ایران پرس- در دیدار وزیران امور خارجه ازبکستان و ترکمنستان در عشق آباد، طرفین بر گسترش هر چه بیشتر همکاری های دوجانبه و تعاملات منطقه‌ای تأکید کردند.

«عبد‌العزیز کامل‌اف» Abdul Aziz Kamilov وزیر امور خارجه ازبکستان به منظور مشارکت در همایش «روز بین المللی بیطرفی» به عشق‌آباد پایتخت ترکمنستان سفر کرده است. وی در دیدار و گفتگو با «رشید مرداف» Raşit Meredow وزیر امور خارجه ترکمنستان همچنین درباره گسترش تعاملات اقتصادی، تجاری، فرهنگی، علمی و نیز گسترش همکاری‌ها‌ی دوکشور گفتگو کرد.

با به قدرت رسیدن «شوکت میرضیایف» Shavkat Mirziyoyev رییس جمهوری ازبکستان  در روابط تاشکند و عشق‌آباد تغییرات مهمی ایجاد شده است. به گونه ای که بسیاری از کارشناسان از فصل تازه همکاری های دوکشور سخن به میان می آورند.

شوکت میرضیایف رییس جمهوری ازبکستان

 

در عین حال، رئیس جمهوری ازبکستان در یکسال گذشته - که سمت ریاست جمهوری این کشور را به عهده گرفته - دوبار به عشق آباد سفر کرده است.

در جریان آخرین سفر شوکت میرضیایف به عشق آباد - که درماه مارس سال جاری میلادی انجام شد - ازبکستان و ترکمنستان یازده سند همکاری امضا کرده اند. این در حالی است که، در دوران زمامداری اسلام کریم اف رئیس جمهوری فقید ازبکستان، روابط این کشور با دیگر کشورها از جمله ترکمنستان در بسیاری از زمینه ها با محدودیت های جدی مواجه بوده است.

«اسلام کریم اف»، رییس جمهوریپیشین ازبکستان

 

در واقع از زمان استقلال ازبکستان در سال 1991 میلادی تا پایان دوران ریاست جمهوری «اسلام کریم اف»، دولت تاشکند حتی به منظور برقراری روابط با کشورهای همسایه نظیر جمهوری های آسیای مرکزی، موانع متعددی که از باورهای شخص اسلام کریم اف ناشی می شد - پیش رو داشت؛ اما به موازات تغییرات در راس قدرت حاکمیت در ازبکستان و جایگزین شدن شوکت میرضیایف با اسلام کریم اف، وضعیت ازبکستان تا حدود زیادی تغییر کرده است.

در واقع، نگاه سران دولت تاشکند از تحولات منطقه ای صرفا امنیتی به همکاری های اقتصادی با کشورهای منطقه و جهان مهمترین رویکرد دولت شرکت میرضیایف در ازبکستان بود که طی یک سال گذشته به همگرایی دولت تاشکند با کشورهای همسایه در منطقه آسیای مرکزی منجر شده اس . در حقیقت، باید گفت: زمینه های متعدد برای بسط و گسترش مناسبات ازبکستان و ترکمنستان که  پیش تر کمتر مورد توجه مقام های دو کشور قرار داشت، در دستور کار قرار گرفت .

روابط ازبکستان با ترکمنستان به دلیل اهمیتی که از نگاه رهبران دولت تاشکند دارد ، به صورت ساختاری در حال تغییر است.

همکاری های ازبکستان با ترکمنستان

 

در این میان ، شاید بتوان حل مشکلات زیست محیطی ناشی از بحران زیست محیطی دریاچه آرال را مهمترین دغدغه رهبران تاشکند و عشق آباد در شرایط جاری دانست که به خودی خود ، محور جدیدی از همکاری های دو کشور همسایه به شمار می رود. بویژه که طی بیش از دو دهه ای که از استقلال دوکشور سپری شود ، طیف توافق های مقام های دوکشور حول مسائل اقتصادی، انرژی، بازرگانی، حمل و نقل و ترانزیت کالا و انرژی شکل گرفته است .

به همین دلیل، برغم امضای بیش از 150 سند همکاری میان ازبکستان و ترکمنستان در دوران زمامداری اسلام کریم اف، امضای قراردادهای مقام های تاشکند و عشق آباد در شرایط جاری و در دوران ریاست جمهوری شوکت میرضیایف، از اهمیت بیشتری برخوردار شده است.  

روی هم رفته باید گفت: در شرایط فعلی تقویت و گسترش همکاری های اقتصادی و زیست محیطی بر همکاری های سنتی امنیتی و سیاسی ازبکستان و ترکمنستان پیشی گرفته است. به همین دلیل، انتظار می رود سفر وزیر امور خارجه ازبکستان به ترکمنستان به تقویت بیش از پیش همکاری های جدید دوکشور همسایه منجر شود.113/110

بیشتر بخوانید:

نشست همکاری‌های منطقه‌ای برای افغانستان در ترکمنستان 

امضای هشت سند همکاری میان جمهوری آذربایجان و ترکمنستان

آخرین راه‌ حل مشکل با ترکمنستان، داوری بین‌المللی است

شوکت میرضیایف رییس جمهوری ازبکستان
«<a href="http://parstoday.com/fa/search--%D8%A7%D8%B3%D9%84%D8%A7%D9%85+%DA%A9%D8%B1%DB%8C%D9%85+%D8%A7%D9%81">اسلام کریم اف</a>»، رییس جمهوریپیشین ازبکستان
همکاری های ازبکستان با ترکمنستان