ینس استولتنبرگ دبیرکل ناتو در نشست سران این سازمان نظامی ضمن محکوم کردن حمله روسیه به اوکراین گفت: ما در زمان حساسی برای امنیت خود جمع شدهایم ومصمم هستیم که به تحمیل هزینه ها بر روسیه برای پایان دادن به این جنگ وحشیانه ادامه دهیم. وی اقدام پوتین را در آنچه «تهاجم به اوکراین» و «دست کم گرفتن» مقاومت این کشور خواند، «اشتباهی بزرگ» قلمداد کرد. به گفته استولتنبرگ، ناتو دراین نشست ضرورت «تنظیم مجدد سیستم دفاعی خود در جناح شرقی» را به بحث گذاشته و سران ناتو راه های کمک به اوکراین برای اجرای «حق دفاع از خود» را بررسی می کنند. با این حال دبیر کل ناتو بار دیگر تاکید کرد که این سازمان نظامی، نیرویی به اوکراین اعزام نخواهد کرد و هواپیماها و جنگندههای ناتو نیز وارد حریم هوایی اوکراین نخواهند شد.
برگزاری نشست سران ناتو؛ تشدید موضع خصمانه ضد روسیه
برگزاری نشست سران ناتو فرصتی دیگر در اختیار سران بلوک غرب گذاشته تا ضمن تشدید مواضع خصمانه خود علیه روسیه راه کارهای جدیدی برای افزایش کمکهای نظامی به اوکراین و نیز اقدامات دیگری برای تشدید فشارها علیه روسیه معرفی نمایند. مقامات ارشد ناتو و نیز سران اروپایی و آمریکا به عمد دلیل اصلی وقوع جنگ اوکراین یعنی بی توجهی به نگرانی های امنیتی روسیه و تلاش مستمر برای گسترش ناتو به شرق با در دستور کار قرار دادن عضویت اوکراین در این سازمان نظامی را نادیده می گیرند.
«ویتالی لیوتفکین»، کارشناس نظامی روسی در ارتباط با آغاز عملیات نظامی در اوکراین می گوید: صبر وانتظار روسیه برای پایان یافتن بحران اوکراین از سوی غرب خاتمه یافت.
حضور زلنسکی در نشست ناتو
مساله مهم در این نشست سران ناتو، شرکت «ولودیمیر زلنسکی» رئیس جمهور اوکراین از طریق ویدئو کنفرانس بود. وی درسخنانی وی خطاب به سران غربی با تاکید بر اینکه ما نه تنها از اوکراین بلکه از کل اروپا دفاع می کنیم خواهان موافقت با پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا شد. به رغم کمکهای گسترده کشورهای ناتو و بلوک غرب به اوکراین که عملاً موجب توقف نظامی روسیه در اوکراین و نیز فرسایشی شدن جنگ شده است، با این حال زلنسکی موضعی انتقادی دراین زمینه اتخاذ کرد و ضمن تاکید بر لزوم تحویل شمار بیشتری موشکهای ضد زره و ضد هوایی، از اینکه ناتو درخواست کی یف در باره تسلیحات عمده مانند تانک را اجابت نکرده انتقاد کرد. وی پیش از این نیز از عدم تحویل هواپیماهای جنگی از سوی غرب انتقاد کرده بود. زلنسکی در آستانه نشست سران ناتو و گروه 7 نیز تاکید کرده بود که اوکراین انتظار گامهای جدی از غرب و متحدانش در کمک به کییف دارد.
نشستهای بروکسل و اعمال تحریمهای بیشتر ضد روسیه
انتظار می رود تا نشست ناتو و دیگر نشست های روز پنج شنبه در بروکسل راه را برای اعلام تحریم های جدید علیه روسیه و نیز اعلام کمک های تسلیحاتی و اقتصادی از جانب کشورهای غربی هموار نماید. در این راستا وزارت خارجه بریتانیا از اعمال بسته تحریمی جدید علیه روسیه خبر داد که بنابر آن، 65 نهاد و شخص روسی به دلیل عملیات نظامی روسیه علیه اوکراین در فهرست تحریم های لندن قرار گرفتهاند. لهستان نیز جنگ دیپلماتیک بزرگی علیه روسیه به راه انداخته و ضمن اخراج 45 دیپلمات روس اقدام به مسدود کردن حسابهای بانکی سفارتخانه روسیه در لهستان به بهانه تامین مالی تروریسم کرده است.
به رغم ادعای ناتو مبنی بر عدم دخالت در جنگ اوکراین، اما در عمل اوکراین به نیابت از ناتو در حال جنگ با روسیه است. ناتو تجهیزات نظامی و پشتیبانی های لجستیکی و اطلاعاتی و منابع مالی را تامین کرده و سهم اوکراین نیز تامین نیروی انسانی این جنگ است. ناتو به سرکردگی آمریکا بر این گمان است که فرسایشی شدن جنگ در اوکراین و صدمات انسانی و تجهیزاتی ارتش روسیه و نیز نظام تحریم های کنونی علیه روسیه نهایتا موجب سقوط اقتصاد این کشور و کاهش مشروعیت ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور خواهد شد./
نویسنده: سید رضا میرطاهر
/ 114