عربستان سعودی روز پنج شنبه نشست سران عرب و نشست سران شورای همکاری خلیج فارس را در مکه برگزار کرد و امروز جمعه نیز نشست سران سازمان همکاری اسلامی در مکه برگزار می شود.
آل سعود این نشست ها را با توجه به شرایط منطقه ای و با هدف اجماع سازی علیه جمهوری اسلامی ایران برگزار کرد.
تنش در خلیج فارس افزایش قابل ملاحظه ای یافته است. در حالی که تهدیدهای آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران افزایش یافته است، ایران نشان داد که از آمادگی نظامی بالایی برای مواجهه با هر گونه تهدید نظامی آمریکا برخوردار است.
استراتژیست های آمریکا به دولت این کشور درباره هر گونه جنگ با ایران هشدار داده و اعلام کرده اند که ممکن است آمریکا آغازگر جنگی علیه ایران باشد اما پایان این جنگ با آمریکا نخواهد بود.
دولت آمریکا و به خصوص "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری این کشور با درک هشدارهای داده شده درباره عواقب هرگونه جنگ با ایران، صریحاً اعلام کرد قصد ورود به جنگ با ایران را ندارد.
عقب نشینی ترامپ از جنگ با ایران، اما، موضوعی نبود که آل سعود را راضی نگه دارد. حکومت سعودی طی سال های اخیر تلاش زیادی انجام داد که واشنگتن را به دست کم حمله نظامی محدود علیه ایران راضی کند، اما طی روزهای اخیر شاهد کاهش سطح تنش میان ایران و آمریکا بود.
بر این اساس، "عادل الجبیر" وزیر مشاور در امور خارجه عربستان روز گذشته اعلام کرد، "عربستان خواهان جنگ با ایران نیست."
خانم "مضاوی رشید" فعال معارض سعودی در واکنش به اظهارنظر الجبیر تاکید کرد، "عربستان پس از ناکامی در جنگ یمن که در دستیابی به اهداف خود ناکام مانده، توانایی راه اندازی جنگ دیگری را ندارد."
اسرائیل و آمریکا، تهدید اصلی در منطقه
عربستان در نشست های سه گانه مکه تلاش کرد، اجماع عربی - اسلامی علیه ایران ایجاد کند تا به نوعی کشورهای عربی را همسو با سیاست های ریاض علیه ایران نشان دهد، اما در دستیابی به این هدف نیز با شکست آشکاری مواجه شد.
اغلب کشورهای شرکت کننده در نشست های سه گانه مکه به عربستان تفهیم کردند که در درک تهدید دچار اشتباه شده است، زیرا تهدید کنونی در منطقه، ایران نیست بلکه اسرائیل و آمریکا هستند که در قالب طرح "معامله قرن" اهداف ضد فلسطینی خود را پیگیری می کنند و برخی کشورهای عربی نیز با این طرح نژادپرستانه همراهی کرده اند.
در حالی که محور سخنان مقام های عربستانی در نشست های مکه، برجسته سازی تهدید ایران بود، در سخنان اغلب مقام های عربی مقابله با معامله قرن، محور اصلی بود. در واقع، نشست های سه گانه مکه به نشست هایی برای به چالش کشیدن سیاست های عربستان و برخی متحدان عربی آن تبدیل شد.
پایگاه «العربی الجدید» در این خصوص نوشت: "با توجه به میزبانی بحرین در کنفرانس اقتصادی 25 و 26 ژوئن آینده با هدف زمینه سازی و بازاریابی برای معامله قرن و هماهنگیهای انجام شده در این باره، عربستان سعودی در کنفرانس عربی و منطقه ای خود، مساله فلسطین را احتمالاً به حاشیه برد."
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن نیز در تحلیلی با عنوان «عربستان سعودی؛ نشستهای زیاد و فواید ناچیز» نوشت: "در پس پرده نشست های مکه معامله قرن تبلیغ و ترویج خواهد شد."
نکته پایانی اینکه، نشست های سه گانه پنج شنبه و جمعه در مکه در حالی برگزار شد و می شود که سران شمار زیادی از کشورهای اسلامی در این نشست ها حضور نداشته اند و این ادامه روند نزولی جایگاه منطقه ای عربستان را نشان داد که پس از قدرت گرفتن محمد بن سلمان آغاز شد.
نویسنده: سید رضی عمادی
116/117
بیشتر بخوانید:
بیانیه پایانی نشست شورای همکاری خلیج فارس
مخالفت عراق با بیانیه ضد ایرانی نشست سران اتحادیه عرب
موسوی: تلاش عربستان برای به حاشیه راندن آرمان فلسطین اشتباهی راهبردی است