تهران-ایران پرس: ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: سفر گروسی به ایران در جهت حل اختلافات و در چارچوب دپیلماسی بود که خوشبختانه نتایج خوبی داشت.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه درنشست خبری هفتگی با بیان اینکه ایران به دیپلماسی پایبند است و بهترین چارچوب برای حل اختلافات را دیپلماسی تلقی می کند، گفت: پویایی ما در همین چارچوب است و تلاش می کنیم با استفاده از ظرفیت دیپلماسی پیش برویم.

وی افزود: برجام هم بر مبنای اعتقاد ما بر دیپلماسی چند جانبه است شکل گرفته است و بارها تاکید کرده ایم که توافق یک مسیر دو طرفه است، لذا در خصوص تحولات اخیر، ایران به تعهدات خود پایبند بوده و تازمان بازگشت مسئولانه طرفین نیز این امر ادامه دارد و در چارچوب دیپلماسی به اجرای توافق برگردیم.

سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: سفر گروسی به ایران در جهت حل اختلافات و در چارچوب دپیلماسی بود که خوشبختانه نتایج خوبی داشت.

کنعانی در واکنش به اظهارات گروسی در خصوص افزايش بازرسی ها گفت: افزايش بازرسی ها از برخی از سايت ها در چارچوب ان پی تی و پارلمان است و توافق جديدی نيست. مناسبات ايران و آژانس در چارچوب فنی ادامه خواهد يافت.

وی در پاسخ به سوال خبرنگار ایران پرس در خصوص ارتباط نشست امروز شورای حکام و سفر گروسی به تهران که تا چه اندازه می تواند به ازسرگیری مذاکرات کمک کننده باشد، گفت: نشست آژانس در چارچوب نشست های دوره ای است. این نشست صرفا مربوط به مسائل هسته ای ایران یا مسائل گزارش دهی گروسی در ارتباط به سفر ایران نیست.

سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: مدیرکل آژانس در گزارشهای سه ماهه خود در مسائل هسته ای ایران و سایر کشورها عملکردها را به نشست ارائه می دهد که گزارش مربوط به ایران نیز در همین چارچوب امروز ارائه می شود.

ناصر کنعانی تصریح کرد: سفر گروسی به ایران سرفصل جدیدی در همکاری های دوجانبه ایجاد کرد که دبیرکل گزارش این موضوع را نیز در دستورکار دارد.

وی افزود: با توجه به سفر دو روز گذشته گروسی به تهران و مذاکرات سطح بالای انجام شده با مقامات جمهوری اسلامی ایران و تفاهماتی که با سازمان انرژی اتمی صورت گرفته انتظار می رود که اجلاس در روند فنی پیش برود.

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سؤالی درباره اظهارات رافائل گروسی مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی درباره حمله نظامی به تاسیسات هسته‌ای و واکنش نتانیاهو در این خصوص و قطعنامه ۵۳۳ بیان کرد: بهتر بود این سؤال را از مسؤولان سازمان انرژی اتمی بپرسید و آنها پاسخ دقیق و فنی ارائه می‌دادند.

کنعانی افزود: اینکه ایران در بحث حمایت از حقوق شناخته شده و قانونی ملت ایران از همه امکانات و ظرفیت‌های سیاسی، قانونی و حقوقی و همه فرصت‌هایی که در چارچوب قوانین بین‌المللی از جمله قوانین موجود در چارچوب آژانس استفاده کرده و خواهد کرد. حفاظت از توانایی‌ها و ظرفیت‌های هسته ای ایران در سایه همین مراقبت‌ها و پیگیری‌ها صورت گرفته است.

سخنگوی دستگاه دیپلماسی ادامه داد: در ارتباط با قطعنامه ۵۳۳ اتفاقا ایران در چارچوب نشست‌ها و مکاتبات رسمی با آژانس بارها و بارها به این قطعنامه استناد کرده است. در کنفرانس‌های مربوط به ان.پی.تی این موضوع مورد استناد هیأت شرکت کننده ایران بوده است و حتی در کنفرانس‌های مربوط به بازنگری مقررات ان.پی.تی از جمله در آخرین نشست آن در بند ۱۰۰ پیش نویس سند نهایی اخیر اجلاس بازنگری مقررات ان.پی.تی ایران این را مطرح و در پیش نویس گنجانده شده ولی پیش نویس به دلایل دیگری مصوب نشد ولی ایران به این قطعنامه استناد کرد. قطعنامه ۴۴۴ هم هست که مفادی در این خصوص دارد ایران بارها به قطعنامه ۴۴۴ اشاره کرده است.

