درخواست های زیاده طلبانه آمریکا از پیونگ یانگ یعنی تعطیلی مراکز هسته ای این کشور بدون امتیاز مد نظر رهبر کره شمالی یعنی لغو تحریم های گسترده علیه این کشور را می توان دلیل اصلی شکست دومین دور مذاکرات سران دو کشور دانست.
در واقع این نشست به دلیل فاصله و شکاف بین آنچه ترامپ می خواست با آنچه کیم می پنداشت؛ به نتیجه نرسید.
خلع سلاح اتمی شبه جزیره کره از مهمترین خواسته های «ترامپ» از «کیم» بود در عوض کره شمالی نیز به دنبال رفع تحریمهای بین المللی، امضای توافقنامه نهایی صلح بر مبنای پایان جنگ کره، خروج نیروهای نظامی و تسلیحات آمریکا از شبه جزیره کره و ایجاد کانال مستقیم دیپلماتیک برای حل و فصل مسائل بود.
«ری یونگ هو»Ri Yong Ho وزیر امور خارجه کره شمالی پنجشنبه شب در یک کنفرانس خبری گفت: دولت این کشور تنها درازای لغو گروهی از تحریمها، حاضر به توقف فعالیتهای تاسیسات هستهای اصلی خود است.
ترامپ هر چند درابتدای دوره ریاست جمهوری خود، با اعزام ناوهای هواپیمابرآمریکا به اطراف شبه جزیره کره، مستقیما به تهدید کره شمالی و حتی تهدید جدی حمله هسته ای به آن پرداخت، اما همزمان وارد فاز مذاکرات سیاسی با پیونگ یانگ شد که نتیجه این رایزنی ها، نشست سنگاپور در ژوئن 2018 بین ترامپ و کیم بود.
در پایان این دیدار سران دو کشورسندی را امضا کردند که بر اساس آن پیونگ یانگ را به خلع سلاح هسته ای و آمریکا را به ارائه تضمین های امنیتی برای کره شمالی متعهد می کرد.
با این حال همان گونه که انتظار می رفت، عملاً به دلیل عدم انجام تعهدات آمریکا و تاکید واشنگتن بر اجرای یک طرفه تعهدات از سوی کره شمالی، روند اجرای توافق دچار مشکل شد.
با برگزاری دور دوم این مذاکرات در هانوی در 27 و 28 فوریه، به رغم اظهارات قبلی مقامات ارشد آمریکایی درباره انتشاربیانیه ای در انتهای نشست سران، اما خواسته های یکجانبه واشنگتن از پیونگ یانگ بدون اینکه توجهی به خواسته مهم کیم یعنی رفع تحریم ها علیه کره شمالی شود، عملاً منجر به بن بست مذاکرات شد.
آمریکا تمایل ندارد که درشرایط فعلی و بدون تعطیلی و تخریب تاسیسات هسته ای کره شمالی از تحریم ها بکاهد.
به همین دلیل بیشترین امتیازی که ترامپ حاضر شد در این مرحله به کیم بدهد، اعلام رسمی پایان جنگ کره بود، جنگی که در سال 1953 با اعلام آتش بس و بدون امضای توافقنامه صلح پایان یافت.
دولت ترامپ می خواهد با روشی منعطف تر درعرصه دیپلماسی و سخت تر در قلمرواقتصادی، کره شمالی را وادار کند تا فهرستی از زرادخانه تسلیحاتی هسته ای خود ارایه کرده و سپس آنها را یا تحویل دهد و یا به صورت قابل وارسی از بین ببرد و به شکلی غیرقابل بازگشت ازمسیر تجهیز خود به زرادخانه هسته ای فاصله بگیرد و همزمان راستی آزمایی بسیار دقیقی را قبول کند.
ترامپ در کنفرانس خبری خود گفت: آنها خواسته های زیادی داشتند و به همین دلیل من تصمیم گرفتم که توافق نکنم چون معتقدم یک توافق بد بسیار بدتر از توافق نکردن است.
اگرمی خواستم، می توانستم امروز یک توافق را با رهبر کره شمالی امضا کنم اما حاضر نشدم یک توافق بد را امضا کنم.
اما نشست هانوی نشان داد که کره شمالی آنقدرهم که آمریکایی ها تصور می کردند ساده و خوش باورنیست که به صرف وعده های توخالی واشنگتن، از دستاوردها و برگ برنده اصلی خود یعنی زرادخانه هسته ای دست بردارند.138/118
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتربخوانید:
کره شمالی: زیاده خواهی های آمریکا عامل شکست مذاکرات هانوی بود
پایان بی نتیجه مذاکرات سران آمریکا و کره شمالی / تحلیل
اذعان کاخ سفید به شکست مذاکرات ترامپ با رهبر کره شمالی