ایران پرس: نشست موسوم به «گروه تماس دفاعی اوکراین» روز چهارشنبه در بروکسل برگزار شد که شامل نمایندگان 50 کشور جهان که طی این مدت کمک هایی را به اوکراین کرده اند، بود.

دراین نشست مساله کمک های بیشتر امنیتی و نظامی به اوکراین مورد بررسی قرار گرفت. به گفته «ینس استولتنبرگ» دبیرکل ناتو، این گروه قرار است درباره تامین «تسلیحات سنگین» به اوکراین گفت و گو کنند.

«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا روز چهارشنبه در نشست «گروه تماس دفاعی اوکراین» از کشورهای غربی خواست تا فرآیند تحویل تسلیحات به اوکراین را تشدید کنند تا این کشور بتواند از خاک خود در مقابل نیروهای روسیه دفاع کند.

آستین با اشاره به اینکه آمریکا یک میلیارد دلار دیگر در قالب کمک های نظامی به اوکراین اختصاص خواهد داد، افزود: "ما تهدیدهایی که اوکراین از جانب روسیه به ویژه در منطقه دونباس با آن مواجه است را درک می کنیم."

نشست حامیان اوکراین در بروکسل در واقع به مثابه نقطه عطفی در مسیر جنگ چهار ماهه اوکراین محسوب می شود. اکنون نبردهای سختی بین ارتش روسیه و شبه نظامیان دونتسک و لوهانسک طرفدار روسیه از یک سو و ارتش و نیروهای شبه نظامی اوکراینی از سوی دیگر در دونباس در جریان است که نتیجه آن شاید آینده تاریخ اوکراین را مشخص کند و تصمیمات کشورهای حامی اوکراین در باره ارسال تسلیحات سنگین شاید نتیجه جنگ را تغییر دهد.

به رغم مقاومت شدید اوکراینی ها اما ظاهرا نیروهای روسی توانسته اند تا تقریبا شهر سورودونتسک که آخرین شهر کلیدی در استان لوهانسک محسوب می شود را به تصرف در آورند.

نیروهای روسیه تاکنون بر 75 درصد از این شهر مسلط شده اند. بدین ترتیب روسها توانسته اند گام مهمی در راستای تحقق هدف کلی خود یعنی اشغال کامل دو استان لوهانسک و دونتسک و تبدیل این منطقه به دو کشور مستقل که مسکو آنها را به رسمیت شناخته است بردارند.

«ولودیمیر زلنسکی» رئیس‌جمهور اوکراین طی روزهای اخیر با اشاره به نبرد سنگین بین نیروهای اوکراینی و روسی در شرق این کشور و عبور راکتها و موشک های روسی از سامانه های دفاع موشکی اوکراین، خواستار انتقال سامانه های ضدموشکی مدرن به این کشور شده و تاکید کرده که تاخیر متحدان اوکراین برای تحویل این سلاح ها هیچ توجیهی ندارد.

گفته می شود اکنون حدود یک ششم اوکراین در تصرف روسیه است و بدین ترتیب اساسا آینده آن نامعلوم است. در این زمینه «دیمیتری مدودوف» نایب رئیس شورای امنیت روسیه ابراز تردید کرد که در دو سال آینده اوکراین حتی در نقشه جهان وجود داشته باشد. 

وی پیشتر نیز درباره «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین در پیامی اعلام کرده بود: "وی نیازی به توافق صلح ندارد چرا که این مسئله به معنی پایان دولت فعلی کی یف در اوکراین خواهد بود."

بدین ترتیب اکنون مبارزه برای اوکراین جنبه مرگ و زندگی یافته است. با این حال رویکرد واحدی بین دولت کی یف و حامیان غربی آن وجود ندارد. مقامات اوکراینی همواره خواهان دریافت مقادیر قابل توجهی از تسلیحات سنگین از کشورهای غربی هستند و از میران کنونی ارسال تسلیحات بارها ابراز نارضایتی کرده اند.

به عنوان مثال کی یف مکررا از تعلل و حتی مخالفت دولت آلمان در ارسال تسلیحات وعده داده شده و یا عدم اجازه آن به دیگر کشورها برای تحویل تسلیحات ساخت آلمان به ارتش اوکراین گلایه کرده اند.

در این زمینه اسپانیا با توجه به نگرانی‌های آلمان ظاهراً برنامه‌ مد نظرش برای ارسال 40 دستگاه تانک‌ لئوپارد ساخت آلمان به اوکراین را کنار گذاشته است.

مسلما این خبری ناگوار برای ارتش واکراین است که اکنون با کمبود تسلیحات سنگین مواجه است. به عنوان گفته می شود که ذخایر مهمات توپخانه ای اوکراین رو به اتمام بوده و اکنون فقط متکی به مهمات ارسال شده از جانب حامیان غربی خود است.

این در حالی است که ارتش روسیه که دومین ارتش بزرگ دنیا محسوب می شود دارای قدرت آتش توپخانه ای حداقل ده برابر ارتش اوکراین است. در مقابل مقامات نظامی غربی بر لزوم استفاده بهینه و مناسب اوکراین از تسلیحات و مهمات ارسالی از جانب حامیان خود تاکید می کنندو معتقدند که در صورت کاربرد درست این تسلیحات ، اوکراینی ها قادر به دفاع موثر در برابر حملات روسها خواهند بود. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

117