وی تاکید کرد: ایران از حقوق شناخته شده از همه ظرفیت های سیاسی و حقوق و قوانین بین المللی وجود دارد استفاده کرده و حفاظت از توانایی های ایران در سایه همین پیگیری ها صورت گرفته است و ایران در چارچوب فعالیت های خود با آژانس بارها و بارها به این قطعنامه استناد کرده است.

بازگشت طرف‌های برجامی به توافق؛ بخشی از سفر گروسی به تهران بود  

وی در خصوص مذاکرات رفع تحریم‌ها گفت: گرچه مذاکرات رسمی انجام نشده اما اساسا همانطور که اعلام شده تبادل پیام‌ها در کانال‌های ارتباطی انجام می‌شود. مقامات آمریکایی هم اعلام کرده‌اند که ما کانال‌هایی برای ارتباط با ایران داریم. تماس‌ها با شخص آقای بورل برقرار است. سفر گروسی به تهران هم بخشی از روند بازگشت طرف‌های برجامی به توافق است.

سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تکذیب ارسال پیام به ایران از سوی آمریکا توضیح داد: مقامات آمریکایی همزمان تاکید کردند که ما کانال‌های خودمان را برای تبادل پیام‌ها با ایران داریم. بنابراین اگر طرف ما اقای بورل و اتحادیه اروپا بود تاکنون مشکلات ما حل و فصل شده بود. در این زمینه باید از مقامات آمریکا پرسید که دلیل تکذیب‌ها چیست. هم پیام می دهید و هم تکذیب می‌کنند.

ناصر کنعانی در خصوص ادعای توافق موقت در خصوص برجام گفت: توافق موقت از نظر ایران مطرح نیست و بازگشت همه طرف‌ها به برجام مدنظر است. اینکه تا کجا پیش میرویم منافع ملی ایران حدود این کار را تعیین می‌کند. ما تا زمانی که منافع خود را ببینیم در این مسیر قرار داریم. تاکید ما این است که تحریم‌ها رفع شود و روابط ما با آژانس در حالت طبیعی خودش باشد.

 ایران آماده بررسی موضوع سفارت آذربایجان است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد سفر معاون وزیر امور خارجه به باکو گفت: این سفر به منظور شرکت در نشست سران جنبش عدم تعهد بود و خوشبختانه موجب شد که دیدارها و گفت وگو هایی با مقامات جمهوری آذربایجان از جمله وزیر خارجه و معاون رییس جمهور آذربایجان انجام شود.

کنعانی ادامه داد: در ارتباط با حادثه ای که در سفارت باکو در تهران رخ داد و ضارب اعلام کرد که به دلیل انگیزه شخصی صورت گرفته است آقای صفری گزارشی از اقدامات قضایی صورت گرفته به مقامات آذربایجان ارایه کرد؛ ایران اعلام آمادگی کرده که هیأتی از آذربایجان به ایران برای بررسی این حادثه حضور پیدا کنند.

کنعانی تصریح کرد: ایران به مسؤولیت خود برای حفاظت از اماکن دیپلماتیک واقف است و به صورت شفاف به طرف آذربایجانی اطلاع رسانی کرده است.

 امیدواریم پرونده اسدالله اسدی گشایش پیدا کند

سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سؤال خبرنگار فارس درباره دادگاه قانون اساسی بلژیک که معاهده تبادل زندانی با ایران را قانونی اعلام کرده و وضعیت اسدالله اسدی دیپلمات بازداشت شده ایران در بلژیک اظهار داشت: در ارتباط با بلژیک موافقتنامه انتقال محکومان این موافقتنامه از مدت‌ها قبل در جریان بوده و انجام شده بود و روند طبیعی حقوقی خودش را طی کرده بود و آماده مبادله رسمی بین دو کشور بود متاسفانه با تحولات در داخل بلژیک و رویکرد سیاسی شاهد تعلیق اجرای این موافقتنامه بودیم .

وی ادامه داد: موافقتنامه انتقال محکومان بین ایران و بلژیک یک موافقتنامه عمومی و حقوقی و کاملا غیرسیاسی است و بین ایران و خیلی کشورها پیش از این امضا شده است. این موافقتنامه اختصاص به فرد خاصی ندارد. با اتفاق خوب در بلژیکی و رای دادگاه قانون اساسی بلژیک می‌توانیم بگوییم راه برای اجرای موافقتنامه باز شده است و ایران از این تحولات استقبال می‌کند. یک موافقتنامه عمومی است و به فرد خاصی مرتبط نیست ولی می‌تواند راجع به پرونده اسدی اثرگذار و کمک کننده باشد.

