اجلاس هایی که درخدمت اهداف بیگانگان قرار داشت و در عین حال سر درگمی و استیصال آل سعود را آشکارتر کرد.
عربستان سعودی روز پنج شنبه نشست سران عرب و نشست سران شورای همکاری خلیج فارس را در مکه برگزار کرد و روز جمعه نیز نشست سران سازمان همکاری اسلامی در مکه برگزار شد.
نکته قابل تامل در برگزاری این نشست ها همزمانی آن با "روز جهانی قدس" بود.
مقام های سعودی با برگزاری این نشست ها در مکه و پیش از آن نیز در اجلاس منامه و جده تلاش کردند راهپیمایی روزجهانی قدس را تحت تاثیر جریان های اختلاف برانگیز؛ رویدادی حاشیه ای وکم اثر نشان دهند.
در همین راستا شورای همکاری خلیج فارس بامداد جمعه در پایان نشست سران این شورا، در بیانیه ای اتهام های واهی علیه جمهوری اسلامی ایران را تکرار و ایران را به دخالت در امور کشورهای منطقه متهم کرد.
اما هدف از این همه فریبکاری ها چیست؟
نگاهی به گذشته می تواند به این پرسش کلیدی پاسخ دهد.
نخستین بار جرقه طرح های سازشکارانه برای فلسطین در سال 1993 در کنفرانس "اسلو" زده شد، اما بی آنکه نشانی از صلح و یا احقاق حقوق اساسی فلسطینیان در آن دیده شود؛ پرونده این کنفرانس بسته شد.
14 سال بعد "جرج بوش" پیشنهاد کنفرانس صلح "آناپلیس" را مطرح کرد اما در آنجا نیز اتفاقی فراتر از«اسلو» نیفتاد.
پس از آن نیز نشست هایی همچون کنفرانس "صلح پاییز"، طراحی شد که همچون دیگر نشست ها از پیش محکوم به شکست بودند.
زیرا وجه مشترک همه این طرح ها، حمایت یک طیف مشخص از رژیم صهیونیستی بوده است که امروز هم ردپای آنها را می توان در نشست های مکه و منامه دید.
تجربه همه این سال ها نشان داده است از "کنفرانس اسلو" تا طرح "معامله قرن"؛ هیچیک بدنبال کمک به برقراری صلح و آرامش پایدار در منطقه نبوده است.
زیرا حقوق ملت مظلوم فلسطین فقط از طریق بازگشت آوارگان فلسطینی و برگزاری همه پرسی در اراضی اشغالی فلسطین با شرکت همه ساکنان اصلی این سرزمین محقق خواهد شد.
تاریخ نشان می دهد؛ رژیم صهیونیستی موجودیتش بر ترور و اشغالگری و خشونت و تهدید قرار گرفته است.
اسراییل جنایتکار طی بیش از 7 دهه مرتکب انواع قتلعام، نسل کشی و جنایتهای ضد بشری در اراضی اشغالی شده است.
اکنون نیز هدف صهیونیست ها تثبیت این اشغالگری از طریق بحران سازی در منطقه و ائتلاف سازی های تفرقه افکنانه است و حاکمان ریاض هم با رژیم اسراییل در این بحران سازی همگام شده اند.
"حسن هانیزاده" تحلیلگر مسائل جهان عرب در گفتوگو با قدس آنلاین با اشاره به این نکته، در تحلیل اهداف ریاض از برگزاری اجلاس های مکه می گوید: عربستان به دلیل شکستهای نظامی در یمن و شکست سیاستهایش در منطقه سعی میکند از طرق اجماع سازی در اتحادیه و شورای همکاری یک اجماع سازی عربی علیه ایران صورت دهد.
ضمن اینکه عربستان در گذشته هم تلاش داشت یک جبهه عبری-عربی را علیه جمهوری اسلامی ایران ایجاد کند که ناکام ماند و هزینه سیاسی سنگینی را هم داد.
آنگونه که "سید عباس موسوی" سخنگوی وزارت امور خارجه ایران در واکنش به سوء استفاده از شرایط میزبانی و ایراد اتهامات بی اساس ضد ایران تاکید کرد؛ تلاش عربستان و برخی از کشورهای عربی منطقه، برای به حاشیه راندن آرمان فلسطین و جایگزین شدن اهداف موهوم و ساختگی اشتباه راهبردی است.
بی تردید فضا سازی های عربستان علیه ایران در نشست های مکه سناریویی برای دور کردن جهان اسلام از مسئله فلسطین بعنوان مسئله نخست جهان اسلام بود اما نتیجه ای جز آشکارتر شدن استیصال عربستان نداشت.138/118
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتربخوانید:
پیام روحانی به سران کشورهای اسلامی در اجلاس مکه؛ "معامله قرن" توطئه ای برای نابودی آرمان فلسطین است
نشستهای سه گانه مکه، پر هزینه و بی نتیجه/ تحلیل