اعضای شورای امنیت همچنین خواستار ترک فوری مخاصمات و تخلفات حقوق بشری شدند و از همه طرفها خواستند اجازه دسترسیهای فوری، امن و بدون مانع به کمکهای بشردوستانه را فراهم کنند.
به نظر می رسد روند تحولات افغانستان که بسیار سریعتر از پیش بینی ها حرکت کرده و با فروپاشی دولت مرکزی افغانستان و روی کار آمدن طالبان همراه شده باعث شده تا نه فقط بازیگران عرصه داخلی این کشور و حتی طالبان آماده برخورد با وضعیت کنونی را نداشته باشند، بلکه نهادهای بین المللی مانند شورای امنیت نیز ناچار شده اند تا به ارائه توصیه های کلی قناعت ورزند.
با این حال اوضاع آشفته افغانستان و در واقع نبود دولت می تواند در روزهای آینده اوضاع را به سمت هرج و مرج بیشتر و حتی آغاز تصفیه ها به پیش ببرد. در این میان موضع جامعه بین المللی درباره دولت آینده افغانستان سرنوشت ساز است. به رغم اینکه طالبان قصد دارد تا امارات اسلامی افغانستان را اعلام نماید، اما در صورتی که کشورهای جهان آن را به رسمیت نشناسند عملا قادر به اداره اوضاع افغانستان با توجه به فقدان شناسایی و نیز نبود منابع مالی لازم نخواهد بود.
این در حالی است که با توجه به سابقه قبلی طالبان در حکومت داری که به ویژه با کشتارها و آزار و اذیت اقلیت های قومی و مذهبی و نیز زیر پا گذاشتن حقوق زنان و نابودکردن میراث فرهنگی و مظاهر تمدنی همراه بوده است اکنون شورای امنیت در توصیه های خود این موارد را مد نظر قرار داده است. این شورا خواستار تشکیل دولتی جدید در افغانستان که «متحد، فراگیر و نماینده مردم» باشد شده و تاکید کرده که دولت جدید با مشارکت کامل، برابر و معنادار زنان تشکیل شود.
از هم اکنون درخصوص دیدگاه کشورهای عضو شورای امنیت درباره دولت طالبان و نحوه برخورد با آن موضع گیری های مختلفی شنیده می شود.
در حالی که چین آماده برقراری روابط با دولت جدید طالبان است اما روسیه در این زمینه موضعی محتاطانه اتخاذ کرده است. نماینده روسیه در سازمان ملل در نشست شورای امنیت در این باره گفت که مسکو تماسهایی با مقامهای جدید افغانستان برقرار کرده است.
تحلیلگران میگویند چین خواهد کوشید در افغانستانِ تحت رهبری طالبان، بر نفوذ و منافع راهبردی خود بیفزاید. اما نگرانی اصلی روسیه ، امنیت آسیای مرکزی و تهدید ناشی از نفوذ تروریسم القاعده و داعش در آن است.
برای آمریکا که اکنون به عنوان بازنده اصلی عرصه افغانستان با خروج عجولانه و در واقع فرار از افغانستان شناخته می شود، اولویت اصلی مساله تروریسم است.
"جو بایدن" رئیس جمهور آمریکا در سخنرانی دوشنبه عصر خود با دفاع از رویکردش در قبال افغانستان مدعی شد که هدف آمریکا در افغانستان ملت سازی نبوده و همچنان بر تصمیم خود برای خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان پافشاری کرد.
این در حالی است که نماینده آمریکا در سازمان ملل در نشست شورای امنیت از تمامی طرفها خواست تا مانع از آن شوند که افغانستان به حمایت از تروریستها بازگردد.
بدین ترتیب واشنگتن عملا اعتراف کرده که هم چنان خطر تروریسم در افغانستان در سطح بالایی قرار دارد. اما شرکای اروپایی واشنگتن نیز عموما از اقدام دولت بایدن که باعث فروپاشی داخلی افغانستان و روی کار آمدن طالبان شد دچار سرخوردگی شده و اعتماد خود را به تصمیم های آمریکا از دست داده اند. اکنون چشم انداز نامعلومی فراروی افغانستان و مردم این کشور که دچار چند دهه آسیب ناشی از جنگ های داخلی و اشغال خارجی شده اند قرار دارد.
"رودا چودوری Rudra Chaudhuri" کارشناس سیاسی می گوید: علی رغم لفاظی های جذاب سخنگویان طالبان ، آینده افغانستان تحت فرمانروایان جدید آن احتمالاً آشفته و نامشخص است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
دیدگاه و رایزنی های ایران در باره تحولات افغانستان
بایدن: دولت افغانستان به توصیه من برای ضرورت سازش با طالبان توجه نکرد