از زمان به قدرت رسیدن دوترته در ماه ژوئن گذشته بیش از 2500 نفر از قاچاقچیان در عملیات پلیس این کشور کشته شده اند. ماه گذشته فاتو بن سودا Fatou Bensouda دادستان کل دیوان بین المللی کیفری در لاهه اعلام کرد، همه کسانی را که در کشتار قاچاقچیان مواد مخدر در فیلیپین دخیل بوده اند تحت پیگرد قانونی قرار خواهد داد.
کشورهای غربی، سرکوب قاچاقچیان در فیلیپین را محکوم کرده اند اما دوترته معتقد است که برای ایجاد محیط سالم برای زندگی شهروندان در این کشور باید به طور قاطع با قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر، مقابله کرد.
این دو برداشت متفاوت از مبارزه با مواد مخدر در فیلیپین، دلیل اصلی مناقشه دوترته با برخی کشورهای غربی به خصوص آمریکا است که موجب بروز تنش هایی گسترده و کاهش همکاری مانیل با واشنگتن شده است. گمان می رود دادستان دادگاه بین المللی کیفری نیز تحت فشاربرخی کشورهای غربی، علیه سیاست دوترته برای مقابله با قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر در فیلیپین موضع گرفته است.
دوترته طبق وعده انتخاباتی خود برای مقابله سخت با قاچاقچیان مواد مخدر ، از زمان تصدی سمت ریاست جمهوری فیلیپین به نیروهای پلیس و حتی مردم این کشور اجازه داده است برای ریشه کنی مواد مخدر، قاچاقچیان و فروشندگان مواد مخدر را هدف شلیک های مرگبار خود قرار دهند.
غربی ها در شرایطی خواستار محاکمه دوترته در دادگاه بین المللی کیفری شده اند که برخورد سخت دولت فیلیپین با قاچاقچیان و مصرف کنندگان مواد مخدر در این کشور با استقبال گسترده داخلی روبرو شده است.
حتی می توان گفت تاکید بر سیاست سختگیرانه علیه قاچاقچیان موادر مخدر یکی از دلایل اصلی پیروزی دوترته در انتخابات ریاست جمهوری فیلیپین در ژوئن گذشته بود. با توجه به استقبال مردم فیلیپین از سیاست قاطع دوترته در برخورد با قاچاقچیان مواد مخدر، فشار برخی کشورهای غربی بر مانیل و حتی درخواست برای محاکمه رئیس جمهوری این کشور، مداخله آشکار آنان در مسائل داخلی فیلیپین است.
در همه کشورها مبارزه با عوامل قاچاق و فروشندگان ، مصرف کنندگان مواد مخدر، مسئله ای قانونی است که با هدف جلوگیری از فساد و آسیب اجتماعی انجام می شود. سیاست دوترته در برخورد سخت با قاچاقچیان، فروشندگان و مصرف کنندگان مواد مخدر فیلیپین، راهبردی بازدارنده برای کاهش مواد مخدر در این کشور است و هرگونه اعمال فشاربرخی کشورهای غربی برای تغییر این سیاست، دارای انگیزه سیاسی است که نتیجه آن، کمک به رشد قاچاق و فروش مواد مخدر در فیلیپین و حفظ درآمد مافیای مواد مخدر در این کشور است.