تحلیل:

ایران پرس: به رغم حمایت کامل آمریکا و شرکای غربی آن از رژیم صهیونیستی پس از وقوع عملیات طوفان الاقصی و حتی ارسال کمک های نظامی و مهمات برای این رژیم از سوی واشنگتن، اما روسیه و چین به عنوان دو قدرت رقیب غرب موضع متفاوتی در این زمینه اتخاذ کرده و سیاست های غرب وبه خصوص نادیده گرفتن حقوق مردم فلسطین را عامل رویدادهای اخیر تلقی کرده اند.

وزارت امور خارجه روسیه روز شنبه در بیانیه ای در واکنش به انجام عملیات مقاومت فلسطین موسوم به «طوفان الاقصی» اعلام کرد: "مسکو تشدید تنش در منطقه درگیری میان فلسطین و (رژیم) اسرائیل را نتیجه عدم پایبندی به قطعنامه های سازمان ملل و شورای امنیت می داند."

همچنین «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه با تصریح بر اینکه آمریکا همواره منافع اساسی ملت فلسطین را نادیده گرفته است، گفت: "ایالات متحده آمریکا تلاش کرده است در حل مسئله نزاع در خاورمیانه انحصاری عمل کند، ولی به راه حل میانه که دو طرف آن را بپذیرند، اهتمامی نداشته است."

پوتین با اشاره به تجاوزات رژیم صهیونیستی به نوار غزه و تحولات فلسطین گفت: "همه با من در این زمینه که این امر مثال روشنی از شکست سیاست آمریکا در خاورمیانه است، اتفاق نظر دارند."

تاکید رئیس جمهور روسیه بر شکست سیاست خاورمیانه ای آمریکا وتاثیر آن بر تشدید تنش ها و نبرد کنونی بین رژیم صهیونیستی و گروه های مقاومت فلسطینی با توجه به موضع گیری های ضد و نقیض واشنگتن در این زمینه معنا پیدا می کند.

هر چند دولت «جو بایدن» رئیس جمهوری آمریکا مدعی است: از سیاست دو دولت در باره مساله فلسطین حمایت می کند، اما در عمل به عنوان حامی تمام قد تل آویو هیچ گونه واکنش موثری در قبال اقدامات رژیم صهیونیستی مانند غصب اراضی و اخراج فلسطینی ها از ارااضی اشغالی 1967 و الحاق بخشی از کرانه باختری به فلسطین اشغالی و  نیز تلاش آشکار این رژیم برای تداوم شهرک سازی ها در کرانه باختری و کشتار روز مره فلسطینی ها انجام نداده است.

طبیعی است تداوم این وضعیت و فشارهای فزاینده و افزایش هر چه بیشتر محدودیت ها علیه مردم فلسطین منجر به واکنش گروه های مقاومت در قالب عملیات طوفان الاقصی در راستای مبارزه با اشغالگری رژیم صهیونیستی و احقاق حقوق ملت فلسطین شده است.

بدین ترتیب روسیه بر خلاف کشورهای غربی که یکسره به محکومیت عملیات طوفان الاقصی پرداخته و به طور یک طرفه و همگام با مقامات رژیم صهیونیستی و با بی انصافی کامل از به اصطلاح اقدامات تروریستی فلسطینی ها سخن می گویند، آمریکا را مقصر اصلی وضعیت کنونی دانسته و از محکوم کردن عملیات طوفان الاقصی خودداری کرده است.

موضع گیری چین در قبال تحولات فلسطین

موضع گیری مشابهی نیز از سوی چین ابراز شده و به رغم فشارهای غرب به پکن برای محکوم کردن عملیات طوفان الاقصی، اما مقامات چینی موضعی میانه اتخاذ کرده اند. 

سخنگوی وزارت خارجه چین روز یکشنبه ضمن ابراز نگرانی عمیق از تنش های کنونی و خشونت ها در فلسطین تاکید کرده که راهکار اساسی خروج از بحران اجرای راه حل دو دولتی و استقرار یک دولت مستقل فلسطینی است.

بدین ترتیب چین نیز همانند روسیه به جای موضع گیری یک طرفه بر ضرورت اجرای راه حل ارائه شده از سوی سازمان ملل در قبال مساله فلسطین تاکید کرده است.

نکته قابل توجه نارضایتی واشنگتن از موضع پکن در قابال تحولات اخیر فلسطین اشغالی است.

در این راستا، «چاک شومر» رهبر اکثریت دموکرات در سنای آمریکا روز دوشنبه از موضع چین که پس از حملات حماس به اسرائیل خواستار «خویشتن‌داری» شده بود انتقاد کرد.

وی گفت: "حقیقت را بگویم از بیانیه‌ای که منتشر شد بسیار ناامید شدم. زیرا حاوی هیچ دلسوزی یا حمایتی از اسرائیل در این دوران سخت و پر دردسر نبود."

موضع گیری متفاوت روسیه و چین در قبال تحولات اخیر فلسطین اشغالی به ویژه عملیات طوفان الاقصی نشان می دهد که قدرتهای نوظهور جهانی برخلاف بلوک غرب که برای دهه های طولانی بر سیاست جهانی سیطره داشته و از جمله در مساله فلسطین همواره به جانبداری یک طرفه و ناعادلانه ار رژیم صهیونیستی پرداخته اند، اما با تغییر تدریجی نظام بین المللی و چند قطبی شدن آن، دیگر گفتمان و روایت غربی از مساله فلسطین جایی ندارد و باید موضع جدیدی مبتنی بر لزوم رعایت حقوق ملت فلسطین در این زمینه اتخاذ شود.

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر 

117

 

 

آمریکا روسیه چین رژیم صهیونیستی عملیات فلسطینی ها موضع