ناصر کنعانی تصریح کرد: ما در ارتباط با دیپلمات بازداشت شده و زندانی شده در بلژیک بارها اعلام کردیم که اهتمام مراحل بازداشت بازجویی و تشکیل دادگاه و صدور حکم قضایی غیرقانونی و نقض فاحش مقرارت کنوانسیون وین بوده است. اعتراض رسمی و در مذاکرات اعلام کردیم که باید بدون قید و شرط آزاد و اعاده حیثیت و جبران خسارت شود. علاوه بر بلژیک به اتریش و آلمان مواضع خود را اعلام کردیم با تحولی که رخ داده امیدواریم شاهد گشایشی در ارتباط با پرونده دیپلمات ایرانی در بلژیک باشیم.

ایران به حفظ امنیت مرزی خود اهتمام جدی دارد

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سؤالی درباره تکرار حوادثی در مرزها از جمله رفتار نامناسب و ضرب و شتم یکی از ماموران ما در مرز با افغانستان و درگیری نظامی در منطقه میلک اظهار داشت: ما متاسفانه اخیرا شاهد دو رخداد تلخ مرزی بودیم. هیأت‌های ذیربط دو کشور بلافاصله ورود کردند و موضوع را جمع کرده و حل و فصل شد. رابطان مشترک مرزی داریم و بلافاصله ورود کرده و سعی می‌کنند مسائل را حل و فصل کنند.

وی تصریح کرد: وزارت خارجه هر جایی اقتضا کند و نیاز به نقش آفرینی باشد اقدام خواهد کرد. ما به وظایف و مسئولیت‌های خود واقف هستیم و عمل می‌کنیم. وضعیت خاص افغانستان و شرایط این کشور بعضا مشکلاتی را در مسیر پیگیریها ایجاد می‌کند یا به دلیل شرایط خاص حاکم بر وضعیت مرزی این اتفاقات گاه و بیگاه رخ می‌دهد و از نظر ما پسندیده نیست. ایران به حفظ امنیت مرزی خود اهتمام جدی دارد و اقدام به موقع می‌کند.

کنعانی در پاسخ به سؤالی درباره حضور سرکرده القاعده در ایران گفت: حامیان القاعده که سالیان طولانی در افغانستان مرتکب جرم و جنایت شدند فرافکنی می‌کنند و موضوعاتی را علیه ایران مطرح می‌کنند. این اتهامات به ایران نمی‌چسبد.

حمایت از وحدت و یکپارچگی عراق یک اصل است

سخنگوی وزارت خارجه در ارتباط با عراق پیرو مذاکرات فنی و سطح بالای امنیتی بین دو کشور منجر به تشکیل کمیته عالی امنیتی ایران و عراق شد و در همان چارچوب گفت‌وگوهای خوبی در بغداد و تهران بین دو طرف صورت گرفت.

وی توضیح داد: در ارتباط با مباحث مرزی در عراق لازم است تأکید کنیم برای ما حمایت از وحدت و یکپارچگی عراق یک اصل است. احترام به تمامیت ارضی عراق و حاکمیت این کشور اصل جدی است و همواره مدنظر قرار دادیم. رابطه با عراق دوستانه و برادرانه است. در مورد مسائل مرزی انتظار داریم از خاک عراق هیچ تهدیدی متوجه امنیت ملی و امنیت مرزی ایران نشود.

کنعانی اضافه کرد:‌ تأکید مکرر ما این است که دولت مرکزی عراق مسئول حفاظت از مرزهای عراق با ایران است و در اتباط با مسئله گروه‌های تجزیه طلب و تروریست در اقلیم کردستان عراق تأکید اساسی ما این بود که تروریست‌ها و تجزیه طلبان باید خلع سلاح شده و مجرمان به ایران تحویل داده شوند. در نشست‌های کمیته امنیتی ایران و بغداد بر این تاکید کردیم در سفر امیرعبداللهیان اجرای توافقات براساس این کمیته مورد تأکید قرار گرفت.

