در بین ابزار های برقی قطعا فرزها یکی از پرکاربردترین می‌باشند.

فرزها دارای تنوع بالایی بوده و با توجه به کاربرد وسیعی که دارند در مدل های متنوعی ساخته و به بازار عرضه شده اند و هر کدام از تنوع بالای ابزار برشی مانند صفحه استیل بر، صفحه گرانیت بر، تیغه اور فرز، سنگ ساب و بسیاری ابزار برشی دیگر بهره می‌برند.

این مطلب در مورد نحوه بستن صفحه برش بر روی فرز و همچنین آشنایی کار با فرز می‌باشد. در بین انواع فرزها فرز سنگبری، فرز آهنگری، مینی فرز، فرز مینیاتوری، اورفرز و فرز انگشتی دارای کاربرد بیشتری می‌باشند.

فرزها علاوه بر تنوع در مدل ساخت دارای تنوع برندی زیادی نیز هستند که معمولا مدل های مشابه از برندهای متفاوت دارای نحوه کاربرد یکسانی هستند، به همین دلیل در توضیح و نحوه کار با فرز نوع برند آنها عنوان نشده و تنها در مورد مدل آن توضیحات لازم ارائه گردیده است.

در این مطلب نحوه کار و تعویض صفحه به صورت تئوری توضیح داده شده ولی خواندن این مطالب صرفا به منظور آشنایی بوده و برای استفاده از این دستگاه ها کافی نمی‌باشد و حتما باید آموزش عملی کار با این دستگاه ها را دیده باشیم.

در ادامه مطلب برای آشنایی با نحوه کار فرز و همچنین انواع صفحه و تیغه های هر کدام و نحوه تعویض آنها با ما همراه باشید.

نحوه کار با فرز سنگبری:

فرز سنگبری همانطور که از نامش مشخص است برای برش انواع سنگ های ساختمانی به کار گرفته می‌شود. بر روی این دستگاه امکان نصب صفحه سنگبری، صفحه گرانیت بر و صفحه سرامیک بر برای برش انواع سنگ ها و سرامیک ها میسر می‌باشد.

نحوه تعویض صفحه این دستگاه به این گونه است که ابتدا توسط کلید قفل کن (که معمولا در پشت کلگی سنگ) می‌باشد مانع از چرخش صفحه شده و سپس با آچار مخصوص سنگ فرز صفحه قبلی را از روی آن باز نموده و صفحه جدید را از طرفی که بر روی خود سنگ برش مشخص نموده است بر روی دستگاه قرار داده و مجدد پس از قفل کردن محور صفحه برش آن را با آچار مربوطه سفت می‌کنیم.

نحوه کار با فرز آهنگری:

کار با فرز آهنگری دقیقا شبیه به کار با فرز سنگبری بوده و تنها تفاوت آنها در نوع صفحه مورد استفاده در دستگاه می‌باشد. معمولا بر روی این دستگاه ها از صفحات برش فیبری آهن و صفحه استیل بر و صفحه ساب آهن استفاده می‌شود و نحوه تعویض این صفحه ها دقیقا شبیه به دستگاه فرز سنگبری می‌باشد با این تفاوت که بر روی این دستگاه های نمی‌توان از صفحه سرامیک بر و گرانیت بر بزرگ استفاده نمود، زیرا قطر این صفحه ها 230 بوده و در قاب فرز آهنگری که متناسب با صفحه های 180 طراحی شده است جای نمی‌گیرد.

نحوه کار با مینی فرز

دستگاه های مینی فرز دارای ساختاری شبیه به فرزها می‌باشند ولی در ابعاد و اندازه کوچکترو توان کمتر. این دستگاه ها دارای تنوع بسیار زیادی در بازار هستند و از مصارف خانگی تا صنعتی را پوشش می‌دهند.

امروزه با توجه به اندازه کوچک و گستره کاری فراوان و همچنین ساخته شدن انواع گجت ها استفاده مینی فرز ها روز به روز افزایش می‌یابد. نحوه کار با فرز مینی فرز به این صورت است که با استفاده از منبع الکتریسته که می‌تواند یا جریان برق شهری باشد و یا باتری و ایجاد سرعت چرخش بالا و انتقال آن به صفحه موجب برش اشیا مختلف گردد.

