سوال مهم این است که این نشست چه اهداف و دستاوردهایی داشته است؟
می توان گفت اسرائیل و آمریکا در نشست قدس سه هدف مهم را پیگیری می کردند.
نخستین هدف، پیگیری دستور کارهای ضد ایرانی به ویژه در سوریه بود. آمریکا و رژیم صهیونیستی به خصوص از زمان خروج آمریکا از برجام در مه 2018 خروج ایران از سوریه را پیگیری می کنند، اما این هدف حتی با وجود وضع همه نوع تحریم علیه ایران، محقق نشده است.
جمهوری اسلامی ایران به درخواست دولت سوریه و برای حمایت از ارتش این کشور در جنگ با تروریستها وارد سوریه شده است و صرفاً نیز با درخواست دولت دمشق از این کشور خارج خواهد شد.
آمریکا و رژیم صهیونیستی به خصوص طی یک سال اخیر تلاش زیادی انجام دادند از کانال روسیه، ایران را به خروج از سوریه متقاعد کنند. در حاشیه نشست دو روزه قدس نیز "جان بولتون" مشاور امنیت ملی آمریکا و "بنیامین نتانیاهو"، نخست وزیر اسرائیل با تکرار سخنان ضد ایرانی خود، ایران را علت اصلی بحران در غرب آسیا معرفی کرده و خروج ایران از سوریه را خواستار شدند.
دومین هدف، آمریکا و اسرائیل از برگزاری نشست قدس و دیدارهای مکرر با مقامات روسی طی یک سال اخیر، ایجاد شکاف میان مسکو و تهران است. در واقع، آمریکا و اسرائیل معتقد هستند که با ایجاد شکاف میان روسیه و ایران، می توانند موقعیت منطقه ای تهران را متزلزل کرده و ایران را برای خروج از سوریه تحت فشار قرار دهند.
سومین هدف نشست قدس این بود که رژیم صهیونیستی در پی ایجاد یک توافق آمریکایی - روسی است که در آن امنیت در سوریه بر پایه امنیت این رژیم تعریف شود. در واقع، نتانیاهو تلاش می کند که مواضع آمریکا و روسیه را در خصوص بحران سوریه به هم نزدیک کند تا تصمیم گیری احتمالی در خصوص بحران سوریه نه از طریق نشست های آستانه بلکه از طریق نشست های ژنو اتخاذ شود.
چهارمین هدف نشست قدس، راضی کردن روسیه به حمایت از طرح معامله قرن است زیرا این نشست همزمان با برگزاری نشست منامه که مرحله دیگری از عملیاتی کردن معامله قرن است، برگزار شد. نشست اقتصادی منامه روز سه شنبه در پایتخت بحرین آغاز شد.
موضوع دیگر این است که در نشست سه جانبه قدس، اهداف مورد نظر آمریکا و اسرائیل تامین نشد.
"نیکلای پاتروشف"، مشاور امنیت ملی روسیه در واکنش به اظهارات نتانیاهو و بولتون، ایران را یکی از قدرت های منطقه ای و متحد و شریک مسکو عنوان کرد و گفت: «هر گونه تلاش برای معرفی تهران به عنوان اصلی ترین تهدید امنیتی و قرار دادن این کشور در کنار گروه تروریستی داعش، برای ما غیرقابل قبول است.»
با توجه به این موضع گیری پاتروشف، روزنامه الشرق الاوسط که وابسته به آل سعود است، با اشاره به شکست نتانیاهو و بولتون در نشست قدس، نوشت، «مواضع "نیکلای پاتروشف" نه تنها نمایشی از همگرایی بین منافع آمریکا و رژیم صهیونیستی با منافع روسیه در سوریه و منطقه نبود بلکه این مواضع نشان داد که مسکو، تهران را تنها شریکی می داند که در منطقه با آن دارای منافع مشترک است و همگرایی دو طرف به حفظ و ارتقای این منافع منجر می شود.»
نویسنده: سید رضی عمادی
117
نشست خبری نتانیاهو و مقام روس؛ اختلافنظر مشهود درباره ایران
نتانیاهو: از ترامپ میخواهیم فشارها بر ایران را افزایش دهد
بولتون مدعی شد: همه گزینهها علیه ایران روی میز است