وی در خصوص انتقال سفارت رژیم صهیونیستی به 20 کیلومتری مرز ایران و ترکمنستان گفت: رابطه میان ترکمنستان و رژیم صهیونیستی چیز جدیدی نیست و رابطه آنان به دهه نود میلادی بر می‌گردد. رابطه ایران با ترکمنستان خوب است و در ارتباط با رژیم صهیونیستی هم دولت ترکمنستان به حساسیت‌های ایران اشراف دارد و این دولت وعده داده که به حساسیت های ایران واقف است و ملتزم.

کنعانی در خصوص اقتدار دریایی ایران گفت: از اقتدار دریایی ایران همین بس که اکنون ناوگان‌های نظامی ایران در آب‌های بین المللی و اقیانوس‌ها در حال دریانوردی هستند و حضور صلح آمیز ناوگان های دریایی ایران کاملا مشاهده می‌شود. همچنین عبور و پهلوگیری ناوگان ایران در بنادر دور دست نشانه اقتدار صلح آمیز ایران است. اخیرا توافقی که با دولت ونزوئلا انجام شده برای عبور و مرور کشتی‌های ایران نشان از حضور با اقتدار ایران در آب های بین المللی است.

ادعای اوکراین بدون مدرک بود

خبرنگاری به مصاحبه وزیر امور خارجه با شبکه خبری سی ان ان و بحث حضور پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین استناد کرد که کنعانی در پاسخ گفت: از نظر ما در این موضوع، مساله وجود ندارد بلکه مساله سازی وجود دارد زیرا بارها تاکید شده که همکاری های ایران و روسیه محدود به همکاری‌های نظامی نیست و تمرکز بر موضوعات نظامی در همکاری میان ایران و روسیه تقلیل دادن سطح همکاری‌های دوجانبه میان دو کشور است.

وی با تاکید بر اینکه کسی نمی‌تواند جمهوری اسلامی ایران را به دلیل داشتن رابطه با روسیه در حوزه نظامی و دفاعی مواخذه کند، اظهار داشت: آنچه که در ارتباط با پهپادها مطرح شد، ادعای آنها است که جمهوری اسلامی ایران به روسیه برای استفاده در جنگ اوکراین پهپاد صادر می کند؛ آقای وزیر هم توضیح دادند که  پهپادهایی که ما داده بودیم، ماهها قبل از شروع جنگ اوکراین بوده و دولت روسیه هم اعلام کرده که از آن در جنگ اوکراین استفاده نکرده است و اوکراین و طرف های غربی در ارتباط با اثبات ادعای خودشان هیچ مدرک مستندی و مستدلی ارایه نکرده اند.

کنعانی با اشاره به نشست فنی ایران و اوکراین که در مسقط برگزار شد، گفت: با این وجود، اوکراین نتوانسته است مستنداتی در اثبات ادعای خود مبنی بر استفاده از پهپاد ایرانی در جنگ علیه اوکراین ارائه کند بنابراین با انگیزه های سیاسی به دنبال مساله سازی هستند در حالی که طرف های مشخصی میلیاردها دلار تسلیحات و تجهیزات به یک طرف جنگ صادر می‌کنند.

وی به اظهارات اخیر یک مقام عالیرتبه اروپایی استناد کرد که گفته تاکنون اتحادیه اروپا بیش از ۶۰ میلیارد دلار تسلیحات و تجهیزات نظامی به اوکراین صادر کرده است.

تزلزل رژیم صهیونیستی در مقابل مقاومت ملت فلسطین

وی در پاسخ به سوای مبنی بر اعتراضات گسترده در سرزمین‌های اشغالی عنوان کرد: نشانه‌های متعددی از وجود بحران متراکم در اراضی اشغالی وجود دارد. تنش‌های سیاسی مستمر و بی‌ثباتی و تزلزل دولت‌های تشکیل شده در رژیم صهیونیستی، بحران اقتصادی و مطالبات اقتصادی که ساکنان سرزمین‌های اشغالی دارند، همچنین تنش‌ها و گسل‌ها اجتماعی که به طور جدی خود را نشان می‌دهد، مقاومت ملت فلسطین که اکنون نه فقط در غزوه بلکه در کرانه غربی علاوه بر آن در اراضی اشغالی۴۸، که روزافزون قابل مشاهده است.

سخنگوی وزارت امور خارجه خاطرنشان کرد: ملت فلسطین به دلیل دیدن نتایج حاصل از روند صلح، اکنون مقاومت را تنها راه دستیابی به آزادی سرزمین خود می‌دانند و طبیعتا مقاومت جدی می‌کنند تشکیل دولت افراطی باعث وجود و چالش‌های جدی در مناسبات رژیم با حامیان شناخته شده خود شده است.

116