تمامی‌صفحه های برشی که برای دستگاه های بزرگ ساخته شده برای مینی فرز ها نیز در بازار موجود می‌باشد و می‌توان انواع صفحه سنگ بری، صفحه برش آهن، صفحه ساب، صفحه گرانیت بر، صفحه سرامیک بر و سایر صفحه ها را برای این دستگاه در بازار تامین نمود. تنها تفاوت این صفحه ها با صفحه برش های بزرگ در قطر آنها است، صفحه هایی که برای دستگاه های مینی فرز طراحی و ساخته می‌شوند عموا دارای قطر 115 میلی متری می‌باشند.

نحوه تعویض صفحه مینی فرز نیز دقیقا شبیه به تعویض صفحه فرز به کمک دکمه قفل و اچار مخصوص مینی فرز می‌باشد.

نحوه کار با فرز انگشتی

فرز انگشتی ساختار متفاوتی با فرزهای بزرگ و مینی فرز دارد و اغلب به منظور ساب زدن توسط انواع سنگ های انگشتی که در بازار وجود دارند به کار برده می‌شود.

نحوه تعویض سنگ انگشتی به این صورت است که مهره سر دستگاه به کمک دو عدد آچار باز می‌کنیم، سپس پایه سنگ انگشتی را از داخل مهره رد نموده و در فاصله دلخواه در پولت مخصوص قرار می‌دهیم و دوباره مهره را توسط آچار محکم می‌کنیم.

نحوه کار با فرز مینیاتوری

فرز مینیاتوری در ابعاد و اندازه کوچکتری نسبت به سایر فرز ها می‌باشد و اغلب از آن برای انجام فعالیت های هنری استفاده می‌گردد. اغلب به همراه فرز مینیاتوری کیت کاملی از انواع سری های مختلف که شامل انواع مته های سایز کوچک و صفحه های برش و ساب مینیاتوری می‌باشد وجود دارد.

کار با فرز مینیاتوری با توجه به نوع آن متفاوت است برخی از این دستگاه ها نیروی محرکه شارژی داشته و برخی دیگر مستقیما به جریان برق وصل شده و با کمک چرخش سری دستگاه با سرعت بالا عملیات مورد نظر انجام می‌شود. معمولا فرز مینیاتوری در کارهای سری کاری و تولید کیت های الکترونیکی و یا مونتاژ قطعات مینیاتوری و همچنین اسباب بازی ها کاربرد بیشتری دارد.

نحوه کار با فرز اورفرز نجاری

اور فرز نوعی فرز نجاری است که از آن برای شکل دادن و لبه دادن و ایجاد شیار در چوب استفاده می‌گردد. نحوه کار با فرز اورفرز نسبت به سایر فرزها به کلی متفاوت می‌باشد و از لحاظ شکل ظاهری نیز شکلی مختص به خود را دارد. نحوه کار با این دستگاه به این صورت بوده که تیغه مخصوص اور فرز توسط آلن بر روی دستگاه محکم می‌شود و پس از قرار دادن آن بر روی سطح مورد نظر و روشن کردن دستگاه تیغه مربوطه با سرعت بسیار بالایی شروع به چرخش می‌کند و پس از تماس تیغه اور فرز با سطح چوبی مورد نظر به کمک تیغه های بسیار تیز بر روی بدنه آن شیار های در اندازه های متفاوت که به اندازه تیغه بستگی دارد ایجاد می‌کند.

همانطور که گفته شد فرز ها دارای دنیای متفاوتی هستند و هر کدام برای کار متفاوتی طراحی شده اند و برای کار با هر کدام از این فرزها باید آموزش جداگانه و مختص به خود آن را دیده باشیم. در این مطلب سعی شد تا به صورت اجمالی کار با فرز سنگبری، آهنگری، مینیاتوری، انگشتی و اور فرز را توضیح داده و انواع صفحه برش و سنگ برش و سری های هر کدام را معرفی کنیم.

در صورتی که در هر یک از حوزه های کاری خود به یکی از این دستگاه ها نیاز داشته باشیم، قبل از استفاده باید دوره های عملی کار با این دستگاه ها را دیده باشیم و سپس برای تهیه و تامین دستگاه با توجه به نیاز اقدام نماییم. یکی از مراکز و فروشگاه هایی که می‌تواند برای تهیه انواع فرز و صفحه فرز و متعلقات به کمک ما بیاید فروشگاه اینترنتی  ابزار مانند االکتروابزار، ابزارمارکت و ابزار رضا می‌باشد که نسبت به تهیه و تامین این نوع از کالا و در صنعت ابزار فعال می‌باشند.

117