در این نشست دو روزه، وزرای امور خارجه کشورهای «آسیای مرکزی و هند» مسائل مربوط به همکاریهای منطقهای به ویژه همکاری در بخشهای امنیتی ، انرژی و حمل و نقل را بررسی می کنند.
نشست وزرای امور خارجه کشورهای آسیای مرکزی و هند نخستین بار در سال 2012 میلادی با ابتکار دهلی نو آغاز شد.
پیش از این ، پنجمین دور این نشست در ماه سپتامبر سال گذشته میلادی در شهر سمرقند ازبکستان برگزار شده بود.
در واقع، نشست جاری در ازبکستان نخستین نشست از این دست است که ، با حضور نماینده افغانستان برگزار میشود.
برگزاری پی در پی نشستهای مشترک هند با جمهوریهای آسیای مرکزی نشان دهنده تمایل شدید هند به همکاری با جمهوریهای آسیای مرکزی و افغانستان است.
با وجود آن که، طی بیش از یک دهه گذشته وضعیت امنیتی افغانستان به یک نگرانی مشترک برای هند و جمهوریهای آسیای مرکزی تبدیل شده است، دعوت از نماینده افغانستان برای مشارکت در نشست سمرقند نشان دهنده اهمیت افغانستان برای هند و جمهوریهای آسیای مرکزی است.
درعین حال، رقابت هند با چین در زمینه همکاری با افغانستان و نفوذ در آسیای مرکزی برای رهبران دهلی نو از اهمیت زیادی برخوردار است.
بویژه که، می تواند برگ برندهای برای دوکشور جهت حضور و نفوذ در آسیای مرکزی قلمداد شود. این در حالی است که، موضوع رقابت قدرتهای منطقهای و جهانی برای حضور در آسیای مرکزی بسیار جدی است.
آمریکا ضمن رقابت با روسیه، تلاش زیادی به عمل می آورد تا در آسیای مرکزی حضور و نفوذ داشته باشد.
به عنوان مثال، «فردریک استار» مشاور سابق سه رئیس جمهوری آمریکا در امور روسیه و اورآسیا و رئیس فعلی موسسه آسیای مرکزی و قفقاز در دانشگاه «جان هاپکینز»، سال گذشته در گفتگو با خبرنگاران تاجیکستان در دوشنبه با یادآوری این که تعداد نظامیان آمریکایی در افغانستان افزایش پیدا خواهند کرد، گفته بود:«به همین دلیل علاقه آمریکا به کشورهای منطقه آسیای مرکزی نیز همچنان مورد توجه قرار داشته و اکنون نگاه تازهای به این قضیه می شود».
در این شرایط، کارشناسان، تقویت روابط هند با جمهوریهای آسیای مرکزی را برای این کشور حائز اهمیت زیادی تلقی میکنند.
در مقابل خواستهها و مطامع هند، نگاه جمهوریهای آسیای مرکزی به هند، عمدتا" یک نگاه اقتصادی است.
همه این کشورها به روابط اقتصادی با هند نیاز دارند و پیش از هرچیزی تمایل دارند تا از سرمایهها و قدرت اقتصادی شرکتهای هندی در طرح های اقتصادی خود بهره مند شوند.
دراین شرایط ، کمک های هند به جمهوری های آسیای مرکزی می تواند بر نفوذ هند در این منطقه بیش ازپیش بیفزاید. در واقع، برگزاری نشست های مشترک با جمهوری های آسیای مرکزی و افغانستان، از اهمیت زیادی برای هند برخوردار است. زیرا امکان پاسخگویی به نیازهای کشور های این حوزه را برای رهبران هند فراهم می کند.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
141/118
بیشتر بخوانید:
تاکید اتحادیه اروپا و آسیای مرکزی بر اهمیت حفظ برجام
طرح مشابه ویزای ابریشم در آسیای مرکزی/تحلیل