ایران پرس: نشست مشترک تجاری ایران و روسیه روز چهارشنبه با حضور وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران و معاون نخست‌وزیر روسیه در تهران برگزار شد.

در این نشست گروه های مختلف بازرگانی و مقامات دو کشور درباره گسترش روابط تجاری به خصوص در بخش نفت و انرژی رایزنی کردند.

«جواد اوجی» وزیر نفت جمهوری اسلامی ایران در این نشست گفت: "قصد داریم سطح روابط تجاری خود با روسیه را در دولت سیزدهم به چهل میلیارد دلار در سال برسانیم؛ ایران و روسیه تحت تحریم هستند، اما  با همکاری و توسعه روابط در همه زمینه ها، کاملاً این توانایی وجود دارد که تحریم‌ها را بی اثر کنیم."

«الکساندر نواک» معاون نخست وزیر روسیه نیز گفت: "در زمینه اقتصادی و تجاری، جمهوری اسلامی ایران شریک مطمئن و دیرینه تجاری و اقتصادی روسیه  است و روابط سیاسی دو کشور در بالاترین سطح خود قرار دارد."

ایران و روسیه در زمینه‌های دوجانبه به ویژه روابط اقتصادی، نظامی و امنیتی و همچنین درباره مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی همانند مقابله با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا، اشتراک منافع راهبردی دارند و این از عوامل اصلی همکاری نزدیک دوطرف در سال های اخیر بوده است.  

ایران و روسیه در سال 1379 شمسی (مارس 2001) قرارداد 20 ساله تحت عنوان «قانون معاهده اساس روابط متقابل و اصول همکاری بین جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه» را امضا کردند و هم اکنون دو کشور به دنبال دستیابی به توافقی جدید به ویژه در عرصه های اقتصادی هستند. 

 بعد از سفر «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری ایران به مسکو در تاریخ 19 ژانویه و همچنین مناقشات اوکراین و روسیه، زمینه همکاری های تهران و مسکو بیشتر شده است و انگیزه فراوانی برای همکاری بین دو طرف در زمینه‌های مختلف اعم از انرژی، حمل‌ و نقل، فناوری اطلاعات، معدن، دارو و تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی و کشاورزی به وجود آمده است.

اتصال خطوط ریلی ایران به روسیه از طریق ترکمنستان و قزاقستان و گسترش مبادلات کالای ترانزیتی و همچنین فعالیت گمرکی در ضلع جنوبی روسیه با ایران از زمینه‌های همکاری تجاری بین دو کشور به شمار می‌رود و دو طرف برای تحقق این هدف و تکمیل زیر ساخت های حمل و نقل، چهار سند امضا کرده اند.

الکساندر نواک در این باره گفته است: "تکمیل کریدور حمل و نقل شمال- جنوب لازمه توسعه همکاری های تجاری و اقتصادی فیمابین است و جمهوری اسلامی ایران می تواند به هاب راهبردی حمل و نقل برای روسیه و منطقه تبدیل شود."

کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب ظرفیت‌ ایجاد چارچوبی برای یک شبکه ارتباطی وسیع از اقیانوس هند تا کشورهای بالتیک و اسکاندیناوی را دارد. از طریق این مسیر کالاها از هند پس از ورود به بنادر ایران در دریای عمان و خلیج فارس از مسیرهای جاده‌ای و ریلی به سواحل دریای خزر انتقال پیدا می‌کند و سپس از طریق مسیر آبی یا قلمروی جمهوری آذربایجان به روسیه می رسد و از این مسیر می‌تواند وارد بازارهای اروپایی شود.

بدیهی است، ایران بر مبنای اصول سیاست خارجی خود اهتمام ویژه‌ای به توسعه روابط با کشورهای همسایه به ویژه روسیه دارد و توسعه مناسبات با این کشور را جزو سیاست های راهبردی خود می داند؛ مقامات روسیه نیز ایران را دوست دیرین آن کشور می دانند و به گفته معاون نخست وزیر روسیه، مسکو همواره اهمیت فراوانی برای توسعه روابط با تهران قائل بوده است.

بر همین اساس، برگزاری نشست مشترک تجاری ایران و روسیه، فرصتی برای رفع موانع توسعه همکاری‌های اقتصادی و تسریع در توافق های صورت گرفته در حوزه‌های مختلف از جمله انرژی، حمل و نقل، ایجاد مراکز لجستیک و افزایش مبادلات بازرگانی بین بخش های خصوصی دو کشور محسوب می شود؛ دو کشور همچنین علاوه بر همکاری اقتصادی دو جانبه می‌توانند با همکاری و هم افزائی زمینه حضور و فعالیت در بازارهای ثالث را نیز فراهم کنند. 

نویسنده: حسن عقیقی

117