ایران پرس- «آناتولی سیداراف» رئیس ستاد کل نیروهای مسلح سازمان پیمان امنیت جمعی از طرح موسوم به خلافت بزرگ گروه تروریستی داعش در منطقه آسیای مرکزی خبر داد.

«آناتولی سیداراف» در نشست خبری درباره برگزاری مانور آتی «برادران هم رزم 2018» اعلام کرد: با توجه به گسترش فعالیت های تروریستی گروه داعش در شمال افغانستان و تصمیم آنها برای ورود به منطقه آسیای مرکزی، این منطقه در حال حاضر با تنش های متعددی روبرو است.

 مهمترین تهدید کنونی کشورهای این منطقه، فعالیت گروه تروریستی داعش است.

اظهارات رئیس ستاد کل نیروهای مسلح سازمان پیمان امنیت جمعی نشان دهنده نگرانی های این سازمان و کشورهای عضو آن در سطح آسیای مرکزی، قفقاز و اروپای مرکزی است.

به دلیل مخاطرات ناشی از حضور اعضای گروه های تروریستی بویژه داعش در مناطق آسیای مرکزی و قفقاز، مقام های این جمهوری ها و همچنین پیمان امنیت جمعی به شدت نگران تحرکات گروه های تروریستی و حامیان آن ها در منطقه هستند.

 دبیر کل پیمان امنیت جمعی پیشتر گفته است: "حضور تروریست ها در نزدیکی مرز تاجیکستان، تهدیدی برای تمامی جمهوری های آسیای مرکزی است."

حضور داعش در افغانستان، موجب شده است که تمامی کشورهای هم مرز با این کشور نگران نفوذ جریان های تروریستی بویژه داعش درکشور خود باشند.

افغانستان هم اکنون به محلی امن برای اعضای این گروه تروریستی در منطقه تبدیل شده است؛ در همین ارتباط، تحقیقات مرکز مطالعاتی جیمزتون (James Tone) حاکی از آن است که، فعالان «تاتارکریمه» از اوکراین تاثیر بسزایی بر روند رشد و تقویت جریان افراط گرایی اسلامی و ملی در منطقه آسیای مرکزی بویژه در کشور ازبکستان داشته اند. 

 

بر اساس تحقیقات مرکز مطالعاتی جیمزتون، "فعالان تاتارهای کریمه که توسط دولت روسیه به عنوان سازمانی ممنوعه مطرح می شود، علاوه بر انجام اقدامات خرابکارانه در منطقه خاورمیانه، حوزه فعالیت خود را به منطقه آسیای مرکزی بویژه کشور ازبکستان کشانده اند".

در ماه دسامبر سال 2016 میلادی، وزارت امور مذهبی و جامعه مدنی قزاقستان از آمار 17 هزار نفری پیروان جنبش موسوم به سلفیت در این کشور خبر داده بود.

 دراین ارتباط، «دولت ابرایف» از کارشناسان امور دینی و یکی از مسوولان وزارت کشور قزاقستان، گفته است: "فقر و پائین بودن سواد دینی در میان مردم به خصوص جوانان، علت اصلی گرایش مردم قزاقستان به سمت افراط گرایی است." 

بیشتراعضای گروه‌های افراطی را جوانان 25 تا 35 ساله روستایی تشکیل می‌دهند که اکثریت این افراد در خانواده‌های فقیر بزرگ شده‌اند و در مدارس و دانشگاه های عالی، آموزش ندیده‌اند."

این تحقیقات و اظهارنظرها همگی نشان دهنده این حقیقت است که، هیچکدام از جمهوری های آسیای مرکزی و قفقاز، در ارتباط با تروریسم، از حاشیه امن برخوردار نیستند.

نگرانی های پی در پی سران جمهوری های آسیای مرکزی و تلاش به منظور ایجاد وحدت در زمینه مبارزه با این جریان تروریستی از جمله دلایل اصلی این نگرانی ها است.139/110

نویسنده: محمدعلی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

ابراز نگرانی روسیه از گسترش داعش در شمال افغانستان 

تهدید جدید داعش در جنوب شرق آسیا/ تحلیل 

هشدار درباره احتمال حمله گروه های تروریستی به جمهوری های آسیای مرکزی